Stadionok III. - AL West

A sorozat harmadik részében maradunk nyugaton, a National League után az American League West csapatainak pályáit nézzük meg.

Kezdésként rögtön egy ékszerdobozzal, a chicagói Wrigley Field-del indítottunk, amely önmagában is megért egy külön bejegyzést, majd az NL West öt csapatának létesítményeiről szólt a sorozat második része. Ebben a bejegyzésben is a Wrigley-nél fiatalabb létesítményekről lesz szó, köztük a legfrissebb texasi Globe Life Field-ről. Ebből kifolyólag kevesebb az említeni való dolog, a történelmi vonatkozás ezen stadionokkal kapcsolatban, de ettől függetlenül mindegyiknek meg van a maga sajátossága, önálló ismertetőjegye. Természetesen az ajánlott ételek/italok sem maradnak ki, főleg a Seattle Mariners pályája tartogat érdekességeket.

Aki mégis inkább hallgatná, mint olvasná az információkat, az ITT füleljen bele a podcast 21. részébe.

ringcentral.jpg

RingCentral Coliseum

2020 decembere óta nevezik RingCentral-nak, előtte Oakland Coliseum néven volt ismert. 1966-ban nyitotta meg kapuit, de az Oakland Athletics csak 1968-ban költözött a városba, Kansas City-ből. Maga a létesítmény az utolsó mohikánnak számított az egyszerre baseball- és amerikai foci csapatok által használt stadionok között, 2019-ben költözött el a Raiders, addig közösen használták a pályát az Athletics-szel. Érdekesség, hogy a szomszédos Oracle Arenából is 2019-ben költözött el a Golden State Warriors, de az Athletics sem biztos, hogy sokáig marad még a környéken.

coliseum_nfl_with_diamond.jpg

A stadion egészen egyedi kialakítású, hiszen maga a pálya 6,5 méterrel a tengerszint alatt fekszik. Kívülről a főbejárat belülről a nézőtér 1. emeletének felel meg, így kintről nem is látható a stadion teljes terjedelme.

Egyediségétől függetlenül sokan a legrosszabb stadionként tartják számon, folyamatos kritikákat kap, valamint a csapat is nagyon kiköltözne már innen. A szurkolói-élmény nyújtásában hátul kullog a pálya, a kritikusok pedig szerethetetlen betonszörnyként hivatkoznak rá, brutalista stílusa miatt (Nagy Beton WC-ként is említették már). A rendkívül széles érvénytelen területet (foul territory) is felemlegetik, mint bosszantó tulajdonság, ahol az átlagosnál több rossz ütés hal el a védők kesztyűjében. De 2018-ban pl. két halott egeret találtak az egyik italautomatában, 2013-ban pedig a szennyvíz vezetékek adták meg magukat, és a szmötyi elöntötte a kispadokat, valamint a bírók öltözőjét. De egy Oakland Raiders - Pittsburgh Steelers mérkőzés után a pittsburgh-i rúgó, Chris Boswell a gyepet is élesen kritizálta (mondjuk pont kihagyta a döntetlenhez szükséges Field Goal-t).

Az Athletics terveztetett is egy új, vízparti stadiont, amit akár 2023-ban birtokba is vehetnek, sokan viszont azon a véleményen vannak, hogy az új pályával odaveszne a csapat történelme. A Coliseum jól megközelíthető helyen van, amely terület tökéletes alanya lehetne egy városrész ráncfelvarrásának, míg az új, tervezett stadion nehezen megközelíthető tömegközlekedéssel. A költözés-maradás cívódás több, mint 10 éve húzódik, úgyhogy ki tudja, mi lesz a végső megoldás.

A Stadium Talk által ajánlott étel: Party Pops (alkoholos, fagyasztott nyalóka) – ahogy feljebb említettem, a szurkolói élmény nem erőssége a helynek.

A thrillist.com ennek megfelelően utolsó helyre rangsorolta a kínálatot, de az oldalast azért érdemes kipróbálni. De sokkal jobban jár az ember, ha bekajál meccs előtt kint a parkolóban. Tailgating szempontból talán a legjobb hely a Coliseum parkolója.

 

Minute Maid Park

2000 óta otthona ez a behúzható tetővel ellátott pálya a Houston Astros-nak; nevét a Minute Maid üdítőital gyártó cégről kapta. A stadion ennek megfelelően üdítően is hat az ütőkre, illetve nem is. A left és right field vége közel van a home plate-hez (96 m – 315 ft és 99 m -326 ft), ám az outfield igen tágas (kb. 124 méter balra, középen és jobbra is -404 és 409 ft között).

tal_s_hill.jpg2016-ig még ennél is messzebb volt a center field kerítés, hiszen előtte még ott volt Tal Dombja (Tal’s Hill – a korábbi elnökről, Tal Smith-ről nevezték el), amely 436 lábra (kb. 133 méter) volt a hazai bázistól. A domb egy 30 fokos dőlésszögű, 27 méter széles emelkedő volt, amely teljes egészében részét képezte a pályának, de az átalakítás után ülőhelyeket alakítottak itt ki.

Az átépítés előtt a biztonság kedvéért még egy zászlótartó oszlop is nehezítette a védők dolgát. Az átalakítás után, ahogy feljebb említettem, 409 lábra (124 méter) csökkent a hazai bázistól mért távolság.

A pálya egy másik érdekessége, hogy a korábbi pályaudvar, a Union Station szolgál lobbiként (egy időben The Ballpark at Union Station-ként is nevezték a stadiont) és a nézőtér bal oldali részen egy vonat őrzi a múlt emlékét, amely egy 240 méter hosszú sínpályán képes mozogni (pl. amikor Astros játékos hazafutást üt). Mivel a Minute Maid egyik legkelendőbb terméke a narancslé, a vonat egy komoly narancs rakományt szállít.

A left field fal kb. 6 méter magas és magában foglalja a manuálisan kezelt eredményjelzőt, valamint a fal tetején ülőhelyek vannak (Crawford Boxes).

crawford_boxes.jpgA fal jellegéből adódóan különös szabályok vonatkoznak erre a részre: ha az elütött labda átmegy, vagy beleakad az eredményjelző rácsába – dupla. Ha a labda eltalálja az eredményjelző tetejét és onnan pattan ki a lelátóra – dupla. Ha a labda eltalálja a Crawford Boxes ülőhelyek szélén lévő rácsot és onnan pattan fel a fentebbi lelátóra – dupla.

A Stadium Talk a Prime Rib szendvicset ajánlja megvételre, amely marhahúst, karamellizált hagymát és tormát tartalmaz. Darabja 20 dollár, de Texasban vagyunk, úgyhogy nem kis adagot tesznek az ember elé.

A thrillist.com a 13. helyre rangsorolta a kínálatot és a Texas Smoke nevű bbq marhaszegyet emelték ki, amely mellé a stadion saját sült krumpliját ajánlják.

 

Angel Stadium of Anaheim

1966 óta szolgál a Los Angeles Angels otthonaként, ez a liga 4. legidősebb stadionja (1. Fenway Park, 2. Wrigley Field, 3. Dodger Stadium). A szomszédban található a Honda Center (az Anaheim Ducks otthona), valamint Disneyland is. A pálya tervezésekor a csapat vezetősége egy tudományos munkára támaszkodott, és a pálya méretei úgy lettek meghatározva, hogy egyensúlyban legyen, ne kedvezzen túlságosan sem a dobóknak, sem az ütőjátékosoknak, bármilyen időjárási viszonyok is uralkodnak épp. A tanulmány készítésekor figyelembe vették a leggyakoribb meccskezdési időpontokkor tapasztalható páratartalmat is. De persze így is változtattak itt-ott az outfield méretein azóta (hol kicsit bővítettek, hol kicsit szűkítettek).

cali_spectacular.jpg1997-ben komoly felújításon esett át a stadion és ekkor telepítették az egyik legfontosabb ismertetőjegyét is. A left-center field mögé építettek egy California Spectacular-nak elnevezett hegyet gejzírrel, a hegyről lefolyó patakkal, igazi fákkal, műkővel. A szikláról akár az Oroszlánkirály is eszünkbe juthat, ami nem csoda, hiszen az építkezés mögött a kisebbségi tulajdonos Walt Disney Company ötletei is meghúzódtak. Ők végül 2003-ban szálltak ki a csapatból.

A pályát ’The Big A’-nak is becézik. A régi, A betűt formáló eredményjelző ma már a pályán kívül fogadja az ide látogatókat és leginkább reklámtáblaként és információközlőként használják. Viszont minden Angels győzelem után kivilágítják; ilyenkor sok szurkoló és kommentátor szájából is hallani: „Light up the Halo!”. A Halo jelentése ugyanis glória, dicsfény, amely a csapat logóján is megjelenik, valamint természetesen az említett A betű is rendelkezik vele.

halo.jpg

Fun fact: A 2028-as olimpián baseball- és softball meccseknek ad majd otthont a stadion.

A Stadium Talk által ajánlott étel: Big A Burger (sok-sok marhahús és sajt, paradicsom, saláta).

A thrillist.com csak a 23. helyre rakta a pálya kínálatát és ők a taco-t emelték ki, amit viszont Mike Trout-hoz hasonlítanak. Trout 5-tool hitter, a taco pedig 5-tool kaja (finom, olcsó, carnitas, azaz disznóhúsos, csípős és megvásárolható). De ahogy az Angels-ben is csak Trout érdekes, a stadionban sem túl fantáziadús a többi étel.

 

T-Mobile Park

Az 1990-es évekre a Seattle Mariners korábbi otthona, a Kingdome egyre kevésbé volt képes azt nyújtani, amire egy MLB-csapatnak szüksége volt és a vezetőség a költözés lehetőségét is belengette. Az 1995-ös AL Division Series siker viszont a helyiekben is felélesztette a patriótát, a közvélemény szerette volna továbbra is Seattle-ben tudni a csapatot, amely végül 1999-ben vehette birtokba az új pályát, amit 2019-ig SafeCo Fieldnek hívtak.

Nyitásától kezdve az egyik leginkább dobóbarát stadionként tartották számon, de 2013-ban kicsit beljebb hozták az outfield kerítéseket, hogy az ütőjátékosoknak valamivel könnyebb dolguk legyen. A korábbi méretek azonban hozzájárultak ahhoz, hogy előbb Ken Griffey Jr., majd később Alex Rodriguez is távozzon a csapattól; bár mindketten tagadták, hogy a stadion miatt mentek volna el. Ám mégis, Griffey korábbi csapattársai állítják, hogy Junior-t nagyon idegesítette a gondolat, hogy azért nem lesz esélye Hank Aaron hazafutás rekordját megdönteni, mert túl tágas az outfield a hazai stadionjában, valamint A-Rod is, mielőtt a Texas Rangers-be távozott, saját honlapján kampányolt azért, hogy hozzák beljebb a SafeCo Field outfield kerítéseit. Akkor még nem történt ez meg.

18_t-mobile_park_seattle.jpg

A stadion elhúzható tetőszerkezettel rendelkezik, valamint eredetileg a Nintendo által biztosított speciális technológiával is találkozhattak a nézők, amelynek segítségével egyedi statisztikákat/érdekességeket tudhattak meg az épp folyamatban lévő meccsről. Azóta persze a technika fejlődött, a Nintendo pedig eladta a részesedése nagy részét, ma már csak 10 %-ban tulajdonosok, a nézők számára pedig sok helyről elérhető mindenféle statisztika, érdekesség, tudnivaló.

the_pen.jpgElvileg Seattle is kimondottan élhető város és a stadion is ehhez igazodik. Egyesek szerint érdemes eggyel hamarabb leszállni a metróról és meglátogatni a Flipper Múzeumot, vagy a közelben lévő ázsiai szupermarketet, ahol remek ételeket próbálhatunk ki. De a stadion is bőven túlszárnyalja az átlag baseballpálya kínálatot. Van itt minden a klasszikusokon kívül is: sushi, burrito, teriyaki, pad thai, tengeri herkentyűk, vega kaja, crépe, BBQ. Az egyik legjobb hely a ’The Pen’-nek nevezett placc a center-fielden, amely 2,5 órával meccskezdés előtt nyit meg és leginkább egy házibulira hasonlít. Az emberek kajálhatnak, beszélgethetnek, van happy hour és még a bullpenre is rálátni. Az egyetlen hátulütője, hogy 100 %-ban nehéz a meccsre koncentrálni.

king_s_court.jpgEgy másik poén hely volt a stadionban a left-field vonal mellett elhelyezkedő King’s Court, amely az ász, Félix Hernández legvérmesebb szurkolóit tömörítette, akik sárga pólóban, sárga táblán K betűket mutogattak, így mondva ki a verdiktet Félix király áldozataira. Strikeout, strikeout, strikeout. Aztán Hernández hanyatlásával a hely is elveszítette varázsát, King Félix pedig már nem is a csapat játékosa.

Különös szabályok: ha a labda érvénytelen terület felett találja el a tetőt, az halott labda, a játék megáll. Viszont ha érvényes terület felett éri, akkor annak alapján, ahol földet ér, foul ball vagy játékban van, de ha egy védő elkapja a levegőben, akkor az ütőjátékos kiesik.

A Stadium Talk által ajánlott étel: sült szöcske citrusszósszal (5 $/10 dkg) – remek fehérjeforrás, Mexikóban kedvelt étel, úgyhogy itt is a mexikói kaja kínálatot erősíti.

A thrillist.com természetesen az első helyre rangsorolta a pályát, és gyakorlatilag mindent a fogyasztó figyelmébe ajánlott.

18_szocskek_seattle_mariners.png

 

Globe Life Field

Teljesen friss stadion, a Texas Rangers 2020-ban vette használatba, előtte a szemközt lévő Globe Life Parkban játszottak. 40300 férőhelyes, behúzható tetőszerkezettel és légkondival is rendelkezik. 2020 márciusában kellett volna megnyitni a Rangers első hazai meccsén, de a koronavírus keresztülhúzta a számításokat. Végül ugyan megnyitottak ebben a hónapban, de az első rendezvény egy középiskolai ballagás volt.

19_globe_life_field.png

Aztán viszont nagyot ment a stadion, a rájátszásra létrehozott buborék egyik helyszíne volt, itt játszották az egyik National League Division Series-t, az NL Championship Series-t és a World Series-t is; utóbbi kettőt már nézők előtt. Az idei szezonnyitón aztán bepótoltak mindent, hosszú idő után első sportlétesítményként telt házzal üzemeltek.

Mivel teljesen friss a stadion és tavaly nézők sem nagyon látogathatták, a kajafelhozatalról sok információ nem áll rendelkezésre. Az SBNation szerint viszont a Csörgőkígyó fantázianévre hallgató, Venom szósszal kínált szendvicsben lehet potenciál.

 

(A képek forrása: thestadiumreviews.com, washingtonpost.com, houstonchronicle.com, roundingthird.net, flickr.com, ocregister.com, alamy.com, twitter.com, fox4news.com)

Strikeout

MLB hírek, érdekességek. Baseball történelem. Popkultúra és baseball. Statisztikák. Jenkik Háza x New York Yankees Hungary Podcast.

Friss topikok

Címkék

Aaron Boone (2) Aaron Judge (6) Abbott és Costello (1) Adam Yauch (1) Adley Rutschman (1) Albert Pujols (3) ALCS (6) ALDS (5) Alex Rodriguez (2) All-Star Game (1) American Family Field (2) American League (2) Angel Stadium (3) Arizona Diamondbacks (12) Arte Moreno (2) Atlanta Braves (14) At Bat (4) Austin Riley (1) Babe Ruth (14) Baltimore Orioles (11) Barry Bonds (2) Beastie Boys (1) bemutatkozás (1) Bill Buckner (1) Blake Snell (2) Boston Red Sox (33) Bronx is burning (2) Brooklyn Dodgers (2) Brooklyn Nets (1) Bryce Harper (2) bunteto.com (1) Busch Stadium (2) Buster Posey (3) Camden Yards (2) Caribbean Series (2) Carlos Correa (7) Carlos Rodón (5) Charles B. Johnson (2) Charlie Sheen (1) Chase Field (3) Chicago Cubs (6) Chicago White Sox (11) Christian Yelich (1) Cincinnati Reds (9) Citizens Bank Park (2) Citi Field (2) Cleveland Guardians (6) Cleveland Indians (7) Colorado Rockies (8) Comerica Park (2) contact (1) Coors Field (2) Corbin Burnes (3) Corey Kluber (2) Corey Seager (2) Craig Counsell (1) Curt Schilling (1) Cy Young (1) Dave Roberts (1) David Ortiz (3) Derek Jeter (1) Detroit Tigers (13) Dick Monfort (2) DJ LeMahieu (3) Dodger Stadium (4) Domingo Germán (1) Don Mattingly (1) Draft (1) Eddie Rosario (1) Eduardo Rodriguez (1) Eloy Jiménez (2) Fenway Park (6) Fernando Tatis (4) Francisco Lindor (4) Freddie Freeman (1) George Steinbrenner (3) Globe Life Field (4) Gold Glove (1) Great American Ball Park (2) Guaranteed Rate Field (2) Guggenheim (2) Hall of Fame (1) Henry Davis (1) Home Run Derby (1) Houston Astros (22) intro (1) Jack Leiter (1) Jameson Taillon (2) Jarred Kelenic (1) Jenkik Háza (112) Jim Crane (2) Joey Votto (1) Joe DiMaggio (4) Joe Musgrove (2) Joe Pepitone (2) Johnny Damon (1) John Fisher (2) John Means (1) John Stanton (2) Jonathan India (1) Jordan Lawlar (1) Jorge Soler (2) Juan Soto (4) Justin Turner (3) Kansas City Royals (8) Kauffman Stadium (2) KeBryan Hayes (2) Ken Griffey Jr. (1) Ken Kendrick (2) Kiké Hernández (1) Kim Ng (2) Kollektív Szerződés (1) Kris Bryant (1) Kumar Rocker (1) LoanDepot Park (1) Lockout (8) Logan Webb (1) Los Angeles Angels (15) Los Angeles Dodgers (20) Lou Brock (2) Lou Gehrig (6) Marcelo Mayer (1) Mario Mendoza (1) Marlins Park (2) Max Fried (1) Max Scherzer (1) MCA (1) Mendoza Line (1) Miami Marlins (6) Mickey Mantle (6) Miguel Cabrera (1) Mike Trout (1) MiLB (2) Milwaukee Brewers (10) Minnesota Twins (5) Minor League (5) Minute Maid Park (2) MLB (70) MLBPA (5) MLB Hot Stove (1) MLB Hot Stove 2021 (7) MLB Trade Deadline (6) Mookie Betts (3) MVP (2) Nationals Park (2) National League (4) New York Giants (2) New York Islanders (1) New York Jets (1) New York Knicks (1) New York Mets (16) New York Rangers (1) New York Yankees (131) New York Yankees Hungary (110) Nick Castellanos (2) NLCS (2) NLDS (3) No-hitter (14) Noah Syndergaard (1) Nolan Arenado (1) Oakland Athletics (13) Opening Day (3) Oracle Park (2) Ozzie Albies (1) Patrick Corbin (1) Pedro Martinez (1) Perfect Game (1) PETCO Park (2) Peter Seidler (3) Philadelphia Phillies (16) Phil Niekro (1) Pittsburgh Pirates (8) Playoff 2021 (18) Playoff 2022 (3) Playoff 2023 (1) PNC Park (2) Podcast (114) Polo Grounds (1) Popkultúra (5) Progressive Field (2) Qualifying offer (2) Randy Arozarena (1) Ray C. Davis (2) Reggie Jackson (2) Reid Detmers (1) RingCentral Coliseum (2) Robbie Ray (1) Roberto Clemente (2) Rob Manfred (3) Rogers Centre (2) Roger Clemens (2) Roger Maris (1) Rookie of the Year (1) San Diego Padres (18) San Francisco Giants (12) Scott Boras (1) Seattle Mariners (15) Shohei Ohtani (6) Silver Slugger (1) Snapback (8) Spencer Turnbull (1) Spring Training 2022 (1) St. Louis Cardinals (13) Stadionok (6) Statisztika (6) T-Mobile Park (2) Tampa Bay Rays (19) Target Field (2) Ted Williams (2) Téli ligák (9) Texas Rangers (13) Toronto Blue Jays (13) Toros del Este (7) Trevor Bauer (1) Trevor Story (1) Triple Crown (1) Tropicana Field (2) Truist Park (2) Tyler Gilbert (1) Tyler Matzek (1) Tyler ONeill (1) Tylor Megill (1) Vlad Guerrero Jr. (1) Wade Boggs (1) Wade Miley (1) Wander Franco (4) Washington Nationals (6) Whitey Ford (5) Who is on first (1) Wild Card (2) Winter Meetings (1) World Baseball Classic (2) World Series (18) Wrigley Field (2) Yankee Stadium (6) Yogi Berra (4) Yu Darvish (3) Zac Gallen (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása