Nem kellett senkinek, a Cardinals elvitte

Zsinórban 10 győzelemmel ugrott a National League utolsó rájátszást jelentő pozíciójába a St. Louis Cardinals.

Miután a címvédő Los Angeles Dodgers idén is a csoportja győzelméért hajt, valamint kiderült, hogy a San Francisco Giants nem fog kipukkadni – sőt, már a rájátszást is bebiztosították az Angyalok Városában és az Öböl partján -, a National League-ben egyetlen nyitott rájátszás-pozíció maradt a középmezőny számára.

o_neill_cardinals.jpg

 

A Wild Card harc alakulása

A 2. wild card helyen kényelmesen trónolt a San Diego Padres, az a csapat, amelyet a szezon előtt még a Dodgers legnagyobb kihívójának tekintettek, akár a Nyugati divízió megnyerésére is alkalmasnak tartottak a szakértők.

Májusban még csak két mérkőzés volt a hátránya a vonal alatti legközelebbi csapatnak...

nl_wild_card_majus.PNG

...ám júniusban már tetemes, 6.5 meccses lemaradásban találta magát az a Chicago Cubs, amely egy hónappal később kiárusítást tartott és végleg elengedte az idei szezont.

nl_wild_card_junius.PNG

A Padres számára az NL West első helyének megszerzése sem volt földtől elrugaszkodott álom (1 meccs hátrány a Giants mögött), miközben a Cardinals 10-17-es mutatót produkált a hónapban, majd az All-Star mérkőzés előtti 9 összecsapásukból ötöt elveszítettek. De nem állt túl jól a Cincinnati Reds sem – a Milwaukee Brewers már ekkor utcahosszal vezette csoportjukat -, és úgy tűnt a New York Mets is képes lehet behúzni az NL East-et, így a Philadelphia Phillies és az Atlanta Braves helyzete is siralmasnak tűnt, ráadásul utóbbi együttes július 10-én térdsérülés miatt egész évre elveszítette legnagyobb sztárját, Ronald Acuna Jr.-t.

Csakhogy a Padres az All-Star Game előtt 7 mérkőzésen is kikapott, így főleg a Cincinnati Reds tudott közelíteni hozzá, ám július végén még mindig 4 meccsnyi előnyt tartogatott a San Diego-i gárda; a Cardinals tisztes távolból, 6.5 mérkőzés hátrányból figyelt.

Augusztus elején viszont összeomlott a Mets, első 10 meccsükön 7 zakót gyűjtöttek, közte egy nagyon fontos hárommeccses Phillies elleni szérián kaptak söprűt, így augusztus 8-án már a philadelphiai csapat állt az East élén, tisztes lemaradással (6.5 meccs) visszalökve a New York-iakat a wild card darálóba. A Cardinals továbbra is külső megfigyelőként, 8 mérkőzésnyi távolságból vizsgálta a helyzetet.

nl_wild_card_aug_8.PNG

De a Phillies királysága mindössze egy hétig tartott, augusztus 15-én a Braves vette át a csoportjuk első helyét, mivel a Phils augusztus 10. – augusztus 26. között 15 mérkőzésből 11-et elveszített, köztük pl. a liga egyik leggyengébb csapata, az Arizona Diamondbacks elleni három összecsapásukat is. De a Padres is csúnyán behúzta a kéziféket, augusztus 11. és a hónap vége között mindössze 5 meccset nyertek meg, így a nyár végén az NL West trónja már csak a messzi távolból látszott és a rájátszás is kérdésessé vált. Időközben a Cardinals is visszatornázta magát a komolyan vehető opciók közé.

nl_wild_card_aug_vege.PNG

Az alapszakasz utolsó hónapjának hajnalán tehát 5 csapat, a San Diego Padres, a Cincinnati Reds, a Philadelphia Phillies, a St. Louis Cardinals és a New York Mets versengtek azért, hogy ki játsszon egymeccses playoff-párharcot a Dodgers/Giants ellen.

 

A St. Louis Cardinals felemelkedése

A Cards rögtön egy Reds elleni szériagyőzelemmel indította a hónapot, hogy aztán egyből veszítsenek a Brewers ellen, de a Dodgers elleni négymeccses párharcban elért 2-2 mindenképp megsüvegelendő. Albert Pujols „hazatérése” és hazafutása viszont annyira felpaprikázhatta őket, hogy bár szeptember 10-én még kikaptak a Reds elleni szérianyitón, ám azóta 10-ből 10-et nyertek, közte söpörték a Mets-et és a Padres-t is. Így miközben a többiek jobbra-balra veszítették el a szériákat, a Cardinals szeptember 14-én átvette az utolsó rájátszást jelentő pozíciót, köszönte szépen és mára 4 mérkőzésnyi előnyt hozott össze.

yadi_molina.jpgPedig szezon közben nem tűnt úgy, hogy érdemben bele tudnak majd szólni a playoff küzdelmekbe; az év első felében a liga egyik leggyengébb ütősora állt össze St. Louisban, ami a neveket figyelembe véve kissé meglepő volt. Bár voltak fellángolások, Yadi Molina áprilisban kiválóan ütött (.323, 5 HR, 14 RBI), Tyler O’Neill májust húzta meg (.294, 7 HR, 18 RBI), az újonc Dylan Carlson állta a sarat (.269, 29 R, 24 RBI április-májusban) de Nolan Arenado is – ha nem is a tőle sokszor látott MVP-közeli szinten – feltöltögette a baseball-kártya hátoldalát (.265, 17 HR, 56 RBI az év első felében).

Ám Paul Goldschmidt (áprilisban .214, 3 HR, 14 RBI) és főleg Paul DeJong (.165, 5 HR, 10 RBI áprilisban) mélyen saját szintjük alatt teljesítettek, így az All-Star meccsig bezárólag, összességében az ütősor a liga legrosszabbjai közé tartozott. Nem ütöttek jó átlaggal (26. hely a ligában), nem ütöttek erővel (25. hely súlyozott ütőátlagban), nem kerültek bázisra (28.); 14%-kal voltak rosszabbak, mint egy átlagos MLB lineup. A Jack Flaherty által vezetett rotáció sem nyújtott semmi extrát, leszámítva az ász Flaherty-t, aki a liga egyik legjobb dobója volt (8-1, 2.90 ERA) mielőtt megsérült.

Így az évközi szünetben, ha nem is behozhatatlan, de 7.5 meccses hátrányból figyelték a wild card helyekért folytatott versengést, 44-46-os mutatójuk túl vérmes reményekre nem adott okot. Ám akkor még nem tudtuk, hogy az alapszakasz második felében a Padres és a Mets földbe állnak majd, vagy, hogy a Cincinnati Reds és a Philadelphia Phillies bárki ellen képes lesz szériákat veszíteni.

Ám az All-Star meccs óta a Cards 62%-ban nyeri a mérkőzéseit, míg ugyanezen idő alatt a Padres csak a meccsei 40-, a Reds 48-, míg a Phillies 52 százalékát húzta be. Utóbbi csapat mutatója azért nem rossz, de veszítettek már el szériát a Pittsburgh Pirates, az Arizona Diamondbacks, a Miami Marlins, és a Colorado Rockies ellen is, valamint két napja John Means vezetésével a tök utolsó Baltimore Orioles is nullázta őket. Így egybevetve ez nem a siker receptje, de a Phillies a csoportja első helyétől is csak 3 mérkőzésre van, még nem kell keresztet vetniük erre a szezonra.

De térjünk vissza a Cardinals-hoz, akik a júliusi cserehatáridő lejártakor aktívak voltak, ezzel jelezve, hogy nem adták föl, de a két veterán kezdődobó, J.A. Happ (Minnesota Twins) és Jon Lester (Washington Nationals) megszerzése nem számítottak olyan ügyletnek, ami megkérdőjelezhetetlen esélyessé varázsolta volna a csapatot. Pláne úgy, hogy Lester engedett pontátlaga 5, Happ-é pedig 6 felett volt!

Ráadásul május 31. óta Flaherty is csak háromszor tudott pályára lépni, így a dobóötösnek új vezérre volt szüksége.

waino.jpgItt jött a képbe a 40 éves Adam Wainwright, aki június óta egyértelműen a csapat ászává lépett elő, augusztusban pedig 44 inning alatt átlagban mindössze 1.43 pontot engedett az ellenfeleknek, szemmel is alig látható 6 sétát osztott ki abban a hónapban és az ütők az ütéshez állások mindössze 22 százalékában tudtak bázisra kerülni ellene. Waino annyira jó teljesítményt nyújt a nyár kezdete óta, hogy Yadi Molina mellett valószínűleg őt is meg fogják tartani még egy évre.

A Cardinals legenda Wainwright-on kívül a két új szerzemény, Happ és Lester is elfogadható teljesítményt nyújt, előbbi két-, utóbbi egy egész run-nal vitte lejjebb engedett pontátlagát a csere óta. De felépült hosszú sérüléséből Miles Mikolas is, akinek a karja még be van rozsdásodva, de legalább minden ötödik nap oda tud állni a dombra és megadja az esélyt csapatának, valamint a fiatal Jake Woodford is feljavult, szeptemberben eddig lehozott két engedett pont nélküli startot, de a Dodgers-nek is csak egy run-t engedélyezett.

Ez így együtt pedig pont elég volt ahhoz, hogy a nagyot javuló ütősor vezetésével ledolgozza hátrányát a Cardinals. Az All-Star szünet óta eltelt időben a lineup ütőátlagban 5. a ligában, a 10. legjobb átlaggal kerülnek bázisra, súlyozott ütőátlagban kilencedikek, 7 százalékkal jobbak, mint az átlagos MLB-ütősor és ők gyűjtötték a 4. legtöbb WAR-t (Wins Above Replacement). Utóbbi kategóriában csak a már korábban kitárgyalt American League erőművek, a Houston Astros, a Tampa Bay Rays és a Toronto Blue Jays előzik meg őket, amely csapatokról azt írtam, hogy nagyon sok kategóriában a legjobbak a ligában.

Nem egy rossz társaság, ha valaki a rájátszásról álmodozik.

Paul Goldschmidt óriásit javult május óta (augusztusi statisztikája: .350 ütőátlag, 5 HR, 24 RBI), igazi vezéregyéniség, és hiába nem ugranak le az újságok címlapjairól Nolan Arenado számai, mégiscsak összehozott 33 hazafutást és 101 RBI-t. Érdekes, hogy Arenado OPS-e .810 (On-base + slugging, azaz bázisra kerülési + súlyozott ütőátlag), amelynél rosszabb legutóbb újoncszezonjában, 2013-ban volt, ha nem számoljuk a tavalyi csonkaszezont, ám amikor kell, akkor nagyon koncentrál – futóval pontszerző pozícióban .331-gyel üt és ugyanannyiszor sétál, mint ahány strikeout-ot gyűjt.

De augusztus hónapban a remek újoncszezont produkáló Dylan Carlson, a nagyot javuló Tommy Edman, a shortstop Edmundo Sosa (22 mérkőzésen .364-es átlag!!) és Tyler O’Neill is .300 felett ütöttek, míg a végre nem sérült Harrison Bader júliusban hozott űrstatisztikát  (.357-es ütőátlag). Ha ennyiszer kint van valaki bázison, előbb utóbb pontszerzés lesz belőle.

O’Neill aztán szeptemberben még egy fokozattal feljebb kapcsolt, a hónapban eddig 20-szor ért körbe a bázisokon, beütött csapatának 17 RBI-t .319-es ütőátlaggal és vágott 7 hazafutást, közte a San Diego Padres ellen elért meccsgyőztes kétpontost, amellyel – ha bejutnak a rájátszásba – alighanem beírta magát a Cardinals történelemkönyvébe. De beköszönt kétszer a Dodgers-nek is, valamint a Mets elleni egyik mérkőzésen a nyolcadik játékrészben az ő home run-jával szereztek vezetést, amit ugyan a bullpen elszórakozott, de extra inning-ben végül sikerült nyerniük.

A bullpen-nel amúgy is vannak problémáik, a closer Alex Reyes az év első felében az egyik legmegbízhatóbb játékos volt, ám mára már kijátszotta magát a záródobó szerepéből, amit Gio Gallegos kapott meg, aki szeptemberben már 8 mentést is behúzott, bár egyet, a Mets elleni fent említett mérkőzésen, ő is elrontott.

A cseréknek tehát kicsit össze kell kapniuk magukat, ha előbb be akarják biztosítani a rájátszást, ott pedig nagyot alakítani, de mostani formájában Adam Wainwright-ot nyugodt szívvel dobhatják majd be a wild card meccsen. Hogy egy esetleges továbbjutás esetén a playoff rotáció hogy alakul majd, az nagy kérdés, véleményem szerint az ütősornak tartania kell ezt a kiváló formát, ha komolyabb célokért akarnak küzdeni, mert a kezdőötösük elmarad a többi csapat által felvonultatott soroktól.

A dobók szerencséjére a liga egyik legelitebb védői állnak mögöttük, tulajdonképpen minden poszton kiváló játékost találunk a Cardinals kezdőjében. Arenado állandó szereplője a napi twitter- és instagram videóknak, Yadi Molinánál keresve sem találunk jobb catcher-t, Harrison Bader talán a center fielder prototípusa és Dylan Carlson is mutatott már be pár figyelemre méltó megmozdulást.

 

Mi történt a többiekkel?

A rájátszás azért még nem biztos a Cardinals-nál, és a hátralévő mérkőzéseiken (5 a Brewers, 7 a Cubs ellen) is lehetnek problémák, de a hirtelen felépített 4 meccses előny kitarthat a végéig. A Padres a mutatott forma és a még előttük álló ellenfelek (5 Giants, 4 Braves, 3 Dodgers elleni ütközet) erőssége miatt alighanem kiszállt a versenyből, de a Phillies-nek is hátra van még egy Braves elleni hárommeccses a hónap végén, lehet az dönt majd az NL East sorsáról. Papíron a Reds naptárja a legkönnyebb (4 Pirates, 4 Nationals és 2 White Sox elleni meccs), így ők lehetnek azok, akik még borsot törnek a Cards orra alá, ám ezeket a szériákat is meg kell nyerni, a Reds pedig veszített már ebben a hónapban a Detroit Tigers, a Chicago Cubs és a Pirates ellen is kettőt három meccsből.

Az ő szempontjukból így pont a legrosszabbkor jött, hogy a sérülésből felépült Jesse Winker-t az első meccs után újra elveszítették, de talán Joey Votto és Nick Castellanos be tudják ütni a csapatot a playoff-ba. A Phillies-nél Bryce Harper-ről, mint az idei MVP cím egyik legnagyobb esélyeséről beszélnek, ám csapata miután egy lépést tesz előre, kettőt mindig hátraugrik, így bár folyton közel vannak a tűzhöz, eddig nem tudtak a másik oldalra átjutni, a Padres pedig annyira széthullott, hogy innen nem tudom, hogyan lehet összerántani a brigádot.

Egy időben – Joe Musgrove kivételével – az egész rotációjuk felmondta a szolgálatot, és mire Blake Snell hónapok elteltével újra megtalálta önmagát, megsérült. A káoszban olyan, máshonnan a gyenge teljesítményük miatt kihajított játékosokat hoztak a csapathoz, mint Jake Arrieta (7.39 ERA) vagy Vince Velasquez (6.09 ERA), akik láttak már jobb napokat, de nem véletlenül voltak elérhetők ilyen közel a szezon végéhez (Arrieta-tól a mai napon meg is váltak).

machadotatis.jpg

Ha egy olyan fontos szériára, mint a Cardinals elleni múlt hétvégire csak a Velasquez-Darvish-Arrieta hármassal tudsz kiállni, a Snell-Darvish-Musgrove helyett, akkor ott nagy baj van. Jól mutatja ezt az is, hogy augusztusban a dobóedzőjüket rúgták ki, míg tegnap az utánpótlás-igazgatónak köszönték meg a munkáját, ráadásul Manny Machado és Fernando Tatís Jr. az egyik meccsen látványosan összeszólalkoztak. Ilyenek egy jól funkcionáló csapatnál ritkán fordulnak elő. A Padres viszont szabadesésbe kezdett, szeptemberben produkáltak már egy ötös- és egy négyes vereségsorozatot is – 12 mérkőzés alatt kellene ötmeccses hátrányt lefaragniuk úgy, hogy a Giants és a Dodgers a csoportgyőzelemért és az egymeccses „hirtelen halál” elkerüléséért teper, míg a Braves a Keleti divízió első helyével nyerhetne egy lélegzetvételnyi szünetet.

Példátlan lenne, ha innen megcsinálná a Padres, és jelen pillanatban nem is látszik, hogy honnan jöhetne a 180 fokos fordulat.

Ami a New York Mets mostani szereplésében sincs benne, akik augusztusban és eddig szeptemberben is negatív mérleget produkáltak. Hiába nyerték meg a legutolsó Subway Series-t, ráadásul a szériazárót epikus formában, rögtön utána háromból hármat veszítettek a Cardinals ellen, majd a Phillies-t sem sikerült megfogni. Hiába jött július végén Javy Báez (aki egyből be is illeszkedett a szurkolók szapulásával), hiába kezdett el végre ütni Francisco Lindor, Jacob deGrom-ra idén már nem nagyon számíthatnak, de Carlos Carrasco sem igazán találja önmagát, mióta visszatért a sérültlistáról.

A csoportelső Braves-től 7, a Cardinals-tól 8.5 meccs a lemaradásuk, így csodára lenne szükség, hogy az új tulajdonos Steve Cohen első szezonja a hangzatos ígéretek ellenére ne legyen totális kudarc.

A baseball szezon egy maraton, nem sprint, ám már csak másfél hete maradt a csapatoknak javítani/megtartani a pozícióikat. A Padres összeomlásával az eddig biztosnak hitt NL Wild Card igen érdekes fordulatokat produkált.

Meglátjuk, van-e még csavar a történetben.

A statisztikai adatok a keddi (szeptember 21.) mérkőzések utáni állapotokat mutatják.

 

(A képek forrása: theathletic.com, mlb.com, si.com, dodgersway.com)

Strikeout

MLB hírek, érdekességek. Baseball történelem. Popkultúra és baseball. Statisztikák. Jenkik Háza x New York Yankees Hungary Podcast.

Friss topikok

Címkék

Aaron Boone (2) Aaron Judge (6) Abbott és Costello (1) Adam Yauch (1) Adley Rutschman (1) Albert Pujols (3) ALCS (6) ALDS (5) Alex Rodriguez (2) All-Star Game (1) American Family Field (2) American League (2) Angel Stadium (3) Arizona Diamondbacks (12) Arte Moreno (2) Atlanta Braves (14) At Bat (4) Austin Riley (1) Babe Ruth (14) Baltimore Orioles (11) Barry Bonds (2) Beastie Boys (1) bemutatkozás (1) Bill Buckner (1) Blake Snell (2) Boston Red Sox (33) Bronx is burning (2) Brooklyn Dodgers (2) Brooklyn Nets (1) Bryce Harper (2) bunteto.com (1) Busch Stadium (2) Buster Posey (3) Camden Yards (2) Caribbean Series (2) Carlos Correa (7) Carlos Rodón (5) Charles B. Johnson (2) Charlie Sheen (1) Chase Field (3) Chicago Cubs (6) Chicago White Sox (11) Christian Yelich (1) Cincinnati Reds (9) Citizens Bank Park (2) Citi Field (2) Cleveland Guardians (6) Cleveland Indians (7) Colorado Rockies (8) Comerica Park (2) contact (1) Coors Field (2) Corbin Burnes (3) Corey Kluber (2) Corey Seager (2) Craig Counsell (1) Curt Schilling (1) Cy Young (1) Dave Roberts (1) David Ortiz (3) Derek Jeter (1) Detroit Tigers (13) Dick Monfort (2) DJ LeMahieu (3) Dodger Stadium (4) Domingo Germán (1) Don Mattingly (1) Draft (1) Eddie Rosario (1) Eduardo Rodriguez (1) Eloy Jiménez (2) Fenway Park (6) Fernando Tatis (4) Francisco Lindor (4) Freddie Freeman (1) George Steinbrenner (3) Globe Life Field (4) Gold Glove (1) Great American Ball Park (2) Guaranteed Rate Field (2) Guggenheim (2) Hall of Fame (1) Henry Davis (1) Home Run Derby (1) Houston Astros (22) intro (1) Jack Leiter (1) Jameson Taillon (2) Jarred Kelenic (1) Jenkik Háza (112) Jim Crane (2) Joey Votto (1) Joe DiMaggio (4) Joe Musgrove (2) Joe Pepitone (2) Johnny Damon (1) John Fisher (2) John Means (1) John Stanton (2) Jonathan India (1) Jordan Lawlar (1) Jorge Soler (2) Juan Soto (4) Justin Turner (3) Kansas City Royals (8) Kauffman Stadium (2) KeBryan Hayes (2) Ken Griffey Jr. (1) Ken Kendrick (2) Kiké Hernández (1) Kim Ng (2) Kollektív Szerződés (1) Kris Bryant (1) Kumar Rocker (1) LoanDepot Park (1) Lockout (8) Logan Webb (1) Los Angeles Angels (15) Los Angeles Dodgers (20) Lou Brock (2) Lou Gehrig (6) Marcelo Mayer (1) Mario Mendoza (1) Marlins Park (2) Max Fried (1) Max Scherzer (1) MCA (1) Mendoza Line (1) Miami Marlins (6) Mickey Mantle (6) Miguel Cabrera (1) Mike Trout (1) MiLB (2) Milwaukee Brewers (10) Minnesota Twins (5) Minor League (5) Minute Maid Park (2) MLB (70) MLBPA (5) MLB Hot Stove (1) MLB Hot Stove 2021 (7) MLB Trade Deadline (6) Mookie Betts (3) MVP (2) Nationals Park (2) National League (4) New York Giants (2) New York Islanders (1) New York Jets (1) New York Knicks (1) New York Mets (16) New York Rangers (1) New York Yankees (131) New York Yankees Hungary (110) Nick Castellanos (2) NLCS (2) NLDS (3) No-hitter (14) Noah Syndergaard (1) Nolan Arenado (1) Oakland Athletics (13) Opening Day (3) Oracle Park (2) Ozzie Albies (1) Patrick Corbin (1) Pedro Martinez (1) Perfect Game (1) PETCO Park (2) Peter Seidler (3) Philadelphia Phillies (16) Phil Niekro (1) Pittsburgh Pirates (8) Playoff 2021 (18) Playoff 2022 (3) Playoff 2023 (1) PNC Park (2) Podcast (114) Polo Grounds (1) Popkultúra (5) Progressive Field (2) Qualifying offer (2) Randy Arozarena (1) Ray C. Davis (2) Reggie Jackson (2) Reid Detmers (1) RingCentral Coliseum (2) Robbie Ray (1) Roberto Clemente (2) Rob Manfred (3) Rogers Centre (2) Roger Clemens (2) Roger Maris (1) Rookie of the Year (1) San Diego Padres (18) San Francisco Giants (12) Scott Boras (1) Seattle Mariners (15) Shohei Ohtani (6) Silver Slugger (1) Snapback (8) Spencer Turnbull (1) Spring Training 2022 (1) St. Louis Cardinals (13) Stadionok (6) Statisztika (6) T-Mobile Park (2) Tampa Bay Rays (19) Target Field (2) Ted Williams (2) Téli ligák (9) Texas Rangers (13) Toronto Blue Jays (13) Toros del Este (7) Trevor Bauer (1) Trevor Story (1) Triple Crown (1) Tropicana Field (2) Truist Park (2) Tyler Gilbert (1) Tyler Matzek (1) Tyler ONeill (1) Tylor Megill (1) Vlad Guerrero Jr. (1) Wade Boggs (1) Wade Miley (1) Wander Franco (4) Washington Nationals (6) Whitey Ford (5) Who is on first (1) Wild Card (2) Winter Meetings (1) World Baseball Classic (2) World Series (18) Wrigley Field (2) Yankee Stadium (6) Yogi Berra (4) Yu Darvish (3) Zac Gallen (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása