Opening Day 2021

Két mérkőzés elmaradt, de végre elindult az MLB idei szezonja!

Túl vagyunk a 2021-es szezon nyitónapján, ebből az alkalomból összeszedtem néhány érdekességet és észrevételt a lejátszott meccsekkel kapcsolatban. Mivel 161 alapszakasz mérkőzés még mindenkinek hátra van, nagyobb konklúziót nincs értelme levonni, de mégis akadt 1-2 figyelemre méltó dolog.

opening_day.jpg

New York Yankees – Toronto Blue Jays 2-3 (10 inning)

1. Gerrit Cole és Hyun Jin Ryu még a tegnapi hűvös időjárásban is bizonyították, hogy miért is az első számú dobók csapataikban. Mindketten 5 inning-et és még egy kiejtést csináltak végig és csak 2-2 pontot adtak fel, remekül állták a sarat az AL East két legjobb ütősorával szemben. Cole a második játékrészben nagy bajba került, 0 kiesőnél megtöltötte a bázisokat, de mindössze 1 pontot tudott behozni ekkor a Blue Jays; a Yankee-ász végül 8 strikeout-tal zárt.

2. Gary Sánchez remekül kezdte az évet: ütött egy nagy hazafutást, volt még egy bázisütése, egyszer sétált és védekezésben még egy bázisfutót is kidobott, mikor az lopni próbált. Sok van még hátra a szezonból, de ezzel a teljesítménnyel hamar el fogja hallgattatni a New York-i médiát, akik csak egy hibára várnak, hogy újra követeljék cserepadra ültetését.

3. A Blue Jays legígéretesebb fiataljainak annyira nem ment a játék az első napon (Bichette – 0/4, 2 K; Biggio – 0/5, 3 K), de Vlad Guerrero Jr. szép csendben jó kis meccset hozott (1/2, 2 BB, Cole ellen!). Természetesen Teoscar Hernández volt a hős, aki egy brutális hazafutással egyenlített a hatodikban.

4. Kirby Yates egész évre kidőlt, de a Jays bullpenjének vége állta a sarat: Rafael Dolis, Jordan Romano és Julian Merryweather bázisütést nem, csak 3 sétát engedélyezett, viszont kiosztottak 7 strikeout-ot.

5. A Yankees ütősora az egyik legjobb a ligában, ám sokszor képesek teljesen eltűnni egy-egy meccsre. Tegnap sem volt ez másként, 10 futót hagytak kint a bázisokon, és emberrel pontszerző pozícióban (RISP – Runners in Scoring Position) nem tudtak találatot elérni (0/9; #rispfail).

 

Detroit Tigers - Cleveland Indians 3-2

1. Miguel Cabrera ütötte az idei szezon első hazafutását, a hóviharban szerzett találat egész biztosan bekerül majd az év végén összeállított legszebb pillanatok videókba.

2. Nem lepődnék meg, ha a Cleveland Indians szurkolói a meccs második játékrészében feladták volna minden reményüket erre az évre. A blog barátja, Shane Bieber ezidő alatt ugyan kiosztott 5 strikeout-ot, de feladott három pontot is. Az Indiánok szimpatizánsai gyanítom úgy érezhették, hogy ha Bieber-ben sem lehet bízni, akkor kiben? A tavalyi idényben az American League legjobb dobójának választott játékos végül hozta a minőségi startot (6 IP, 5 H, 3 ER, 3 BB, 12 K), de a vereség mégis az ő neve mellé került be.

3. Az Indians ütősora ugyanis hozta az előzetesen elvártat, az utolsó játékrészig csak elvétve veszélyeztettek. A kilencedikben Roberto Perez vágott egy kétpontos hazafutást, de egész meccsen naggyá tették Matt Boyd-ot, aki ezúttal nem strikeout-okkal (2), hanem sétákkal operált (4).

 

Boston Red Sox - Baltimore Orioles ELHALASZTVA

1. A rossz időjárás miatt mára halasztották a két csapat nyitómeccsét.

 

Milwaukee Brewers - Minnesota Twins 6-5 (10 inning)

1. Josh Hader kiváló formában kezdte az évet: az extra játékrészben mindhárom Twins ütőt strikeout-tal üdvözölte, köztük egy-két 99 mérföld/órás gyorslabdát is megvillantva. És ez még csak az első mérkőzés volt idén.

2. Travis Shaw 2018-ban már egyszer volt fontos láncszeme a Brewers ütősornak, ám azóta kisligás szerződésig „tornázta le” magát. Tegnap ő volt az egyik hős, a 9. alján duplájának köszönhetően egyenlített a Brew Crew. Egy jó Shaw nagyon kellene nekik idén is.

3. Ahogy a szezonbeharangozóban is írtam, Byron Buxton nagyon fontos eleme ennek a Twins lineup-nak. Tegnap egy hazafutással jelezte, hogy készen áll a 162 meccses maratonra. De meddig marad vajon egészséges?

4. Josh Donaldson megsérült. Az ég kék, a fű zöld.

 

Chicago Cubs - Pittsburgh Pirates 3-5

1. Ke'Bryan Hayes első ütéshez állásából kétpontos hazafutást vágott; egyesek máris neki adták az Év Újonca címet (némileg jogosan).

2. Ez még csak a szezon első meccse, de a Cubs ütői nem hallgattatták el a kétkedő hangokat: mindössze két bázisütésre voltak képesek a liga egyik legrosszabb dobóbrigádja ellen. Báez, Bryant és Rizzo: 1/10, RBI, 1 séta, 5 K. De van még 161 mérkőzésük javítani.

bryzzo.jpg

3. Érdekesség, hogy a Cubs mindhárom pontja önfeláldozó ütésből (sac fly) született. A helyzetek meg vannak, csak be kell rúgni őket.

 

Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 3-2 (10 inning)

1. A National League East várható szoros csatáinak első felvonása: Aaron Nola és Max Fried is jó startot hoztak, végül a Braves bullpen pislogott először.

2. Később látjuk majd, hogy ez az Opening Day elég retro-ra sikerült. Miggy Cabrera mellett egy másik régi ismerős, Pablo Sandoval is hazafutást vágott.

3. Az extra inning-ben nagyon közel állt a vezetés megszerzéséhez a Braves, de Roman Quinn kidobta Ozzie Albies-t a hazai bázison. Fordulás után pedig Jean Segura behozta Bryce Harper-t, így a Phillies gyűjtötte be a győzelmet.

4. A tavalyi katasztrofális bullpen után az idei jobban működő egységnek tűnik Philadelphiában: 3.1 inning alatt 1 ütés, 2 séta, 4 strikeout és 0 engedett pont. Ehhez Didi Gregorius is hozzájárult egy gyönyörű elkapással.

 

Colorado Rockies - Los Angeles Dodgers 8-5

1. A Rockies dobói 15 bázisütést és 8 sétát adtak fel a címvédőnek, mégis megúszták valahogy.

2. Persze sokat segít, ha az ellenfél futói önmagukat ejtik ki a bázisokon: Cody Bellinger kétpontos hazafutás helyett kiesett, amikor Justin Turner inkább visszafelé szaladt. Mentségére legyen szólva, úgy nézett ki, hogy Raimel Tapia pályán belül tartotta az ütést, de a labda a kerítésnél kiesett a kesztyűjéből. Ám mivel Bellinger így megelőzte a bázisokon az előtte futó Turner-t (aki ugye visszafordult), a szabályok értelmében kiesett. Kétpontos hazafutás helyett RBI-szimpla és out. 

3. A Coors Field nem hazudtolta meg önmagát: 26 basehit-et láthattunk a mérkőzésen……..viszont egyetlen – szabályszerű – hazafutást sem!

4. A szakrétők szerint C.J. Cron nagyon fogja élvezni a hazai pálya előnyeit. Első meccsén 2/4-gyel zárt, az egyik ütés dupla volt. Megdönti-e karriercsúcsát (30 hazafutás egy szezonban), amennyiben egészséges tud maradni?

5. Clayton Kershaw: 5.2 IP, 10 H, 6 R, 5 ER…..ooof. „Jobb minél hamarabb letudni az óhatatlan gyenge startot!” - gondolta Kershaw.

 

San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 8-7

1. Máris 1 meccs előnyben a Padres, kapaszkodhat a Dodgers.

2. Ketel Marte jelezte (4/5, 2 R, 2B, HR, RBI, K), hogy 2020 csak egy pillanatnyi megtorpanás volt.

3. Az 5. játékrész tetején rendesen ráijesztett a D’backs ellenfelére: 6 pontot szereztek az inningben 4 hazafutásnak (Marte, Asdrubal Cabrera, Tim Locastro, Stephen Vogt) köszönhetően. Ki fogadott volna rá, hogy a Diamondbacks ütői hamarabb ütnek 4 hazafutást egy inningen belül, mint Tatís-ék?

4. Yu Darvish gyenge első startot hozott, de szerencséjére Madison Bumgarner még nála is rosszabb volt. 2020-szal megspékelve, eddig nagyon nem néz ki jól MadBum-nak ez az arizonai kaland.

5. Hogy miért is nagy esélyes idén a Padres? 

    Tatís Jr. + Machado = 1/10, R, 4 K

    Hosmer + Cronenworth + Caratini = 7/10, 4 R, 2B, 3B, HR, 6 RBI, 2 séta, 2 K

6. Fernando Tatís azért így is tett róla, hogy rá is emlékezzenek a nézők.

 

Cincinnati Reds - St. Louis Cardinals 6-11

1. Nolan Arenado jól mutatkozott be, de Dylan Carlson szállította az első haymaker-t: a 6 pontos első inningben az ő hazafutása jelentette a Cards pontjainak felét. 

2. Paul Goldschmidt még mindig nagyon jó játékos (4/5, 3 R, 2 2B, RBI)

3. Nick Castellanos elkezdte az új szerződésért indított kampányát: 3/5, 2 R, 2B, HR, 2 RBI

4. A Cincinnati Reds házi hazafutás-versenyének állása: Castellanos 1, Eugenio Suárez 1, Jesse Winker 0, Joey Votto 0, Mike Moustakas 0

5. A 2015-ös 1/8-as draftpick, Carson Fulmer vajon megtalálja végre helyét 5 sikertelen év után? Ezen a meccsen két stresszmentes inning-et hozott le a Reds bullpenből beállva. 

6. Ahogy a szezonbeharangozóban említettem, a Reds valamiért nem igazolt a télen használható shortstop-ot, így az egy ideje már hármason védekező Eugenio Suárez-t tolták vissza régi, eredeti posztjára. Rövid helyzetjelentés: 1 meccs, 2 védekezési hiba.

 

Kansas City Royals - Texas Rangers 14-10

1. Egy laza 4 óra 26 perces meccsel ajándékozta meg szurkolóit a Royals. Ez az ütősor, a saját súlycsoportjában, nekem nagyon tetszik, nem is ásták alá a bizodalmamat.

2. Persze ez a Texas Rangers borzasztó rotációjával szemben nem akkora teljesítmény. De mindkét csapat komoly problémákkal fog szembesülni, ha ennyire nem tudják megállítani a támadásokat. Kyle Gibson (Rangers) mindössze 1 kiejtést volt képes megcsinálni, míg kollégája Brad Keller (Royals) négyet. Ezidő alatt feladtak összesen 11 pontot. 

3. Ebből következik, hogy a következő összecsapásuk végeredménye 2-1 lesz.

4. Említettem már, hogy szerintem nem lesz rossz a Royals ütősora? Carlos Santana leigazolása telitalálatnak tűnik. A bázisra kerülés egyik koronázatlan királya rögtön 3 sétával és egy találattal indította az évet.

5. De Michael A. Taylor-nál senki nem zárt jobb estét: 3/5, R, HR, 3 RBI és két assziszt védekezésben (Brock Holt-ot és David Dahl-t is a hazai bázison dobta ki).

 

Miami Marlins - Tampa Bay Rays 0-1

1. Nincs Blake Snell, nincs Charlie Morton, nincs probléma.

2. Tyler Glasnow átvette a stafétát korábbi játékostársaitól: 6 inning alatt mindössze 1 bázisütést szerzett róla a Marlins, és kiosztott 6 strikeout-ot is.

3. De a miami gárda dobóit sem kell félteni: Sandy Alcantara annyiban maradt el ellenfelétől, hogy róla szereztek még 1 basehit-et és két sétát, viszont 7 K-t osztott ki.

4. Viszont úgy nehéz,  ha az ütősor csődöt mond. A Rays egy Austin Meadows hazafutással volt jobb.

 

New York Mets - Washington Nationals ELHALASZTVA

1. Az utolsó pillanatban, de Steve Cohen és Francisco Lindor megegyeztek a feltételekben. A Mets új shortstop-ja 10 éves, 341 millió dolláros szerződés végére kanyarította oda nevét. A queens-i szurkolók teljes kényeztetést kaptak ebben az átigazolási szezonban.

lindor_1.jpg

2. Akárcsak tavaly, az idei nyitány előtt is pozitív koronavírus tesztet produkált egy Nationals játékos, akivel további 4 fő került kapcsolatba, ezért inkább a halasztás mellett döntöttek. A hírek szerint azóta még kettő pozitív eset bukkant fel, így a szombati kezdés is kérdésessé vált.

3. A Mets szurkolók végre egy komolyan esélyes csapatnak szoríthatnának, de ezt az örömöt is elveszi tőlük az élet, egy pár napot még várniuk kell, hogy láthassák kedvenceiket.

 

Los Angeles Angels - Chicago White Sox 4-3

1. Ha már hosszabbítás: David Fletcher is új szerződést kapott, bár ő „csak” 5 évre és 26 millió dollárért írt alá.

2. A White Sox ütősora nagyon hiányolta Eloy Jiménez-t, mindössze kétszer jutottak el pontszerző pozícióba. 

3. Az Angyalok cseredobói jobban bírták a nyomást, bár Aaron Bummer (aki neve mellé a vereség került végül) inkább védőtársainak köszönheti a bejött pontokat: előbb Nick Madrigal vétett el egy dobást, majd Yasmani Grandal nem tudott blokkolni egy labdát. Ezek után teljesen természetes, hogy Albert Pujols gyengén megütött labdája csak annyira pattanjon lassan, hogy az Angels vezetést jelentő pontját biztosan ne lehessen kiejteni. 

4. Jó az öreg a háznál; az Angels-nél Justin Upton és Pujols is beütött 1-1 pontot.

5. Lucas Giolito (5.1 IP, 2 H, 2 ER, 2 BB, 8 K) és Dylan Bundy (6 IP, 6 H, 3 ER, BB, 6 K) idén is csapataik vezérei lesznek majd.

 

Oakland Athletics - Houston Astros 1-8

1. Zack Greinke 6 játékrészen keresztül mattolta az A’s ütőit; Alex Bregman, Michael Brantley és Yordan Álvarez pedig elintézte a meccset a ’Stros-nak.

2. Utóbbi különösen fontos láncszeme lehet a George Springer-t elveszítő ütősornak, ennek megfelelően 3 RBI-jal zárta a mérkőzést. 

3. Az Athletics-nél bárkit kiemelni: Lou Trivino és J.B. Wendelken még mindig nagyon jó cseredobók, de a télen megszerzett Adam Kolarek rögtön első meccsén tett róla, hogy elveszítse csapatának a mérkőzést: 1 kiejtés, 2 feladott hazafutás.

 

Seattle Mariners - San Francisco Giants 8-7 (10 inning)

1. A retro-láz elérte északnyugatot is: Evan Longoria és Buster Posey is hazafutást vágtak a második játékrészben.

2. A 8. tetején 6-1-re vezetett a Giants, ám a kilencedikre mégis hátránnyal fordultak. Az inning alján volt minden: séta, szimpla, dupla, még több séta, megdobott ütő, védekezési hiba, így fordított 7-6-ra a Mariners. 

3. Alex Dickerson még egyenlített egy szóló hazafutással, de az extra inningben Jose Alvarez 3 sétát osztott ki egymás után, így végül a Mariners nyerte a kabaréba torkolló összecsapást. 

4. Marco Gonzales minden volt, csak unalmas nem; legalábbis az ellenfél szurkolói számára. Három hazafutást is felszolgált a Giants ütőinek, összesen 5 pontot hoztak róla 6 játékrész alatt. 

 

Természetesen a fenti dolgok nagy részét nem csak én vettem észre, a TheRinger újságírója is kiemelt néhány pontot ezek közül. Az mlb.com még ennél is tovább ment az ilyenkor szokásos túlreagálásokról szóló bejegyzésükkel.

 

(A képek forrása: thespun.com, theathletic.com, nypost.com)

Strikeout

MLB hírek, érdekességek. Baseball történelem. Popkultúra és baseball. Statisztikák. Jenkik Háza x New York Yankees Hungary Podcast.

Friss topikok

Címkék

Aaron Boone (2) Aaron Judge (6) Abbott és Costello (1) Adam Yauch (1) Adley Rutschman (1) Albert Pujols (3) ALCS (6) ALDS (5) Alex Rodriguez (2) All-Star Game (1) American Family Field (2) American League (2) Angel Stadium (3) Arizona Diamondbacks (12) Arte Moreno (2) Atlanta Braves (14) At Bat (4) Austin Riley (1) Babe Ruth (14) Baltimore Orioles (11) Barry Bonds (2) Beastie Boys (1) bemutatkozás (1) Bill Buckner (1) Blake Snell (2) Boston Red Sox (33) Bronx is burning (2) Brooklyn Dodgers (2) Brooklyn Nets (1) Bryce Harper (2) bunteto.com (1) Busch Stadium (2) Buster Posey (3) Camden Yards (2) Caribbean Series (2) Carlos Correa (7) Carlos Rodón (5) Charles B. Johnson (2) Charlie Sheen (1) Chase Field (3) Chicago Cubs (6) Chicago White Sox (11) Christian Yelich (1) Cincinnati Reds (9) Citizens Bank Park (2) Citi Field (2) Cleveland Guardians (6) Cleveland Indians (7) Colorado Rockies (8) Comerica Park (2) contact (1) Coors Field (2) Corbin Burnes (3) Corey Kluber (2) Corey Seager (2) Craig Counsell (1) Curt Schilling (1) Cy Young (1) Dave Roberts (1) David Ortiz (3) Derek Jeter (1) Detroit Tigers (13) Dick Monfort (2) DJ LeMahieu (3) Dodger Stadium (4) Domingo Germán (1) Don Mattingly (1) Draft (1) Eddie Rosario (1) Eduardo Rodriguez (1) Eloy Jiménez (2) Fenway Park (6) Fernando Tatis (4) Francisco Lindor (4) Freddie Freeman (1) George Steinbrenner (3) Globe Life Field (4) Gold Glove (1) Great American Ball Park (2) Guaranteed Rate Field (2) Guggenheim (2) Hall of Fame (1) Henry Davis (1) Home Run Derby (1) Houston Astros (22) intro (1) Jack Leiter (1) Jameson Taillon (2) Jarred Kelenic (1) Jenkik Háza (112) Jim Crane (2) Joey Votto (1) Joe DiMaggio (4) Joe Musgrove (2) Joe Pepitone (2) Johnny Damon (1) John Fisher (2) John Means (1) John Stanton (2) Jonathan India (1) Jordan Lawlar (1) Jorge Soler (2) Juan Soto (4) Justin Turner (3) Kansas City Royals (8) Kauffman Stadium (2) KeBryan Hayes (2) Ken Griffey Jr. (1) Ken Kendrick (2) Kiké Hernández (1) Kim Ng (2) Kollektív Szerződés (1) Kris Bryant (1) Kumar Rocker (1) LoanDepot Park (1) Lockout (8) Logan Webb (1) Los Angeles Angels (15) Los Angeles Dodgers (20) Lou Brock (2) Lou Gehrig (6) Marcelo Mayer (1) Mario Mendoza (1) Marlins Park (2) Max Fried (1) Max Scherzer (1) MCA (1) Mendoza Line (1) Miami Marlins (6) Mickey Mantle (6) Miguel Cabrera (1) Mike Trout (1) MiLB (2) Milwaukee Brewers (10) Minnesota Twins (5) Minor League (5) Minute Maid Park (2) MLB (70) MLBPA (5) MLB Hot Stove (1) MLB Hot Stove 2021 (7) MLB Trade Deadline (6) Mookie Betts (3) MVP (2) Nationals Park (2) National League (4) New York Giants (2) New York Islanders (1) New York Jets (1) New York Knicks (1) New York Mets (16) New York Rangers (1) New York Yankees (131) New York Yankees Hungary (110) Nick Castellanos (2) NLCS (2) NLDS (3) No-hitter (14) Noah Syndergaard (1) Nolan Arenado (1) Oakland Athletics (13) Opening Day (3) Oracle Park (2) Ozzie Albies (1) Patrick Corbin (1) Pedro Martinez (1) Perfect Game (1) PETCO Park (2) Peter Seidler (3) Philadelphia Phillies (16) Phil Niekro (1) Pittsburgh Pirates (8) Playoff 2021 (18) Playoff 2022 (3) Playoff 2023 (1) PNC Park (2) Podcast (114) Polo Grounds (1) Popkultúra (5) Progressive Field (2) Qualifying offer (2) Randy Arozarena (1) Ray C. Davis (2) Reggie Jackson (2) Reid Detmers (1) RingCentral Coliseum (2) Robbie Ray (1) Roberto Clemente (2) Rob Manfred (3) Rogers Centre (2) Roger Clemens (2) Roger Maris (1) Rookie of the Year (1) San Diego Padres (18) San Francisco Giants (12) Scott Boras (1) Seattle Mariners (15) Shohei Ohtani (6) Silver Slugger (1) Snapback (8) Spencer Turnbull (1) Spring Training 2022 (1) St. Louis Cardinals (13) Stadionok (6) Statisztika (6) T-Mobile Park (2) Tampa Bay Rays (19) Target Field (2) Ted Williams (2) Téli ligák (9) Texas Rangers (13) Toronto Blue Jays (13) Toros del Este (7) Trevor Bauer (1) Trevor Story (1) Triple Crown (1) Tropicana Field (2) Truist Park (2) Tyler Gilbert (1) Tyler Matzek (1) Tyler ONeill (1) Tylor Megill (1) Vlad Guerrero Jr. (1) Wade Boggs (1) Wade Miley (1) Wander Franco (4) Washington Nationals (6) Whitey Ford (5) Who is on first (1) Wild Card (2) Winter Meetings (1) World Baseball Classic (2) World Series (18) Wrigley Field (2) Yankee Stadium (6) Yogi Berra (4) Yu Darvish (3) Zac Gallen (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása