Stadionok IV. - NL Central

A sorozat negyedik részében a National League Central csapatainak stadionjaival folytatjuk utunkat.

Viszont öt helyett csak négy létesítményről lesz most szó, lévén az első részben már bemutattam a Chicago Cubs stadionját, a Wrigley Field-et. Most nézzük, hol játszanak a Mackók csoportriválisai. Amennyiben valaki olvasás helyett inkább hallgatná a dolgokat, annak ajánlom a podcast 22. részét.

cincinnati_great_american_ball_park.jpg

Great American Ball Park

Akárcsak a Cubs, a Cincinnati Reds is ősrégi csapat, ám pályájuk sokkal-sokkal fiatalabb, mint a Wrigley. A Great American Ball Park 2003-ban nyitotta meg kapuit, az Ohio folyó partján fekszik, a város szívében, gyakorlatilag karnyújtásnyira a Cincinnati Bengals (NFL) stadionjától. Az építkezéshez természetesen közpénzt is felhasznált a csapat, de némileg még így is meglepő, hogy a tulajdonos Hamilton megye maradt. A felek között megkötött bérleti szerződés 35 évre szól, és az első kilenc évben 2.5 millió dollárt fizetett a Reds bérleti díjként évente. A szerződés 10-35 év közötti részében a bérleti díj évi 1 dollárra módosult.

A pályának természetesen nincs akkora történelme, mint fent említett társának, de azért van egy-két ismertetőjegye, amely megadja az egyediségét. Ebből az egyik a The Gap, vagyis egy kb. 11 méteres rés a főlelátóban. Itt konkrétan foghíjas a lelátó, kihagytak egy részt belőle, mind az első, mind a második emeleten, hogy belátást engedjenek a pályára Cincinnati felhőkarcolóiból, valamint kilátást a belvárosra a pályáról.

smokestacks.jpgTovábbi érdekesség a right-centerfield lelátó mögött látható két kürtő. A kürtők a régi, Ohio-folyón közlekedő gőzhajókat hivatottak feleleveníteni és olykor füstöt eregetnek, máskor tüzet okádnak, vagy villognak, esetleg tűzijátékot lőnek fel; attól függ, épp mit művel a hazai csapat (K – tűz, korábban füst, HR vagy győzelem – tűzijáték). Az oszlopok tetején egyenként 7-7 baseballütő formája látható, ez Pete Rose 14-es mezszámát szimbolizája.

A két torony között egy „Toyota” felirat is látható. Ha ezt valamelyik játékos labdával eltalálja, egy kiválasztott néző nyerhet egy Toyota Tundra pickup-ot. Ugyan még nem találta el senki, viszont 2018-ban Jesse Winker egészen közel járt hozzá, így a promóciót kitalálók úgy döntöttek, hogy egy szerencsés gazdagodhat egy Toyotával. Egy másik alkalommal, 2015-ben, Jay Bruce hazafutása után döntöttek úgy, hogy kisorsolják végre az autót.

Ezek mellett természetesen több szobor, vagy egyéb emlékmű örökíti tovább a csapat történelmét, nagy játékosai. Ezek közül a leglátványosabb a főbejárat előtt látható 'Reds Legends of Crosley Field' nevű alkotás, mely a csapat régi stadionjának és legendáinak állít emléket, név szerint Frank Robinson-nak, Joe Nuxhall-nak, Ernie Lombardi-nak és Ted Kluszewski-nek. De természetesen megemlékeztek Pete Rose rekordot jelentő 4192. bázisütéséről is, valamint a Reds Hall of Fame múzeumába is érdemes benézni és elidőzni a megannyi kiváló játékos környezetében.

És ha már ott vagyunk a stadionban, a büfékínálatot se hagyjuk figyelmen kívül.

A Stadium Talk által ajánlott étel: Skyline Chili - hagyma, bab, reszelt sajt, titkos recept alapján készült chili akár spaghetti tésztán, akár hot dogon tálalva, vagy magában egy tálból kanalazva.

A thrillist.com egyetért a Stadium Talk-kal és ők is az említett chilit emelik ki, de mindez csak a 21. helyre elegendő a Reds büféseitől.

 

American Family Field

Ha nem cseng ismerősen a stadion neve, az nem csoda. Egészen 2020. december 31-ig Miller Parknak nevezték a Milwaukee Brewers pályáját, ám lejárt a szponzori szerződés és az American Family biztosítótársaság lett az új névadó támogató. A pálya 2001-ben nyitotta meg kapuit, a multifunkciós Milwaukee County Stadium-ot váltotta le, ahol 1953-1994 között a Green Bay Packers is játszott évente 2-4 mérkőzést (az utolsó meccsükön 21-17-re nyertek az Atlanta Falcons ellen, a győztes touchdown-t 14 másodperccel a mérkőzés vége előtt futotta meg Brett Favre).

milwaukee_american_family_field.jpegAz American Family Field legfontosabb ismertetőjegye, hogy nyitható-csukható tetővel rendelkezik, amely két oldalra mozgatható és az egyetlen legyező formájú, behúzható tetős stadion Észak-Amerikában. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy fűtsék a stadiont, ami nem árt a szeszélyes időjárással rendelkező Wisconsinban.

De nem csak a tetőt érdemes szemügyre venni, ha Brewers meccsre tévedünk. A right field kerítés mögött egy 75 fős, ún. piknik terület várja a látogatókat, ahol a szurkolók a pályával egy szintben ülhetnek, falatozhatnak, beszélgethetnek, egy karnyújtásnyira a játékosoktól; mintha egy gyorsétterem lenne a kerítés túloldalán. De a stadionban látható többek között egy Hank Aaron- és egy Robin Yount szobor, valamint emlékművet állítottak a korábbi tulaj és előző MLB komisszár Bud Selig-nek, valamint a kommentátor/rádiós Bob Uecker-nek is.

A legviccesebb hely viszont kétségtelenül a csapat kabalájának, Bernie Brewer-nek a saját viskója a bal oldali lelátók felett, ahonnan a kabala, minden hazai játékos által ütött hazafutás után lecsúszik egy nagy fehér csúszdán (a régi stadionban egy medencényi sörbe, ma már csak egy alsóbb, home plate formájú platformra).

De Sörfőző Bernie amúgy sem unatkozhatott a meccseken, mivel régebben kézzel akasztotta ki a strikeout-ok számát, ő volt a manuális K-számláló, de egy ideje már automatizálták a folyamatot és a kabala ezen feladatát már egy szponzorált, gépi számláló látja el. Modern idők, modern megoldások....

De a sör mellé étel is dukál, ezért minden hazai meccsen, a 6. inning közepén, mielőtt a Brewers állna ütéshez, megrendezik a Kolbászok Futóversenyét, ahol egy Bratwurstnak, egy Kielbasának, egy Olaszkolbásznak, egy Chorizonak és egy Hot Dognak öltözött kabala fut versenyt. Milwaukee-ban igen komolyan veszik a nézők szórakoztatását.

De ha már étel: a Stadium Talk által ajánlott harapnivaló a Wisconsin Ultimate Cheese Fry - sültkrumpli, olvasztott sajt, bacon, cheddar sajtszósz -, míg a thrillist.com a középmezőnybe, a 17. helyre rangsorolta a felhozatalt. Ők a Bratchos-t ajánlják, ami nagyjából egy pálcára húzott, bundázott nachos tál. De a thrillist is kiemeli, hogy vannak dolgok, amiket nem lehet elmagyarázni. Ez az étel is ilyen.

 

PNC Park

Szintén 2001-ben nyitott meg a Pittsburgh Pirates otthona, az Allegheny-folyó partján fekvő PNC Park. A liga egyik, ha nem a legszebb stadionjának tartják (és ez szerintem is így van); gyönyörű kilátás nyílik Pittsburgh belvárosára, a folyóra, valamint a Roberto Clemente-Andy Warhol-Rachel Carson hídhármasra. Meccsnapon a Roberto Clemente hidat lezárják a forgalom elől, és csak a gyalogosok, a pályára igyekvők használhatják.

pittsburgh_pnc_park.jpeg

Bár a stadion gyönyörű, úgy tökéletes, ahogy van, olyan extra kiemelni való dolgot nem nagyon találni benne, a közvélemény a design, a kialakítás és összességében a hangulat miatt tartja az egyik legjobb helynek.

De mivel a folyó pont a stadion mellett van, nagy eseménynek számít, amikor valaki beleüt egy hazafutást a vízbe. A folyó kb. 456 lábra (139 méterre) van a hazai bázistól és eddig csak Daryle Ward, Garrett Jones, Pedro Alvarez és Josh Bell (kétszer) vágta ki csont nélkül a folyóba a labdát. Egész pontosan Alvarez labdája egy hajón landolt, gyakorlatilag nem ért vizet. Oké, a 2006-os All Star meccset megelőző Home Run Derby-n is kiszállt pár labda a folyóba, de azt nem lenne sportszerű jegyezni, nem meccskörülmények között küldték röppályára a játékszert.

A csapat legendája, Roberto Clemente előtt persze nem csak a pálya melletti híd elnevezésével tisztelegnek, a right field-en a kerítés 6 méter (21 láb) magas, ezzel utalva Clemente mezszámára, a 21-esre. Érdekesség, hogy bal oldalon viszont csak fele ekkora, 2-3 méter magas a fal, így ott több esélye van a védőknek lehalászni egy lelátóra tartó labdát. Láthatunk még Clemente szobrot is, ami alá arról a három pályáról hoztak salakot, ahol a játékos pályára lépett – egy Puerto Ricó-i, valamint a Pirates két korábbi otthona, a Forbes Field és a Three Rivers Stadium -, de emlékművet kaptak további feledhetetlen csapattagok, Honus Wagner, Willie Stargell, Bill Mazeroski, valamint a Negro Leagues-ben szereplő Pittsburgh Crawfords dobója, Satchel Paige is.

A Stadium Talk által ajánlott étel: Pittsburghi Tölcsér - kolbász, pierogi, svájci sajt, savanyú káposzta, orosz dresszing, gofriba tekerve.

A thrillist.com a 6. helyre rangsorolta a pályát és a Pittsburger-t emelte ki, amelyet egyébként 1933-ban alkottak meg először és beválasztották a 101 étel közé, amely nagy hatással volt Amerikára (mint pl. a hot dog, a Reuben, a Cheesesteak, a deep dish pizza, vagy a sült csirke).

 

Busch Stadium

A divízió legfiatalabb stadionja 2006-ban nyitotta meg kapuit és váltotta le a régi Busch Stadiumot, amelyet a St. Louis Cardinals sokáig egyszerre használt az NFL-es (ma már Arizona) Cardinals-szal. Nevét természetesen a St. Louis-i székhelyű Anheuser-Busch sörgyártóról kapta, legismertebb termékük valószínűleg a Budweiser.

Mivel ez a stadion is a retro-klasszikus vonalat viszi, nagyon hasonlóak az ismertetőjegyek a kortárs stadionokkal: remek kilátás nyílik St. Louis belvárosára, a felhőkarcolókra és a város boltívére (Gateway Arch). Még a füvet is úgy nyírják a meccsekre, hogy abban megjelenjen a boltív.

A csapat gazdag történelméről is sok érdekességet találunk, a 3-as számú bejárat előtt áll a legismertebb emlékmű, Stan Musial bronzszobra. De a későbbi legendák, Lou Brock és Bob Gibson is kaptak emlékművet, akárcsak Rogers Hornsby, Ozzie Smith, vagy Cool Papa Bell, aki a Negro Leagues résztvevő St. Louis Stars-ban is játszott.

st_louis_busch_stadium.jpg

Egyesek szerint mivel a Cardinals mellett csak az NHL-es St. Louis Blues major csapat a városban, a szurkolók pedig alapból hűségesek, a vezetőség nincs rákényszerítve, hogy olyan nagyot gurítson szurkolói-élmény szempontjából. A stadion nagyon szép, a kilátás lélegzetelállító, de nehéz kiemelni kihagyhatatlan dolgokat. Ez persze a helyi rajongókat nem hátráltatja, a Cardinals sosem szokott nézőgondokkal küszködni. A stadion pont azt kínálja, amire kitalálták: az ember leülhet megnézni egy jó baseball meccset.

És persze ehet-ihat közben. 

A Stadium Talk által ajánlott étel a Mega pizzaszelet – 40 cm hosszúságú pizzaszelet (csak összehasonlításként: a normál pizzának általában 32 cm-es az ÁTMÉRŐJE).

A thrillist.com csak a 24. helyre rakta a stadion ételkínálatát és náluk a St. Louis Dog a nyerő. Leöblítve egy sörrel tökéletes párosítás, de a pálya nem nagyon tartja a lépést az idővel, vagy más stadionok széles kínálatával.

 

(A képek forrása: ballparksofbaseball.com, abc7news.com, bucsdugout.com)

Strikeout

MLB hírek, érdekességek. Baseball történelem. Popkultúra és baseball. Statisztikák. Jenkik Háza x New York Yankees Hungary Podcast.

Friss topikok

Címkék

Aaron Boone (2) Aaron Judge (6) Abbott és Costello (1) Adam Yauch (1) Adley Rutschman (1) Albert Pujols (3) ALCS (6) ALDS (5) Alex Rodriguez (2) All-Star Game (1) American Family Field (2) American League (2) Angel Stadium (3) Arizona Diamondbacks (12) Arte Moreno (2) Atlanta Braves (14) At Bat (4) Austin Riley (1) Babe Ruth (14) Baltimore Orioles (11) Barry Bonds (2) Beastie Boys (1) bemutatkozás (1) Bill Buckner (1) Blake Snell (2) Boston Red Sox (33) Bronx is burning (2) Brooklyn Dodgers (2) Brooklyn Nets (1) Bryce Harper (2) bunteto.com (1) Busch Stadium (2) Buster Posey (3) Camden Yards (2) Caribbean Series (2) Carlos Correa (7) Carlos Rodón (5) Charles B. Johnson (2) Charlie Sheen (1) Chase Field (3) Chicago Cubs (6) Chicago White Sox (11) Christian Yelich (1) Cincinnati Reds (9) Citizens Bank Park (2) Citi Field (2) Cleveland Guardians (6) Cleveland Indians (7) Colorado Rockies (8) Comerica Park (2) contact (1) Coors Field (2) Corbin Burnes (3) Corey Kluber (2) Corey Seager (2) Craig Counsell (1) Curt Schilling (1) Cy Young (1) Dave Roberts (1) David Ortiz (3) Derek Jeter (1) Detroit Tigers (13) Dick Monfort (2) DJ LeMahieu (3) Dodger Stadium (4) Domingo Germán (1) Don Mattingly (1) Draft (1) Eddie Rosario (1) Eduardo Rodriguez (1) Eloy Jiménez (2) Fenway Park (6) Fernando Tatis (4) Francisco Lindor (4) Freddie Freeman (1) George Steinbrenner (3) Globe Life Field (4) Gold Glove (1) Great American Ball Park (2) Guaranteed Rate Field (2) Guggenheim (2) Hall of Fame (1) Henry Davis (1) Home Run Derby (1) Houston Astros (22) intro (1) Jack Leiter (1) Jameson Taillon (2) Jarred Kelenic (1) Jenkik Háza (112) Jim Crane (2) Joey Votto (1) Joe DiMaggio (4) Joe Musgrove (2) Joe Pepitone (2) Johnny Damon (1) John Fisher (2) John Means (1) John Stanton (2) Jonathan India (1) Jordan Lawlar (1) Jorge Soler (2) Juan Soto (4) Justin Turner (3) Kansas City Royals (8) Kauffman Stadium (2) KeBryan Hayes (2) Ken Griffey Jr. (1) Ken Kendrick (2) Kiké Hernández (1) Kim Ng (2) Kollektív Szerződés (1) Kris Bryant (1) Kumar Rocker (1) LoanDepot Park (1) Lockout (8) Logan Webb (1) Los Angeles Angels (15) Los Angeles Dodgers (20) Lou Brock (2) Lou Gehrig (6) Marcelo Mayer (1) Mario Mendoza (1) Marlins Park (2) Max Fried (1) Max Scherzer (1) MCA (1) Mendoza Line (1) Miami Marlins (6) Mickey Mantle (6) Miguel Cabrera (1) Mike Trout (1) MiLB (2) Milwaukee Brewers (10) Minnesota Twins (5) Minor League (5) Minute Maid Park (2) MLB (70) MLBPA (5) MLB Hot Stove (1) MLB Hot Stove 2021 (7) MLB Trade Deadline (6) Mookie Betts (3) MVP (2) Nationals Park (2) National League (4) New York Giants (2) New York Islanders (1) New York Jets (1) New York Knicks (1) New York Mets (16) New York Rangers (1) New York Yankees (131) New York Yankees Hungary (110) Nick Castellanos (2) NLCS (2) NLDS (3) No-hitter (14) Noah Syndergaard (1) Nolan Arenado (1) Oakland Athletics (13) Opening Day (3) Oracle Park (2) Ozzie Albies (1) Patrick Corbin (1) Pedro Martinez (1) Perfect Game (1) PETCO Park (2) Peter Seidler (3) Philadelphia Phillies (16) Phil Niekro (1) Pittsburgh Pirates (8) Playoff 2021 (18) Playoff 2022 (3) Playoff 2023 (1) PNC Park (2) Podcast (114) Polo Grounds (1) Popkultúra (5) Progressive Field (2) Qualifying offer (2) Randy Arozarena (1) Ray C. Davis (2) Reggie Jackson (2) Reid Detmers (1) RingCentral Coliseum (2) Robbie Ray (1) Roberto Clemente (2) Rob Manfred (3) Rogers Centre (2) Roger Clemens (2) Roger Maris (1) Rookie of the Year (1) San Diego Padres (18) San Francisco Giants (12) Scott Boras (1) Seattle Mariners (15) Shohei Ohtani (6) Silver Slugger (1) Snapback (8) Spencer Turnbull (1) Spring Training 2022 (1) St. Louis Cardinals (13) Stadionok (6) Statisztika (6) T-Mobile Park (2) Tampa Bay Rays (19) Target Field (2) Ted Williams (2) Téli ligák (9) Texas Rangers (13) Toronto Blue Jays (13) Toros del Este (7) Trevor Bauer (1) Trevor Story (1) Triple Crown (1) Tropicana Field (2) Truist Park (2) Tyler Gilbert (1) Tyler Matzek (1) Tyler ONeill (1) Tylor Megill (1) Vlad Guerrero Jr. (1) Wade Boggs (1) Wade Miley (1) Wander Franco (4) Washington Nationals (6) Whitey Ford (5) Who is on first (1) Wild Card (2) Winter Meetings (1) World Baseball Classic (2) World Series (18) Wrigley Field (2) Yankee Stadium (6) Yogi Berra (4) Yu Darvish (3) Zac Gallen (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása