Stadionok II. - NL West

A sorozat második részében nyugatra kalandozunk. Lássuk, mit érdemes tudni a National League West csapatainak - köztük a címvédő Los Angeles Dodgers - stadionjairól.

Kezdésként rögtön egy ékszerdobozzal, a chicagói Wrigley Field-del indítottunk, amely önmagában is megért egy külön bejegyzést. A most következő öt létesítmény azonban együtt alig idősebb, mint a Wrigley, így ezeket egy posztban mutatom be. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne lennének érdekesek, ám egy 15-20 éve épült stadionhoz nem kapcsolódik akkora történelem, mint az 1914-ben megnyitott "Rágómező"-höz.

Aki mégis inkább hallgatná, mint olvasná az információkat, az ITT füleljen bele a podcast 21. részébe.

5_dodger_stadium.jpg

Dodger Stadium

A korábbi brooklyni gárda 1958-ban költözött Los Angelesbe, de a Dodger Stadium csak 1962-ben lett az otthonuk. Ez az MLB 3. legöregebb pályája (Fenway Park – 1912, Wrigley Field – 1914), valamint a világ legnagyobb baseball stadionja is, az ülőhelyek számát tekintve (56.000 férőhelyes). A pálya Chavez Ravine néven is ismert, amely a szomszédos kanyon elnevezéséről ragadt rá.

Építése óta persze többször is felújították már, de a vezetőség egyébként is kiemelt figyelmet fordít az állagmegóvásra; minden évben újrafestik, és egy teljes állású kertész-csapat vigyázza a növényzetet. Utóbbiakra nagy szükség is van, és talán jól mutatja mennyire, hogy 2000. április 17. és 2019. október 3. között a Dodgers 1471 mérkőzést játszott le, mire újra eső miatt el kellett halasztani egy meccset. Az ezt megelőző évtizedekben mindössze 700-800 ütközetet kellett várni erre.

A pálya egyébként inkább a dobóknak kedvez, tágas outfield-je van, de a falak alacsonyak, így az a labda, ami máshol visszapattanó dupla lenne, az itt néha hazafutásként távozik a játéktérről. Cserébe az esti meccseken az óceán felől érkező levegő hamar lehűti a napközbeni meleget, az így kialakuló pára pedig megfogja a magasan elütött labdákat. Amik délután még rövidebb hazafutások lettek volna, azok este már lehet, hogy a kerítésen belül maradnak. Ami még érdekesség a pályával kapcsolatban, az a szimmetrikus kialakítás: 101 méter jobbra és balra (330 ft), 120 méter középre (395 ft) a home plate-től mért távolság.

A tágas játéktér ellenére ötször azért már a stadionból is ki tudták ütni a labdát: kétszer a Pittsburgh Pirates játékosa, Willie Stargell (1973-ban telibe talált egy buszt a pálya melletti parkolóban), 1997-ben Mike Piazza, 1999-ben Mark McGwire és 2015-ben Giancarlo Stanton, aki egy 478 lábas rakétát küldött ki.

De a stadiont természetesen nem csak baseball meccsekre használják, fellépett itt már jóformán minden nagyobb nevű zenész (pl. Rolling Stones, Michael Jackson, Madonna, David Bowie, Beyoncé), rendeztek NHL Stadium Series meccset (Los Angeles Kings - Anaheim Ducks), volt bokszmeccs, de még krikett gálamérkőzés is (az indiai legenda Sachin Tendulkar válogatottja csapott össze az ausztrál Shane Warne csapatával). II. János Pál pápa is tartott itt misét, valamint filmekben is feltűnik a stadion (pl. a Csupasz pisztoly baseball-jeleneteiből is sokat forgattak itt, hiába a California Angels volt a filmben szereplő csapat).

Nem igazán fun fact: A csapat és a pálya is szorosan együtt él a várossal, így nem volt meglepő, amikor 1992. április 30. és május 3. között elmaradtak a meccsek a városban kialakult zavargások miatt. Az elmaradt találkozókat három egymást követő napon, három duplafejűvel pótolták be. 

Valóban fun fact: a krónikák szerint a Dodger Stadium volt a helyszíne a világ első, dokumentált high-five-jának, azaz 'adj egy ötös'-ének. Az ominózus meccs a Dodgers és a Houston Astros találkozója volt 1977. október 2-án, az elkövetők pedig a hazaiak játékosai, Dusty Baker (az Astros jelenlegi edzője) és Glenn Burke, voltak.

Mások viszont egy Louisville Cardinals egyetemi röplabda-meccsen vélték látni az első magas tenyérpacsit, de a kosárlegenda Magic Johnson azt mondja, hogy ő már 1977 előtt is így üdvözölte társait a Michigan State egyetemen.

dusty_high_5.jpg

A Stadium Talk által ajánlott étel: Esquite (kukorica, majonéz, sajt, csípős aioli szósz) – sisakban tálalva

A thrillist.com a 22. helyre rakta a kínálatot és náluk a klasszikus Dodger Dog a nyerő, amely szerintük kisgyerekként a világ legjobb étele volt, de felnőtt fejjel már csak a nosztalgia vesz rá, hogy megegyél egyet.

 

Chase Field

Az Arizona Diamondbacks stadionja Phoenix belvárosában található, gyakorlatilag a Phoenix Suns arénája szomszédságában. Még fiatal pályának számít, hiszen a D’backs csak 1998-ban játszotta első szezonját. Eredetileg Bank One Ballpark volt a neve, 2005-ben változott Chase Field-re, amikor a Bank One Corporation összeolvadt a JPMorgan Chase-zel.

Ez volt az első olyan, természetes fűvel ellátott stadion az USA-ban, amelynek behúzható tetőszerkezete volt, 2019-ben viszont műfűre cserélték a természetes gyepet. Azért kellett zárható tetőt és légkondicionálást építeni, mert Phoenix a legforróbb város az USA-ban, nyáron 38 °C fok körüli az átlaghőmérséklet, így gyakorlatilag lehetetlen lenne meccset játszani és -nézni. A szerkezet nyitása/csukása kb. 4 percbe telik, amely művelet alkalmanként 2 dollárnyi (!) pluszköltséget jelent az áramszámlában.

A pálya talán legismertebb pontja a jobb oldali lelátóknál elhelyezkedő medence, amely meccsenként 5 ezer dollárért kibérelhető; csak figyelni kell, nehogy egy hazafutás fejbe találja az embert fürdőzés közben. Az első medence home run-t a Chicago Cubs egyes védője, Mark Grace ütötte 1998. május 12-én (Grace később a Diamondbacks-ben is megfordult és hazai mezben is "csobbant" egyet). Egy nem hivatalos lista szerint eddig 64 medence-találat volt (csak azt vették figyelembe, amelyik hazafutás csont nélkül a vízben landolt). Grace összesen hármat vállalt, de olyan nevek vannak még a listán, mint Alex Rodriguez, Tony Gwynn vagy Paul Goldschmidt.

1_chase-field-pool.jpg

Mivel a létesítmény behúzható tetővel rendelkezik, a szabályokat arra az esetre is lefektették, ha a játékszer eltalálná azt. Ha a labda érvénytelen terület felett találja el a tetőt, az halott labda, a játék megáll. Viszont ha érvényes terület felett éri, akkor annak alapján, ahol földet ér, foul ball vagy játékban van, de ha egy védő elkapja a levegőben, akkor az ütőjátékos kiesik.

De természetesen ezt a pályát sem csak baseballra használják, otthont ad koncerteknek (pl. N’Sync, a country legenda Kenny Chesney vagy Billy Joel is lépett fel itt), volt itt egyetemi amerikai focimeccs, bikarodeó, de 2019-ben még pankráció (WWE Royal Rumble) is. Utóbbin olyan figurák léptek fel, mint Brock Lesnar, vagy Ronda Rousey.

A Stadium Talk által ajánlott étel: 18 inches hot-dog, amelynek 3 változatát kínálják; darabja 30 dollár.

  • Reggeli jellegű kopasz kutya rösztivel (hash brown), besamelmártással és csípős szósszal, baconnel, tükörtojással és snidlinggel;
  • 'Reuben Some Dirt on It Hot Dog' – reuben sajtos makarónival, grillezett uborkával, snidlinggel és egy titkos szósszal;
  • SI Cover Dog – a Sports Illustrated Magazinnal közös kreáció, bratwurst, jalapeno-alma coleslaw saláta, sült mac and cheese, barbecue aoili mártás, uborka és snidling.

chase_field_hot_dog.jpg

A thrillist.com a középmezőnybe rangsorolja a stadiont az ételek terén. Ők az édesszájúaknak kedveznek és a Churro Dog-ot emelik ki, amely Oreoval töltött fánk, vaníliafagyival, csokiöntettel, tejszínhabbal, eperszósszal és még egy kis Oreoval.

 

Coors Field

Szintén fiatalabb stadion, hiszen a Colorado Rockies-t 1993-ban alapították és az első két évben a Mile High Stadium-ban játszották meccseiket. 1995-ben költöztek a Coors sörgyár által szponzorált, az ütők számára Mennyországot jelentő Coors Fieldre; a város - Denver - fekvése, magaslati, kisebb légsűrűségű és mérsékelten száraz levegője következtében a labdák sokkal könnyebben szállnak ki a nézőtérre, mint máshol. A felső karéj 20. sorának minden széke lila, a stadion többi részén sötétzöld; ezzel jelzik a tengerszint feletti 1 mérföldes (kb. 1600 m) magasságot.

Az építkezéskor egyébként tudták, hogy a klíma miatt könnyebb lesz nagyot ütni, így az outfield kerítéseket is messzire (106-126 m között) tolták ki. Persze ez sem segített, a legtöbb hazafutás mellett a legtöbb dupla és tripla is itt dördült el, így a stadion kiérdemelte a Coors Canaveral becenevet is, utalva a NASA Cape Canaveral-i állomására. Egy tanulmány azonban rávilágított, hogy nem a magaslati, hanem a száraz levegő okozza az átlagosnál sokkal több hazafutást (a „kiszáradt” labdák rugalmasabban jönnek le az ütőkről), ezért azóta egy speciális párásító készülékben tárolják a meccslabdákat. Ez a húzás csökkenést ért el a hazafutások számában és már majdnem, hogy MLB átlag körül vannak.

3_coors_field.jpeg

De az éghajlat nem csak az ütésekre van hatással: a dobók csavart labdái sem úgy csavarodnak a magaslati levegőn, mint lejjebb, így a Coors Field-en kimondottan nehéz a dobók élete.

A stadion építése közben a területen dinoszaurusz fosszíliákat, köztük egy triceratopsz koponya-maradványt találtak, emiatt lett a Rockies kabalaállata Dinger, a lila triceratopsz. De az épületben egy sörfőzde is található, amely kézműves nedűkkel kísérletezik és több kategóriában is kapott már elismeréseket különböző sörfesztiválokon (pl. itt hozták létre a Blue Moon nevű búzasört). Mivel a névadó szponzor egy sörgyár, kár lett volna kihagyni, ezt a ziccert.

A Stadium Talk által ajánlott étel: Rocky Mountain Oyster Po’Boy szendvics, amely a neve ellenére nem osztrigás szendvics, lévén a Sziklás-hegységben nem élnek osztrigák. A Rocky Mountain Oyster egy marhából készült húsgombóc, az említett szendvicsben fokhagymás coleslaw-val, guacamoléval, zöld chili szósszal, pico de gallo-val és cotija sajttal kínálják. Utóbbi egy mexikói, félkemény sajt.

4_coors_field_oyster_po_boy.jpg

A thrillist.com a 20. helyre rangsorolta a Coors Field ételkínálatát, amely a hely Angus marhaburgerét ajánlja.

 

PETCO Park

A San Diego Padres csapata, 1969-es megalapításától 2003-ig a Qualcomm Stadium-ot használta (az NFL-ben játszó San Diego Chargers-szel közösen), majd a 2004-es szezontól kezdve költöztek át jelenlegi, belvárosi otthonukba. A névadó szponzor egyébként egy San Diegó-i központú kisállat-kereskedő, amely cég egyéb, háziállatokhoz kapcsolódó kiegészítőket és szolgáltatásokat árul. Egészen szokatlan szponzorációs kapcsolat ez, a PETCO marketingesei valóban kiléptek komfortzónájukból...

A stadionnak eredetileg 2002-ben kellett volna megnyitnia, de különböző okok miatt csúszott az építkezés. Az egyik ilyen ok a szomszédos, műemléknek számító Western Metal Supply Co. épület sorsa volt. Különböző ötletek és hosszas tanakodás után végül az a döntés született, hogy az ingatlant felújítják és a stadion részévé teszik. A projekt rendkívül jól sikerült, a liga egyik ikonikus létesítményévé vált a multifunkciós épület, amely magában foglalja a hivatalos csapatboltot, de van benne étterem, privát lakosztályok/páholyok és tetőlelátó is, valamint az egyik sarka számít a left field-en az érvényes/érvénytelen területet jelző póznának.

7_petco_park.jpg

Egy másik jó hely, ahol eltölthetik idejüket a nézők a Park a Parkban, a center field mögött elhelyezkedő, megemelt terület. Amikor épp nincs meccs, a hely közparkként funkcionál.

Megnyitáskor aztán, az első MLB meccs előtt, kisebb lökdösődés alakult ki, mert sokan az elsők akartak lenni, akik belépnek az új stadionba. Végül a 17 éves Brent Walker-é lett a dicsőség, aki büszkén lépett be a kapun, San Francisco Giants mezt viselve. A Padres viszont revansot vett és 4-3-ra legyőzte a Giants-et a nyitómeccsen.

Egyébként a pálya outfield-je még a Dodger Stadium-nál is tágasabb, ezért a dobók kedvelt helyszíne a PETCO Park. Ennek ellenére Barry Bonds, 2007. augusztus 4-én itt ütötte meg 755. hazafutását, amivel beérte Hank Aaron-t a hazafutás-örökranglista 1. helyén. Végül a 2012-es szezon után a kerítéseket jócskán beljebb hozták, de még így is inkább a dobóknak kedvez a játéktér, bár a jelenlegi játékoskeretnek ez nem jelent problémát.

Egy különlegesség: Ha egy jól eltalált labda a Western Metal Supply Co. épület jobb (északkeleti) oldalát találja el, az home run. Ha a bal (déli-délkeleti) oldalát találja el, az foul ball. De ez igazából nem is annyira különös, hiszen ahogy már feljebb említettem, az érvényes/érvénytelen területet jelző objektum két oldaláról van szó, de mégis egy épületről és nem a megszokott póznáról beszélünk.

A Stadium Talk által ajánlott étel: Tripla malac szendvics (pulled pork, rántott sertéskaraj, bacon, pepperoni, házi készítésű szósz, zsemle).

A thrillist.com a Top5-ben tartja nyilván a PETCO Park ételkínálatát (5. helyezett). Szerintük az Ahi poke taco-t kell kipróbálni, amely zöldségek, gyümölcsök, tengeri herkentyűk és fűszerek keveréke, tacoba töltve. Az óceán közelsége miatt amúgy is érdemes bármilyen halételt megkóstolni a stadionban.

 

Oracle Park

2000 óta tengeti mindennapjait ebben a stadionban a San Francisco Giants, mely egészen kiváló helyen, a San Francisco-öböl partján helyezkedik el. Az Oracle Park korábban az egyik leginkább dobóbarát stadion volt, ám alakítottak rajta, legutóbb épp 2019-ben, amikor az érvénytelen területről a center field mögé költöztették a cseredobók királyságát (bullpen). Ezzel kicsit szűkebb is lett az outfield: a left-center 123 m-ről 121-re csökkent, a right-center-ben található területet („Triplák Folyosója” – amelyet az eredeti otthon, a Polo Grounds emlékére terveztek ilyen távolinak - a Giants szintén az 1950-es években költözött nyugatra New York-ból) pedig két méterrel szűkítették, egészen 126 méterre. Az ESPN számításai szerint még így is itt ütötték a legkevesebb hazafutást a legutóbbi 7 évből hatszor.

9_oracle_park.jpg

A pálya leglátványosabb része kétségkívül a jobb szélén húzódó, 7 méter magas téglafal, amellyel Wille Mays előtt tisztelegnek (24 láb magas a fal, Mays pedig a 24-es mezszámot viselte). A falon nézők is helyet tudnak foglalni, de szökőkutakat is találhatunk rajta, valamint az öböltől egy korlát és egy sétány választja el, így a természetben is gyönyörködhet a szurkoló. Mivel a jobb oldali érvényes/érvénytelen területet jelző pózna igen közel van (92 méter), egy nagyobb hazafutás simán az öbölben landolhat.

A víz ezen része a McCovey Cove becenevet viseli, a Giants egykori játékosa Willie McCovey után szabadon. A 2020-as szezon végéig 85 hazafutást vágtak ki Giants játékosok az öbölbe, ezt egy elektromos számláló jelzi. Ebből 35-öt Barry Bonds vállalt (két olyan meccs is volt, amikor kettőt-kettőt egy mérkőzésen). Összehasonlításképp: az ellenfelek összesen 46 ilyen home run-t gyűjtöttek.

Mivel a nézők bármit megtennének, hogy hazavihessenek egy home run labdát, az öbölben csónakok és kajakok gyűlnek össze, majd indulhat a vadászat (kézzel, halászhálóval) a vízbe érkező lasztiért.

A stadion még egy óriási Coca-Cola üveg (24 méter) és egy gigantikus baseball kesztyű is díszíti. A kólásüveg egy nézők számára kialakított rész, csúszdákkal és egyéb szórakoztató dolgokkal. De hogy a bulvár is előkerüljön: 2013-ban Kanye West privát célra bérelte ki a pályát és itt kérte meg Kim Kardashian kezét.

A Stadium Talk által ajánlott étel: különböző kínai kaják (bármilyen hús, bármilyen zöldséggel, rizzsel, tésztával).

A thrillist.com a 4. helyre rangsorolja a felhozatalt és a rákszendvicset ajánlja ízlelőbimbóinknak, de gyakorlatilag bármit megtalál itt az ember (BBQ, kínai, desszert, jégkrém, smoothie, mexikói).

 

(A képek forrása: urbanize.city, nevadasportsnet.com, azcentral.com, roxpile.com, foodnetwork.com, stadiumjourney.com, cbssports.com)

Strikeout

MLB hírek, érdekességek. Baseball történelem. Popkultúra és baseball. Statisztikák. Jenkik Háza x New York Yankees Hungary Podcast.

Friss topikok

Címkék

Aaron Boone (2) Aaron Judge (6) Abbott és Costello (1) Adam Yauch (1) Adley Rutschman (1) Albert Pujols (3) ALCS (6) ALDS (5) Alex Rodriguez (2) All-Star Game (1) American Family Field (2) American League (2) Angel Stadium (3) Arizona Diamondbacks (12) Arte Moreno (2) Atlanta Braves (14) At Bat (4) Austin Riley (1) Babe Ruth (14) Baltimore Orioles (11) Barry Bonds (2) Beastie Boys (1) bemutatkozás (1) Bill Buckner (1) Blake Snell (2) Boston Red Sox (33) Bronx is burning (2) Brooklyn Dodgers (2) Brooklyn Nets (1) Bryce Harper (2) bunteto.com (1) Busch Stadium (2) Buster Posey (3) Camden Yards (2) Caribbean Series (2) Carlos Correa (7) Carlos Rodón (5) Charles B. Johnson (2) Charlie Sheen (1) Chase Field (3) Chicago Cubs (6) Chicago White Sox (11) Christian Yelich (1) Cincinnati Reds (9) Citizens Bank Park (2) Citi Field (2) Cleveland Guardians (6) Cleveland Indians (7) Colorado Rockies (8) Comerica Park (2) contact (1) Coors Field (2) Corbin Burnes (3) Corey Kluber (2) Corey Seager (2) Craig Counsell (1) Curt Schilling (1) Cy Young (1) Dave Roberts (1) David Ortiz (3) Derek Jeter (1) Detroit Tigers (13) Dick Monfort (2) DJ LeMahieu (3) Dodger Stadium (4) Domingo Germán (1) Don Mattingly (1) Draft (1) Eddie Rosario (1) Eduardo Rodriguez (1) Eloy Jiménez (2) Fenway Park (6) Fernando Tatis (4) Francisco Lindor (4) Freddie Freeman (1) George Steinbrenner (3) Globe Life Field (4) Gold Glove (1) Great American Ball Park (2) Guaranteed Rate Field (2) Guggenheim (2) Hall of Fame (1) Henry Davis (1) Home Run Derby (1) Houston Astros (22) intro (1) Jack Leiter (1) Jameson Taillon (2) Jarred Kelenic (1) Jenkik Háza (112) Jim Crane (2) Joey Votto (1) Joe DiMaggio (4) Joe Musgrove (2) Joe Pepitone (2) Johnny Damon (1) John Fisher (2) John Means (1) John Stanton (2) Jonathan India (1) Jordan Lawlar (1) Jorge Soler (2) Juan Soto (4) Justin Turner (3) Kansas City Royals (8) Kauffman Stadium (2) KeBryan Hayes (2) Ken Griffey Jr. (1) Ken Kendrick (2) Kiké Hernández (1) Kim Ng (2) Kollektív Szerződés (1) Kris Bryant (1) Kumar Rocker (1) LoanDepot Park (1) Lockout (8) Logan Webb (1) Los Angeles Angels (15) Los Angeles Dodgers (20) Lou Brock (2) Lou Gehrig (6) Marcelo Mayer (1) Mario Mendoza (1) Marlins Park (2) Max Fried (1) Max Scherzer (1) MCA (1) Mendoza Line (1) Miami Marlins (6) Mickey Mantle (6) Miguel Cabrera (1) Mike Trout (1) MiLB (2) Milwaukee Brewers (10) Minnesota Twins (5) Minor League (5) Minute Maid Park (2) MLB (70) MLBPA (5) MLB Hot Stove (1) MLB Hot Stove 2021 (7) MLB Trade Deadline (6) Mookie Betts (3) MVP (2) Nationals Park (2) National League (4) New York Giants (2) New York Islanders (1) New York Jets (1) New York Knicks (1) New York Mets (16) New York Rangers (1) New York Yankees (131) New York Yankees Hungary (110) Nick Castellanos (2) NLCS (2) NLDS (3) No-hitter (14) Noah Syndergaard (1) Nolan Arenado (1) Oakland Athletics (13) Opening Day (3) Oracle Park (2) Ozzie Albies (1) Patrick Corbin (1) Pedro Martinez (1) Perfect Game (1) PETCO Park (2) Peter Seidler (3) Philadelphia Phillies (16) Phil Niekro (1) Pittsburgh Pirates (8) Playoff 2021 (18) Playoff 2022 (3) Playoff 2023 (1) PNC Park (2) Podcast (114) Polo Grounds (1) Popkultúra (5) Progressive Field (2) Qualifying offer (2) Randy Arozarena (1) Ray C. Davis (2) Reggie Jackson (2) Reid Detmers (1) RingCentral Coliseum (2) Robbie Ray (1) Roberto Clemente (2) Rob Manfred (3) Rogers Centre (2) Roger Clemens (2) Roger Maris (1) Rookie of the Year (1) San Diego Padres (18) San Francisco Giants (12) Scott Boras (1) Seattle Mariners (15) Shohei Ohtani (6) Silver Slugger (1) Snapback (8) Spencer Turnbull (1) Spring Training 2022 (1) St. Louis Cardinals (13) Stadionok (6) Statisztika (6) T-Mobile Park (2) Tampa Bay Rays (19) Target Field (2) Ted Williams (2) Téli ligák (9) Texas Rangers (13) Toronto Blue Jays (13) Toros del Este (7) Trevor Bauer (1) Trevor Story (1) Triple Crown (1) Tropicana Field (2) Truist Park (2) Tyler Gilbert (1) Tyler Matzek (1) Tyler ONeill (1) Tylor Megill (1) Vlad Guerrero Jr. (1) Wade Boggs (1) Wade Miley (1) Wander Franco (4) Washington Nationals (6) Whitey Ford (5) Who is on first (1) Wild Card (2) Winter Meetings (1) World Baseball Classic (2) World Series (18) Wrigley Field (2) Yankee Stadium (6) Yogi Berra (4) Yu Darvish (3) Zac Gallen (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása