Stadionok V. - AL Central

A sorozat ötödik részében az American League Central csapatainak stadionjaival folytatjuk utunkat.

Kezdésként rögtön egy ékszerdobozzal, a chicagói Wrigley Field-del indítottunk, amely önmagában is megért egy külön bejegyzést, majd az NL West öt csapatának létesítményeiről szólt a sorozat második része. Ezt követően maradtunk nyugaton és megnéztük az American League West öt csapatának stadionját, majd az országban beljebb utazva az NL Central csapatainak hazai pályái következtek. 

Kis kihagyás után folytassuk utazásunkat, bár csak egy ligával arrébb ugrunk, az American League Central öt stadionját mutatom most be.

Amennyiben valaki olvasás helyett inkább hallgatná a dolgokat, annak ajánlom a podcast 22. részét, melyben ezekről a létesítményekről volt szó. 

kauffman_fountains.jpg

 

Guaranteed Rate Field

A Chicago White Sox 81 év után hagyta el igazi otthonát, a Comiskey Parkot és költözött át 1991-ben a hasonlóan elnevezett, majd 2003-tól 2016-ig US Cellular Field-nek hívott pályára. A stadion a város déli részén helyezkedik el, innen is a csapat egyik beceneve: The South Siders, azaz Déliek. Ez volt a legutolsó stadion, amit a sorozat első részében említett retro-klasszikus láz megjelenése előtt építettek.

A különböző rangsorok legtöbbször csak Oakland Coliseum-ánál és a Tropicana Field-nél tartják jobbnak és sok érdekességet én sem tudtam összeszedni róla. A vezetőség az évek során azért mindent megpróbált, hogy javítsa a meccsélményt: kialakítottak sok olyan helyet a szurkolóknak, ahol összegyűlhetnek meccs közben italozni/beszélgetni (pl. a sör és baseball szigetét), valamint több párakaput is installáltak, amely hűsítőként szolgál egy-egy nyári napon. Ám leginkább a csapat történelmét próbálják előtérbe helyezni, rengeteg szobor (pl. Carlton Fisk, Charles Comiskey, Luis Aparicio, Nellie Fox, Frank Thomas, Paul Konerko, Jim Thome) található a parkban, valamint a fontosabb eseményeket is megörökítették.

Meghagyták például kék színűre a zöld székek között azokat a helyeket, ahol Paul Konerko Grand Slam labdája és Scott Podsednik walkoff hazafutása landolt a 2005-ös World Series 2. meccsén, de a kerítésen megjelölték azt a helyet is, ahol DeWayne Wise leszedte a hazafutásba tartó labdát Mark Buehrle 2009-es tökéletes meccsén ("The Catch").

the_catch.jpg

A létesítmény leglátványosabb pontja azonban mindenképp a Felrobbanó Eredményjelző ("The Exploding Scoreboard"), melyet Bill Veeck tervezett és még 1960-ban állították szolgálatba a Comiskey Parkban, majd átmentették az új stadionba is. Az eredményjelző minden hazai játékos által ütött hazafutás után tűzijátékot lő fel, fények villognak és különböző színben pompázó kerekek forognak; még az is értesül a White Sox hazafutásról, aki a stadionon kívül tartózkodik. Veeck egyébként egy filmből vette az ihletet; az alkotásban a főhős megütötte a jackpotot a flipperen, a kiadott hanghatások és fényjelzések pedig felvetették a kérdést Veeck-ben: miért ne csinálhatna ilyet egy baseball stadion is?

További érdekesség, hogy a stadion történetének első Grand Slam-jét a Boston Red Sox játékosa, Kevin Romine ütötte 1991. május 5-én. Ő Austin és Andrew Romine édesapja, akik mindketten eljutottak az MLB-ig - utóbbi épp a 2021-es szezon végeztével jelentette be visszavonulását. Egyébként ez a Grand Slam volt Kevin Romine karrierjének utolsó hazafutása; igen emlékezetesre sikerült.

A Stadium Talk által ajánlott étel: beterített sült krumpli (sült krumpli vagy édes krumpli gyakorlatilag bármilyen feltéttel – gyroshús, fetasajt, bacon, csirkehús, tzatziki, nachos, kéksajt, parmezán, fokhagyma, vagy az édesszájúaknak nutella, pekándió, tejszínhab).

A thrillist.com csak a 26. helyre rangsorolta a pálya ételkínálatát, viszont a főtt kukoricájukat nagyon dicsérte. Akár a csutkáról, akár lemorzsolva egy tálból, chilivel, sóval, majonézzel, vagy vajjal feltétként.

 

Progressive Field

A Cleveland Guardians retro-modern irányzatot vivő pályája 1994-ben nyitott meg, még Jacobs Field néven. Ez volt a baltimore-i Camden Yards után a második építkezés a retro lázban. Természetesen a belvárosban található és center field felé tekintve remek kilátás nyílik Cleveland felhőkarcolóira, bár bal oldalon az óriás eredményjelző az épületek egy részét kitakarja. 2008 óta viseli jelenlegi nevét, de sokan továbbra is becenevén szólítják, The Jake.

A Seattle Mariners elleni nyitómeccsen maga az elnök, Bill Clinton állt oda az ünnepélyes kezdődobáshoz.

cleveland_progressive_field.jpg

Az új pályához hamar hozzászokott a csapat, első évükben 35-16-os győzelem-vereség mutatót produkáltak otthon, amely magában foglalt egy 18 meccses győzelmi szériát is.

A kezdeti lelkesedés egészen sokáig ki is tartott, 1995. június 12. és 2001. április 4. között zsinórban 455 hazai mérkőzésen adta el a csapat az összes belépőt, ezzel MLB rekordot állított fel. A vezetőség vissza is vonultatta a 455-ös mezszámot ennek tiszteletére. Annyira oda voltak ekkor a csapatért a szurkolók, hogy 5 szezonon keresztül minden hazai meccsre elfogytak a jegyek, már a szezon legelső mérkőzése előtt. A 455-ös rekordot 2008 szeptemberében aztán a Boston Red Sox végül megdöntötte.

A Red Sox szelleme máshol is megjelenik, ugyanis a pályát leginkább a left field kerítésről, a Kis Zöld Szörnyről lehet felismerni. Ez a kerítés 6 méter magasan emelkedik a pálya fölé, míg center field-en és jobb oldalon mindössze 3 méteres. Ez a kialakítás egy különös szabályt is szült: ha az elütött labda az alacsonyabb kerítés magasságánál magasabb ponton találja el a 6 méteres falat és onnan az alacsonyabb kerítés mögé pattan, akkor az hazafutásnak számít.

Érdekesség még, hogy a bullpen-ek magasabban helyezkednek el, mint a játéktér szintje (konkrétan a center fielder mögötti „lelátón”), így jól látni a meccs közben melegítő dobójátékosokat, akik így kiváló helyről követhetik a pályán zajló eseményeket. Valószínűleg a stadion legmesszebbre szállt hazafutását is jól látták, Jim Thome 1999. július 3-án vágott home run-ját 511 lábra saccolták (kb. 156 méter).

De olykor az égiek, valamint a természet is megsegíti a hazaiakat: a 2007-es rájátszásban zajlott le a híressé vált 'Bug Game', amely során a szokatlan októberi jó időnek, a stadion fényeinek, valamint a kellemes szellőnek köszönhetően rengeteg bogár érkezett meg az Erie-tó felől, amelyek ellepték a dobódombot. A bogarak megzavarták a New York Yankees dobójátékosát, Joba Chamberlain-t, aki így nem tudta győzelemhez segíteni csapatát és a végül a szériát is az (akkor még) Indiánok nyerték meg. 

A Stadium Talk által ajánlott étel: Slider Dog (marhahúsos hot dog, chilis sajtos makaróni, bacon és gabonapehely – Froot Loops egészen pontosan).

A thrillist.com a top10-be sorolja a stadiont ételek terén (8. helyezett) és az olvasztott sajtos szendvicseket emelik ki. A Parmageddon nevű kreálmány különösen jól hangzik.

 

Comerica Park

A Detroit központjában, a Lions otthonaként szolgáló Ford Field, valamint a Red Wings arénája szomszédságában elhelyezkedő pálya, a Detroit Tigers otthona 2000-ben nyitotta meg kapuit a csapat szurkolói előtt. Majdhogynem egyszerre építették az NFL stadionnal, egy revitalizációs projekt keretén belül. A Detroitban alapított Comerica Bank a névadó szponzor, de azóta a pénzintézet áttette székhelyét Dallasba…..ilyen az élet Detroitban. A nyitómeccsen (2000. április 11-én) a Seattle Mariners-t fogadta a Tigers és nyert 5-2-re, egy szép tavaszi napon, 2 C°-os "hőségben".

A stadion építésekor még igencsak tombolt a retro baseballpálya-láz, a tervezők visszanyúltak a XX. század elejére: belvárosokba álmodtak meg stadionokat, amelyek tervezetten aszimmetrikusak voltak, és előszeretettel használtak tégla (pl. a backstop a Comerica Parkban), acél vagy kő építőelemeket. Ennek a korszaknak az egyik gyermeke a Tigers otthona is, de természetesen rendelkezik mindenféle modern vonással is: luxus boxok, tágas folyosók, hogy a nézők mászkálni tudjanak meccs közben is, büfék stb.

comerica_aerial.jpg

A stadion legjellemzőbb vonása a bal oldalon található óriás kijelző, de center field-en Detroit belvárosának felhőkarcolóit csodálhatják a szurkolók. A létesítményben lépten-nyomon tigrisekbe botolhat az ember; kettő megtalálható az eredményjelző tetején is. Az állatok szemeiben, Tigers hazafutás vagy győzelem esetén, felgyullad a fény és tigrisüvöltés is hallható szájukból.

Van még egy dolog, ami egészen egyedivé varázsolja ezt a pályát: az MLB-ben ez az egyetlen stadion, amelyben a dobódombot és a home plate-et egy salakos út köti össze. Mindenhol máshol füvet ültettek erre a részre is. Ráadásul a hazai bázis körüli rész sem kör alakú, mint más stadionokban, hanem a bázis formáját veszi fel.

Akik esetleg nem csak a mérkőzésre kíváncsiak, azok kipróbálhatják a left field lelátó mögötti óriáskereket (baseball labda formájú kabinokkal), vagy megnézhetik a Tigers egykori nagyjainak szoborparkját (pl. Ty Cobb, Al Kaline, Charlie Gehringer).

Különös szabály: ha a left-center kerítés mögött található zászlótartó rudat eltalálja a labda, az home run. De jobban belegondolva ebben nincs is semmi különleges, hiszen ha nem lenne ott a rúd, akkor a lelátón landolna a labda.

A Stadium Talk által ajánlott étel: Coney Dog Egg Roll - bundázott chilli dog, mustárral, hagymával.

A thrillist.com csak a 27. helyre rangsorolta a felhozatalt és ők a csirkés shawarma nachost ajánlják. Viszont kézműves sörökből annál jobban áll a stadion szerintük.

 

Kauffman Stadium

A Kauffman kilóg a divízió többi stadionjának sorából, hiszen ez a pálya a legidősebb. 1973-ban nyitotta meg kapuit, bár a Kansas City Royals-t már 1969-ben megalapították. Nevét a franchise alapítójáról és első tulajdonosáról, Ewing Kauffman-ról kapta, bár csak 1993-ban vette fel, előtte Royals Stadium-nak nevezték. Érdekesség, hogy csak baseball pályának építették egy olyan korban, amikor sok stadiont többfunkciósra (baseball + amerikai foci) terveztek; az NFL-es Chiefs otthona, az Arrowhead Stadium az utca túloldalán van.

kansas_city_kauffman_stadium.jpg

Kansas City-t a Szökőkutak Városának is nevezik, a stadion leglátványosabb része is ezt emeli ki. A right-center field kerítés mögött egy impozáns, 98 méter szélesen húzódó vízesést, valamint szökőkutakat láthatnak a látogatók. A szökőkutak meccsek előtt és után, valamint játékrészek között működnek, a vízesés azonban meccs közben is zubog.

o_neil_seat.jpgEgy másik kiemelendő pontja a stadionnak a Buck O’Neil-ról elnevezett ülőhely - 127-es szekció, C sor, 9-es szék. O’Neil a Negro Leagues-ben szereplő Kansas City Monarchs játékosa volt, majd az MLB első afro-amerikai edzője lett, aki aztán elévülhetetlen érdemeket szerzett a Negro Leagues Múzeum kialakításában, valamint abban, hogy napjainkra a Negro Leagues megkapja az MLB teljes elismerését.

Törekvései 2021 végén végleges megbecsülést kaptak: O'Neil-t az MLB Hall of Fame-be választották. 

További tudnivaló a Kauffman-nal kapcsolatban, hogy a pálya karbantartóinak vezetője egy időben George Toma volt, aki a Kauffman mellett az Arrowhead gyepére is ügyelt, valamint 1967 és 1999 között az NFL minden évben felkérte a Super Bowl aktuális helyszínének felkészítésére is. Ezek mellett még 1984-ben és 1996-ban ő volt az olimpia pályakarbantartásért felelős vezetője, valamint ezt a tisztséget az 1994-es futball VB-n is ellátta.

A Stadium Talk által ajánlott étel: BBQ Burger - steak, hagymakarikák, Sweet Baby Ray’s barbecue szósz, sajt, pulled pork.

A thrillist.com meglepően szegényesre értékelte a kínálatot és csak a 28. helyen tartja nyilván a Kauffman-t. Szerintük bántóan gyenge a BBQ kínálat a stadionban, ahhoz képest, hogy a BBQ városában vagyunk. Ők a Belfonte fagylaltot ajánlották kipróbálásra, amely egy lokális fagylaltkészítő műve, aki 1969-ben alapította vállalkozását...tehát ugyanolyan idős, mint a Royals.

 

Target Field

2010-ben nyitotta meg kapuit a Minnesota Twins szurkolói előtt, és abban az évben az ESPN Magazin a legjobb stadionnak választotta meg. Előtte 20 évig a Metrodome-ban, a Vikings-szal társbérletben élte mindennapjait a csapat, de a multifunkciós stadion helyett mindkét csapat kapott egy-egy külön létesítményt. A Target Field még épp belefért a retro-modern vonulatba, ebből következik, hogy a pálya Minneapolis belvárosában található, a North Loop-nak, vagy korábban Raktár Negyednek nevezett részen.

minnesota_target_field.jpg

Az új stadionba költözést nagyon hosszú huzavona előzte meg, hiszen a csapat akkori tulajdonosa már 1994-ben bejelentette, hogy a Metrodome tovább már nem megfelelő a Twins számára. Több terv, lokáció, valamint a költözés ("messze", a szomszédos St. Paulba) belengetése után végül 2000-ben lett meg az építkezés helyszíne, majd röpke 7 év múlva el is indulhatott a munka.

Az időjárás szeszélyessége miatt előzetesen behúzható tetőszerkezettel tervezték meg a stadiont, de az kb. 100 millió dolláros pluszköltséget jelentett volna, amelyet sem a város, sem a csapat tulajdonosa nem akart magára vállalni, így a tető nem épült meg. Cserébe a lelátó és a pálya is fűtött, hogy abban a pár napban, míg októberi baseball-t játszik a Twins, ne fagyjanak meg a nézők és játékosok.

A stadion szép, nagyon egyben van, de különös ismertetőjegyet nehéz lenne kiemelni.

minnie_paul.jpgTalán a leglátványosabb dolog a center field fal mögött elhelyezkedő Minnie & Paul logó, amelyen két játékos kézfogása látható. Ők reprezentálják az Ikreket, azaz a szomszédos városokat, Minneapolist és St. Pault. A figurák körül, attól függ, épp mi történik a pályán, fények gyulladnak ki (hazafutásnál pl. a két figura kezet ráz, a fények pedig villognak).

Érdekesség még a Target Field-del kapcsolatban, hogy a hazai bázist a korábbi pályáról, a Metrodome-ból hozták át és most is azt használják, valamint, hogy a stadion egyik kocsmája, a Town Ball Tavern padlózata a Minneapolis Armory nevű rendezvényhelyszínről került ide. Az Armory volt a Minneapolis (ma már Los Angeles) Lakers otthona. Tehát azon a parkettán italozhatunk, ahol egykor Elgin Baylor pattogtatta a labdát.

A Stadium Talk által ajánlott étel: mogyoróvajas, baconös szendvics (eperdzsemmel, kovászos kenyérben), azaz peanut butter & jelly szendvics, szalonnával.

A thrillist.com rangsora alapján egy igazi nagyágyúval van dolgunk, a Twins kínálata a második a ligában a Mariners után. Ők az Indurrito-t, azaz indiai burritot ajánlják, de szerintük a koreai kaja felhozatal is erős. A stadion inkább a város ízeit kínálja, nem a klasszikus baseball kajákat.

 

 

Megjegyzés: a stadionokról készült ismertetők megírása óta a thrillist.com frissítette rangsorát, valamint egyes pályák esetében az ajánlott ételt is megváltoztatta. Annak érdekében, hogy az írások megegyezzenek a podcast-ban elmondottakkal, a bejegyzések során még a régi rangsor szerinti információkat közlöm. 

(A képek forrása: visitkc.com, si.com, coveringthecorner.com, the stadiumreviews.com, fox4kc.com, ballparkdigest.com, mlb.com)

Strikeout

MLB hírek, érdekességek. Baseball történelem. Popkultúra és baseball. Statisztikák. Jenkik Háza x New York Yankees Hungary Podcast.

Friss topikok

Címkék

Aaron Boone (2) Aaron Judge (6) Abbott és Costello (1) Adam Yauch (1) Adley Rutschman (1) Albert Pujols (3) ALCS (6) ALDS (5) Alex Rodriguez (2) All-Star Game (1) American Family Field (2) American League (2) Angel Stadium (3) Arizona Diamondbacks (12) Arte Moreno (2) Atlanta Braves (14) At Bat (4) Austin Riley (1) Babe Ruth (14) Baltimore Orioles (11) Barry Bonds (2) Beastie Boys (1) bemutatkozás (1) Bill Buckner (1) Blake Snell (2) Boston Red Sox (33) Bronx is burning (2) Brooklyn Dodgers (2) Brooklyn Nets (1) Bryce Harper (2) bunteto.com (1) Busch Stadium (2) Buster Posey (3) Camden Yards (2) Caribbean Series (2) Carlos Correa (7) Carlos Rodón (5) Charles B. Johnson (2) Charlie Sheen (1) Chase Field (3) Chicago Cubs (6) Chicago White Sox (11) Christian Yelich (1) Cincinnati Reds (9) Citizens Bank Park (2) Citi Field (2) Cleveland Guardians (6) Cleveland Indians (7) Colorado Rockies (8) Comerica Park (2) contact (1) Coors Field (2) Corbin Burnes (3) Corey Kluber (2) Corey Seager (2) Craig Counsell (1) Curt Schilling (1) Cy Young (1) Dave Roberts (1) David Ortiz (3) Derek Jeter (1) Detroit Tigers (13) Dick Monfort (2) DJ LeMahieu (3) Dodger Stadium (4) Domingo Germán (1) Don Mattingly (1) Draft (1) Eddie Rosario (1) Eduardo Rodriguez (1) Eloy Jiménez (2) Fenway Park (6) Fernando Tatis (4) Francisco Lindor (4) Freddie Freeman (1) George Steinbrenner (3) Globe Life Field (4) Gold Glove (1) Great American Ball Park (2) Guaranteed Rate Field (2) Guggenheim (2) Hall of Fame (1) Henry Davis (1) Home Run Derby (1) Houston Astros (22) intro (1) Jack Leiter (1) Jameson Taillon (2) Jarred Kelenic (1) Jenkik Háza (112) Jim Crane (2) Joey Votto (1) Joe DiMaggio (4) Joe Musgrove (2) Joe Pepitone (2) Johnny Damon (1) John Fisher (2) John Means (1) John Stanton (2) Jonathan India (1) Jordan Lawlar (1) Jorge Soler (2) Juan Soto (4) Justin Turner (3) Kansas City Royals (8) Kauffman Stadium (2) KeBryan Hayes (2) Ken Griffey Jr. (1) Ken Kendrick (2) Kiké Hernández (1) Kim Ng (2) Kollektív Szerződés (1) Kris Bryant (1) Kumar Rocker (1) LoanDepot Park (1) Lockout (8) Logan Webb (1) Los Angeles Angels (15) Los Angeles Dodgers (20) Lou Brock (2) Lou Gehrig (6) Marcelo Mayer (1) Mario Mendoza (1) Marlins Park (2) Max Fried (1) Max Scherzer (1) MCA (1) Mendoza Line (1) Miami Marlins (6) Mickey Mantle (6) Miguel Cabrera (1) Mike Trout (1) MiLB (2) Milwaukee Brewers (10) Minnesota Twins (5) Minor League (5) Minute Maid Park (2) MLB (70) MLBPA (5) MLB Hot Stove (1) MLB Hot Stove 2021 (7) MLB Trade Deadline (6) Mookie Betts (3) MVP (2) Nationals Park (2) National League (4) New York Giants (2) New York Islanders (1) New York Jets (1) New York Knicks (1) New York Mets (16) New York Rangers (1) New York Yankees (131) New York Yankees Hungary (110) Nick Castellanos (2) NLCS (2) NLDS (3) No-hitter (14) Noah Syndergaard (1) Nolan Arenado (1) Oakland Athletics (13) Opening Day (3) Oracle Park (2) Ozzie Albies (1) Patrick Corbin (1) Pedro Martinez (1) Perfect Game (1) PETCO Park (2) Peter Seidler (3) Philadelphia Phillies (16) Phil Niekro (1) Pittsburgh Pirates (8) Playoff 2021 (18) Playoff 2022 (3) Playoff 2023 (1) PNC Park (2) Podcast (114) Polo Grounds (1) Popkultúra (5) Progressive Field (2) Qualifying offer (2) Randy Arozarena (1) Ray C. Davis (2) Reggie Jackson (2) Reid Detmers (1) RingCentral Coliseum (2) Robbie Ray (1) Roberto Clemente (2) Rob Manfred (3) Rogers Centre (2) Roger Clemens (2) Roger Maris (1) Rookie of the Year (1) San Diego Padres (18) San Francisco Giants (12) Scott Boras (1) Seattle Mariners (15) Shohei Ohtani (6) Silver Slugger (1) Snapback (8) Spencer Turnbull (1) Spring Training 2022 (1) St. Louis Cardinals (13) Stadionok (6) Statisztika (6) T-Mobile Park (2) Tampa Bay Rays (19) Target Field (2) Ted Williams (2) Téli ligák (9) Texas Rangers (13) Toronto Blue Jays (13) Toros del Este (7) Trevor Bauer (1) Trevor Story (1) Triple Crown (1) Tropicana Field (2) Truist Park (2) Tyler Gilbert (1) Tyler Matzek (1) Tyler ONeill (1) Tylor Megill (1) Vlad Guerrero Jr. (1) Wade Boggs (1) Wade Miley (1) Wander Franco (4) Washington Nationals (6) Whitey Ford (5) Who is on first (1) Wild Card (2) Winter Meetings (1) World Baseball Classic (2) World Series (18) Wrigley Field (2) Yankee Stadium (6) Yogi Berra (4) Yu Darvish (3) Zac Gallen (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása