Tulajdonosok I. - NL West

A sorozat első részében a National League West csapatainak első embereivel ismerkedünk meg.

A blog életének eddigi legidőigényesebb vállalása az MLB stadionokat bemutató sorozat összeírása volt. A 7 részes sorozat végére érve azonban némi ürességet éreztem, mivel nagyon élveztem a létesítmények érdekességeinek összeszedését, az étel- és italkínálat böngészését, így mikor a harmincadik stadionról szóló részt is megírtam, gondolkodni kezdtem, milyen témát lehetne találni, ami szélesebb körben érdekelheti az olvasókat.

Így jutott eszembe az, hogy a csapatok stadionjai után a tulajdonosokról is csináljak egy sorozatot, melyet ugyanúgy kitárgyalunk majd a podcastban, de olvasható formában is közzé teszem. 

magic_j.jpg

Az első részben a National League West öt csapatának pénzembereit mutatom be.

 

Arizona Diamondbacks - Ken Kendrick

Az 1998-ban megalapított franchise-t tulajdonosi kör szempontjából a legstabilabb csapatok között emlegetik; 25 éves fennállásuk alatt, bár több kisebbségi tulajdonosuk is volt, mindössze két ügyvezető többségi tulajdonost „tudnak” felmutatni.

Az ügyvezető tulajdonosi cím (Managing General Partner) gyakorlatilag azt takarja, hogy ez a személy képviseli a csapatot MLB-szintű ügyekben és a játékos-szakszervezettel szemben (pl. a Kollektív Szerződés tárgyalásakor/megszavazásakor), valamint felügyeli a franchise napi szintű működését is - vérmérséklettől függ, hogy eközben mennyire szól bele a dolgok menetébe.

A megalapítástól, illetve már a Diamondbacks-projekt kezdetétől, 1995-től Jerry Colangelo volt a tulajdonosi kör arca, de mellette legalább egy tucat kisbefektető is beszállt a csapatba. Colangelo egykor a Phoenix Suns és a Phoenix Mercury tulajdosa is volt, így rutinos főnököt kapott a franchise, de 2004-ben a többiek, akik nem értettek egyet a csapat haladási irányával, „kipöckölték” a bársonyszékből. Helyét Ken Kendrick vette át, aki szintén tagja volt a D’backs alapítói csapatának és jelenleg egy négyfős többségi tulajdonosi brigád előretolt figurája (Kendrick mellett Jeff Royer, Michael Chimpan és Dale Jensen tartozik ebbe a körbe).

ken_kendrick.jpgKendrick 1943-ban született és a Nyugat-virginiai Egyetemen szerezte diplomáját (WVU – West Virginia University), vagyonát pedig a szoftverbizniszben szedte össze a Datatel Inc. alapítójaként, de előtte egy rövid ideig az IBM-nél is dolgozott. A Datatel adatfeldolgozó vállalatként indult, de az 1970-es évek végétől kezdve egyetemeknek és főiskoláknak kezdett programokat fejleszteni. Nem csoda, hogy Kendrick szép vagyont szedett össze a cégből, hiszen pl. 2007-ben a vállalat zsinórban a 39. pozitív mérlegű üzleti évét zárta le, majd 2009-ben felvásárolta egy magántőke-befektető cég, végül 2012-ben összeolvadt egy másik vállalattal és ma már Ellucian néven nyújtja szolgáltatásait.

A D’backs tulajdonosa a pénzügyi szektorban is kipróbálta magát a Woodforest National Bank tulajdonosaként, valamint az övé a Bumble Bee Ranch, amely kisgyerekek számára kínál betekintést a vadnyugati életstílusba, továbbá ő a tulajdonosa az Ironbridge Golf Klubnak is, mely Colorado államban található.

Kendrick szabadidejében megszállott baseball kártya gyűjtő, a 10 ezer darabot számláló kollekciójában kb. 40 ikonikus és nagyon ritka darab is megtalálható, többek között a Szent Grálként emlegetett T206-os Honus Wagner kártya, amelyet Wayne Gretzky-től vásárolt meg, valamint egy 1952-es Topps Mickey Mantle kártya is, amelynek egy darabja 2020-ban több, mint 5 millió dollárért cserélt gazdát egy árverésen. Összességében Kendrick kollekciójának értékét 9 számjegyűre becsülik, azaz legalább 100 millió dollárt ér. A gyűjtemény egy időben a Baseball Hírességek Csarnokában is ki volt állítva.

Hősünk olyannyira megszállott, hogy összeállt Larry Fitzgerald-dal, Kevin Durant-tal, Andy Roddick-kal és Deshaun Watson-nal, hogy megvásárolják a Collectors Universe nevű céget, amely többek között gyűjtemények hitelesítésével is foglalkozik: vizsgálnak kártyákat, érméket, belépőjegyeket, de még aláírásokat is.

A Kendrick-házaspár, Ken és Randy a jótékonykodást is komolyan veszik, maga Ken Kendrick is felgyógyult a prosztatarákból és sokat áldoz a betegség okainak kutatására, valamint a gyógymódok megtalálására. A házaspár a politikában is aktív, a republikánusok konzervatív vonalát támogatják, főleg a Koch-családdal hozhatók kapcsolatba, míg 2016-ban Marco Rubio elnöki kampányát támogatták Donald Trump ellenében.

Visszakanyarodva a D’backs-re: Kendrick tulajdonlását nagyon pozitívnak ítéli meg a közvélemény, még akkor is, ha a pályán nem is ért el zajos sikereket a franchise, de pénzügyileg nagyon stabil környezetet alakított ki. Az ő ideje alatt több, mint 300 millió dollárral csökkentették a Diamondbacks adósságait, felépítettek egy új Spring Training központot, amelyet az MLB egyik legjobb létesítményének tartanak, valamint letárgyaltak a FOX Sports Arizonával egy 20 évre szóló, a csapat meccseinek közvetítési jogait értékesítő szerződést, mely 2036-ig biztos bevételi forrást biztosít a franchise-nak.

Ráadásul egyszer a Ranking Arizona az állam No. 1. munkahelyének is megválasztotta a Diamondbacks-et, így a tulajdonosnak már tényleg csak egy erős játékoskeret összerakásához kellene biztosítania a megfelelő feltételeket.

Ken Kendrick becsült nettó vagyona: 1 milliárd dollár (Forbes), más forrás (LA Times) szerint 600 millió dollár.

Fun fact: 2001-ben a legendás Yankees-szurkoló Billy Crystal is tulajdonrésszel rendelkezett a D’backs-ben, úgyhogy igazán vegyes érzelmekkel nézhette végig a két csapat World Series összecsapását.

 

Colorado Rockies - Richard L. "Dick" Monfort

A Rockies tulajdonosi köre sem sokat változott a franchise 1993-as alapítása óta. Mikor két évvel korábban a liga úgy döntött, hogy két új csapat alapítását engedélyezi (a Rockies és a Florida Marlins), a denveri együttes tulajdonjoga John Antonucci és Michael Monus kezébe került, ám utóbbi már 1992-ben kiszállt a buliból, mivel másik vállalkozásával kapcsolatban könyvelési botrányba keveredett. Helyére a szállítmányozási guru Jerry McMorris lépett be, aki további két embert hozott magával: Oren Benton-t és Charles K. Monfort-ot.

dick_monfort.jpg

Pár évvel később Benton részesedését a másik Monfort-tesó, Richard vásárolta fel, majd a két testvér 2005-ben megvette McMorris részét is, azaz többségi tulajdonossá váltak. A fő döntéshozó eleinte a fiatalabb Charles volt, de 2011-ben átadta az ügyvezető többségi tulajdonos posztját testvérének, így ma már Dick Monfort képviseli a Colorado Rockies tulajdonosainak álláspontját (elvileg kis részben a The Denver Post-ot működtető cég is rendelkezik tulajdonjoggal a csapatban).

A Monfort-család vagyonát az édesapa, Kenneth Monfort előre csomagolt ételeket gyártó és forgalmazó cége alapozta meg, melyet 1987-ben felvásárolt a ConAgra Foods. Utóbbi vállalat nagyágyúnak számít a piacon, 2021-ben a Fortune 500 listán a 331. cégnek számított a bevételei alapján. Általam kevésbé ismert termékeket forgalmaznak, de talán az olvasók hallottak már a Slim Jim snack-ekről, a Bertolli olívaolajokról, vagy a Mrs. Butterworth's szirupokról.

Utóbbihoz van egy kis popkulturális utalásom is: a 40 nap és 40 éjszaka c. filmben Josh Hartnett a cölibátusa sokadik napján már Mrs. Butterworth vonalaira is felizgul, de szobatársa végül rászól, hogy talán mégsem kellene nőként tekinteni a szirupos üvegre. De a Family Guy-ban is feltűnik Mrs. Butterworth, amikor használhatatlan férjekről esik szó.

De a popkult mellett a hangzatos neveket is szeretem, így szívesen kipróbálnám a Swiss Miss csokipuddingokat, a Screaming Yellow Zonkers vagy az Angie’s BoomChikaPop pattogatott kukoricákat.

De térjünk vissza a Monfort-tesókhoz.

Tősgyökeres coloradói gyerekekről van szó, az államban születtek és nőttek fel, Dick Monfort ráadásul az Észak-coloradói Egyetemen szerezte üzleti diplomáját is. 1974-ben kezdett a családi vállalkozásban dolgozni, kezdetben marhahússal kapcsolatos beszerzésekkel foglalkozott, majd szépen lépkedett felfelé a ranglétrán; 1984-1987 között már a vezérigazgató-helyettesi posztot töltötte be. A ConAgra-felvásárlás után a cég vörös hús-részlegének elnökévé nevezték ki, de végül 1995-ben lemondott és otthagyta a ConAgra-t, majd szerepet vállalt a Montera Cattle Company megalapításában és felfuttatásában.

A húsbiznisz mellett egyéb területeken is befektette vagyonát: részesedést szerzett az Indian Wells-i Hyatt Regency Resort és Spa-ban, övé volt a bostoni Hilltop Steak House, de más ingatlanok is Colorado-szerte. Belefogott az ingatlanfejlesztésbe is, a csapat stadionja, a Coors Field melletti terület felvirágoztatását tűzte ki célul. A projekt a McGregor Square nevet kapta és Monfort cége mintegy 60 ezer m2 területen épített hoteleket, irodahelyiségeket, lakóparkokat és szórakoztató központot, teljesen megújítva és a stadionhoz kapcsolva ezt a nagyon értékes belvárosi területet.

mcgregor_square.jpg

(A McGregor Square ingatlanfejlesztési projekt)

Monforték természetesen aktívan jótékonykodnak is: támogatják a rák ellenszerének kutatását, de a helyi Boys & Girls Club-nak is rendszeresen adakoznak, valamint felsőoktatási ösztöndíjakat is kínálnak rászorulók számára. Dick Monfort egyébként tagja az Észak-coloradói Egyetem, a Denveri Állatkert és a Coloradói Gazdasági Fejlesztési Tanács felügyelőbizottságának is.

Feleségével, Karen-nel Denver-ben élnek, három gyerekük közül kettő, Walker és Sterling pedig a Rockies-nál dolgozik (céges kapcsolattartás és játékosmegfigyelés területen), míg lányuk, Lyndsey orvosként dolgozik a Coloradói Egyetem kórházában. A Rockies tulajdonosa egyébként MLB-szinten erős embernek számít, a 2022-es szezont megelőző lockout alatt ő volt a liga tulajdonosainak egyik szószólója és keményvonalas tárgyalópartnere, ám a csapat szurkolóinak mégsem a szíve csücske, lévén nehéz konzisztens csapatépítési koncepciót felfedezni a Rockies vezetőségének tevékenységét figyelve.

Dick Monfort becsült nettó vagyona: 700 millió dollár.

 

Los Angeles Dodgers - Guggenheim Baseball Management LLC

A legendás együttes az 1988-as bajnoki címet követő 21 év alatt mindössze hatszor jutott be a rájátszásba, ám csak kétszer sikerült túljutnia a Division Series-en. A középszerűségben tengődő franchise-on az sem segített, hogy a ’90-es évek végén a Rupert Murdoch által tulajdonolt Fox Entertainment Group vásárolta meg a csapatot, ám a befektetésen hamar, 6 év után túl is adtak.

mccourt.jpgA vevő a bostoni ingatlanmágnás Frank McCourt volt, aki korábban sikertelenül próbálta megszerezni a Boston Red Sox tulajdonjogát is. A sikerek vele sem jöttek azonnal, de 2008-ban és 2009-ben is NL West bajnok lett a Dodgers és mindkétszer ligadöntőbe jutott (NLCS), de az áttörést nem sikerült elérni. Ráadásul 2009-ben bejelentették, hogy 30 évi házasság után a McCourt házaspár válni készül, a felek között pedig hosszas, a Dodgers tulajdonjogát is érintő vita alakult ki. A jogi procedúra 2011-re zárult le és egy szemmel is jól látható összegért (130 millió dollár) cserébe az ex-feleség, Jamie McCourt lemondott a Dodgers tulajdonjogával kapcsolatos követeléseiről.

A válás körüli hercehurca végül kihatással volt a Dodgers-re is, mivel 2011. április 20-án az MLB úgy döntött, átveszi az irányítást a csapat felett, ugyanis a liga nem látta biztosítottnak a megfelelő pénzügyi feltételeket, még úgy sem, hogy McCourt új, 17 éves szerződést kötött a Fox-szal a csapat mérkőzéseinek közvetítési jogaival kapcsolatban, valamint egy 30 millió dolláros kölcsönt is kapott a csatornától.

Frank McCourt azonban olyannyira pénzszűkébe került, hogy az a hír járta, nem lesz képes kifizetni Manny Ramirez számára a 2011. júniusában esedékes 8 millió dollárt, amely még a korábbi évekről maradt halasztott kifizetés volt. Bár abban az esetben, ha az MLB rábólintott volna az előbb említett Fox-szal kötendő szerződésre, máris helyreállt volna a cashflow, ám az akkori MLB komisszár, Bud Selig nem adta áldását az üzletre, így 2011. június 27-én a Dodgers csődöt jelentett.

McCourt Selig-et, Selig McCourt-ot okolta a dologért, majd egy rövidebb jogi bokszmeccset követően Frank McCourt 2011. november 1-jén belement abba, hogy eladja a csapatot, a Dodger Stadium-ot, valamint a stadiont körülvevő parkolót. A felek (McCourt-MLB) arról is döntöttek, hogy a tranzakciónak a 2012-es szezon kezdetére le kellett zárulnia.

Fun fact: Frank McCourt a jelenlegi tulajdonosa az Olympique Marseille focicsapatának.

dodgers_marseille.jpg

A páratlan lehetőség számtalan potenciális befektető érdeklődését felkeltette, az ajánlattétel első körében jelezte vételi szándékát többek között a Dallas Mavericks tulajdonosa, Mark Cuban, a Dodgers korábbi tulaja, Peter O’Malley, az üzletember Jared Kushner, aki Ivanka Trump férje is egyben, a New York Mets jelenlegi tulajdonosa Steve Cohen, de még Joe Torre is, aki Rick J. Caruso üzletemberrel társulva teremtette volna elő a vételárat.

A végső befutó végül a Guggenheim Baseball Management LLC lett, mely több befektetőt tömörít egymagában. A falkavezér a Guggenheim Partners vezérigazgatója Mark Walter, de a körbe tartozik a baseball berkekben jól ismert Stan Kasten (korábbi Atlanta Braves és Washington Nationals elnök), a filmcézár Peter Gruber és a kosárlegenda Magic Johnson is.

A vételár 2 milliárd dollár volt, amely rekordösszegnek számít, sportcsapatért még sosem fizettek ekkora összeget, és a procedúra végül 2012. május 1-jén zárult le. A Guggenheim megérkezése egy új aranykorszak eljövetelét hozta a csapat számára, 2013-2020 között zsinórban nyolcszor nyerték meg a divíziójukat és 2020-ban a hőn áhított World Series győzelem is összejött.

A pályán elért sikerek mellett az MLB üzleti oldalán is prosperált a csapat, a Dodgers hosszú idő után lenyomta a fizetési lista éléről a New York Yankees-t; elég, ha csak az elhíresült Dodgers-Red Sox cserét említem, amikor Adrian González és Josh Beckett mellett benyelték Carl Crawford elbaltázott szerződését is. Eközben igen magas fizetést folyósítottak több más játékosnak (pl. Matt Kemp, Andre Ethier), de felhozhatjuk a Mookie Betts-nek ajánlott szerződéshosszabbítást is (12 év, 365 millió dollár).

Persze ezek az összegek aprópénznek számítanak a Guggenheim világában. A vagyonkezeléssel, befektetéssel, pénzügyi tanácsadással foglalkozó Guggenheim Partners kb. 325 milliárd dollár értékű vagyon felett őrködik, így Mark Walter számára is csak amolyan kis homokozó a Dodgers a pénzügyi piacokon játszott szerepéhez képest.

mark_walter.jpgWalter 1999-ben többedmagával alapította meg a céget, amely mára már hat országban van jelen, 25 irodával és több, mint 2000 munkatárssal. De a pénzügyi világ mellett az újhullámos gazdasági társaságok felé is nyitott a Dodgers tulaj: részesedéssel rendelkezik a növényi alapú élelmiszereket gyártó Beyond Meat-ben, valamint az online használtautó-kereskedő Carvana-ban is. 2014-ben aztán megvásárolta a WNBA-ben szereplő Los Angeles Sparks együttesét, majd 2022-ben Dodgers-társtulajdonos barátja, Todd Boehly mellett beszállt a Chelsea FC futballcsapatának megvásárlásába is. 

Az üzleti élet mellett olykor a politika felé is kacsintgat, 2011-ben egy kisebb összeggel beszállt Barack Obama kampányába, valamint az ezen a szinten már elengedhetetlen jótékonykodásból is kiveszi a részét – ő elnökli a Solomon R. Guggenheim Alapítványt.

Fun fact 2: az évek során több kisbefektető is beszállt a Dodgers tulajdonosi körébe, köztük van pl. a teniszlegenda Billie Jane King is.

Mark Walter becsült nettó vagyona: 5.3 milliárd dollár (Forbes), amivel a világ 502. leggazdagabb emberének számít.

 

San Diego Padres - Peter Seidler

Az 1969-ben alapított csapatnak 6 tulajdonosa is volt a jelenlegi tulajdonosi kör előtt, de a 2012-ben végbement őrségváltást megelőzően a franchise mindössze ötször jutott rájátszásba és mindkét World Series-ben, amibe bejutottak (1984, 1998), vereséget szenvedtek. Folyamatosan elkerülték a sikerek a csapatot, és a szurkolók annak is örülhettek, ha 50 százalék feletti győzelem-vereség mutatót produkáltak az idény végén.

2012 áprilisában aztán az egyik kisebbségi tulajdonos, Ron Fowler csatlakozva a Jeff Moorad által vezetett csoporthoz, megpróbálta megszerezni a többségi tulajdonrészt John Moores-tól, de az üzlet ekkor még nem jött össze.

Ám Fowler, aki sörforgalmazásból (pl. Miller, Coors, Heineken) szedte össze vagyonát, nem tett le a tervről és a korábban a Los Angeles Dodgers-t tulajdonló O’Malley-dinasztiával összefogva, valamint az O’Malley családdal rokonságban álló Seidler-testvéreket bevonva a buliba, végül 2012 augusztusában megvásárolta a franchise többségi tulajdonrészét. Ron Fowler egyidejűleg ügyvezető tulajdonossá is vált, ő képviselte a Padres-t az MLB-szintű kapcsolatokban.

peter_seidler.jpg

Az új rezsim alatt a pénzcsapok is megnyíltak, gondoljunk csak Wil Myers, Eric Hosmer, Manny Machado, Fernando Tatís Jr., vagy legutóbb Xander Bogaerts nagyértékű szerződéseire, de a rájátszásba jutásra egészen 2020-ig várni kellett. Ugyanezen év végén Fowler átadta az ügyvezetést Peter Seidler-nek (fent), így ma már utóbbi képviseli a Padres-t a ligánál és a játékos-szakszervezettel szemben. A Padres jelenlegi tulajdonosa egyébként annak a Walter O’Malley-nak az unokája, aki az 1950-es években átköltöztette a Dodgers-t New York-ból Los Angeles-be.

Seidler felsőfokú tanulmányait a Virginiai Egyetemen folytatta, majd az UCLA-n megszerezte MBA diplomáját is. Később megalapította a Seidler Equity Partners nevű, magántőke befektetésével foglalkozó cégét, amelynek természetesen vezérigazgatójaként tevékenykedik; a cég kb. 3.5 milliárd dollárt kezel.

A sport- és az üzleti tevékenységek mellett természetesen a jótékonykodást is megtaláljuk Seidler portfóliójában. San Diego városa egymás után több évben is kitüntette a hajléktalanság felszámolásával kapcsolatban tett erőfeszítéseiért, valamint a rákbetegség kutatására és gyógyítására is sokat áldoz, lévén első kézből szerzett tapasztalatot, ő maga kétszer győzte le a Non-Hodgkin limfómát.

A 63 éves Seidler családos ember, felesége a jógaoktató Sheel Seidler, a házaspárnak pedig 3 gyereke is van.

Peter Seidler becsült nettó vagyona: 3 milliárd dollár (Forbes; LA Times).

Fun fact a Padres-szel kapcsolatban: 1974-1984 között Ray Kroc birtokolta a Padres-t. Ő onnan lehet ismerős, hogy a nevéhez köthető a McDonald’s gyorsétteremlánc franchise-zá alakítása, felfuttatása, és összességében híressé tétele. Film is készült róla 2016-ban, a Michael Keaton főszereplésével forgatott Az alapító (The Founder). Irányítása alatt nem sok sikert ért el a csapat, növekvő frusztrációjának köszönhetően aztán szép lassan átadta a napi szintű feladatokat vejének. Kroc ekkor azt nyilatkozta: „A hamburgereknek nagyobb jövője van, mint a baseball-nak!”. A sors fintora, hogy Kroc 1984 januárjában hunyt el, így már nem élhette meg, hogy abban a szezonban a World Series-ig menetelt a csapat.

 

San Francisco Giants - Charles B. Johnson

Charles Bartlett Johnson 1933-ban született Montclair, New Jersey-ben. Édesapja, Rupert Johnson és édesanyja már gyermekkorában elváltak; a kis Charlie pedig édesanyjával és négy testvérével együtt nőtt fel. Szülővárosában járt középiskolába, majd egyetemi tanulmányait a Yale-en végezte, ahol offensive guard poszton játszott az iskola futballcsapatában. Lévén az 1950-es éveket írtuk ekkor, természetesen a katonaság sem kerülte el, Johnson egy ideig Németországban is állomásozott.

charles_b_johnson.jpgAz egyetem után az édesapja által 1947-ben alapított befektetési alapkezelőnél, a Franklin Resources-nál kezdett el dolgozni, amely cégnél 1957-ben, 24 évesen CEO-nak nevezték ki. A Franklin cégnév egyébként onnan ered, hogy Johnson apuka nagy tisztelője volt Benjamin Franklin-nek, és őt is a Franklin-i megfontoltság és konzervativizmus jellemezte a befektetések során. A Franklin-mánia olyannyira nyilvánvaló, hogy az azóta a tőzsdén jegyzett céget a BEN rövidítés alatt találjuk meg a piacon.

Charles Johnson karrierje tehát gyorsan felfelé ívelő pályára állt, hamar komoly tényezővé vált a Wall Street-en. A Giants jelenlegi tulajdonosa 56 évet húzott le a családi cégnél és 1971-ben az ő vezetésével váltak Nyilvános Részvénytársasággá (1986-ban a New York-i Értéktőzsdén is bejegyzésre kerültek). 1973-ban aztán felvásároltak egy nyugati-parti céget és a Franklin Resources azzal a lendülettel át is tette székhelyét az Öböl partjára.

A ’90-es évek elején Johnson üzleti kapcsolatba került az alapkezelő-legenda Sir John Templeton-nal, majd 1992-ben fel is vásárolták a Templeton, Galbraith & Hansberger Ltd.-t, és attól kezdve a legtöbb helyen Franklin Templeton-ként kezdték el emlegetni a céget. Johnson végül 2013-ben lépett hátra a cégvezetéstől, gyermekei vették át az irányítást, de egy igazán sikeres vállalatot hagyott örököseire – igazgatása alatt a cég által kezelt vagyon 2.5 millióról több, mint 800 milliárd dollárra hízott.

franklin_templeton.jpg

1992 más szempontból is eseménydús volt a részéről: abban az évben vásárolta meg a San Francisco Giants csapatát. Illetve csak a többségi tulajdonrészt (26 százalékot), mivel Johnson mellett Larry Baer és Peter Megowan is beszállt a buliba. Jelen állás szerint pedig több, mint 30 tulajdonosa van az Óriásoknak, többek között pl. egykori játékosuk, Buster Posey is rendelkezik tulajdonrésszel.

Johnson egyébként csendestársnak számít, a napi szintű operációban nem vesz részt, a vezérigazgatói posztot Larry Baer tölti be. A társaság által elnökölt időszak egész sikeresnek mondható a csapat életében, mert bár az első bajnoki címre 2010-ig várniuk kellett (a 2002-es bajnoki döntőben kikaptak a Los Angeles Angels-től), de utána négy éven belül még két World Series trófea került a vitrinbe, a 2010-es évek elejének/közepének legjobb csapata kétség kívül a Giants volt. Akikkel többnyire mindig számolni kell, hiszen Johnson-ék sosem féltek kinyitni a pénzcsapokat, még ha nem is mindig tudják megszerezni az első számú célpontjukat (lásd Judge, Aaron vagy Correa, Carlos idén).

Az egyébként elvonultan, a nyilvánosságtól távol élő Johnson a sporton kívül rendszeresen adakozik és természetesen a politikát, a Republikánus Pártot is támogatja. Adományozás terén egykori iskoláját részesíti előnyben, sokat áldozott a hallgatói- valamint a sportlétesítmények fejlesztésére (pl. két új kollégiumi épület építése, vagy a Yale Bowl felújítása), de ösztöndíjakkal is igyekszik segíteni a fiatalságot.

A Republikánus Párt egyik legnagyobb támogatójának számít, hosszú ideig volt Mitt Romney pártolója, majd Jeb Bush elnöki kampányát is megtámasztotta egy kis pénzzel. A nagykutyák mellett több, számunka talán kisebb névnek számító republikánus politikust is pénzelt már, de valahogy mindig sikerül valamilyen botrányba keverednie, amelyektől természetesen nyilatkozatokban mindig elhatárolódik:

  • 2018-ban Cindy Hyde-Smith kampányát támogatták feleségével, aki Mississippi állam szenátori helyéért a színesbőrű Mike Espy-vel mérkőzőtt meg. A kampánykörút során nyilvánosságra került egy videó, amelyen Hyde-Smith egy helyi farmernak azt mondja: „Ha nyilvános akasztásra invitálna, az első sorból nézném végig a műsort!”. Ez a mondat talán nem volt a legszerencsésebb egy olyan államban, ahol rengeteg afro-amerikait akasztottak fel az 1800-as évek végén. Johnson butának és sértőnek jellemezte Hyde-Smith megnyilvánulását, de azzal nem volt különösebb problémája, hogy a politikus a Konföderáció sapkájában mutatkozott;
  • 2018-ban egy kisebb összeggel támogatott egy Donald Trump mellett kampányoló szervezetet, ám ismét el kellett határolódnia támogatottjától, miután azok rasszista reklámkampányt folytattak;
  • a fegyvertartás mellett kiálló politikust, Lauren Boebert-et is támogatta, ám miután Boebert volt az egyik, aki biztatta a Kapitólium épületét megrohamozó embereket, Johnson-nak ismét szabadkoznia kellett......hogy aztán nem sok idő elteltével kicsit megtolja a szélsőjobbos nézeteket valló Elbert Guillory szervezetét;
  • fentieken túl 2022-ben olyanoknak szavazott bizalmat, akik vagy nagy összeesküvés-elmélet terjesztők, vagy úgy ahogy van, tagadják a 2020-as elnökválasztás hitelességét és eredményét (pl. a futball karrier után most már republikánus politikusként tevékenykedő Herschel Walker-t).

Charles B. Johnson becsült nettó vagyona: 5.4 milliárd dollár (Forbes), 6.1 milliárd dollár (Wikipedia), 4.4 milliárd dollár (LA Times).

 

 

(A képek forrása: thesportsrush.com, mlb.com, thednvr.com, 5280.com, npr.org, france3-regions.francetvinfo.fr, sandiegouniontribune.com, forbes.com, theinvestor.co.kr)

Strikeout

MLB hírek, érdekességek. Baseball történelem. Popkultúra és baseball. Statisztikák. Jenkik Háza x New York Yankees Hungary Podcast.

Friss topikok

Címkék

Aaron Boone (2) Aaron Judge (6) Abbott és Costello (1) Adam Yauch (1) Adley Rutschman (1) Albert Pujols (3) ALCS (6) ALDS (5) Alex Rodriguez (2) All-Star Game (1) American Family Field (2) American League (2) Angel Stadium (3) Arizona Diamondbacks (12) Arte Moreno (2) Atlanta Braves (14) At Bat (4) Austin Riley (1) Babe Ruth (14) Baltimore Orioles (11) Barry Bonds (2) Beastie Boys (1) bemutatkozás (1) Bill Buckner (1) Blake Snell (2) Boston Red Sox (33) Bronx is burning (2) Brooklyn Dodgers (2) Brooklyn Nets (1) Bryce Harper (2) bunteto.com (1) Busch Stadium (2) Buster Posey (3) Camden Yards (2) Caribbean Series (2) Carlos Correa (7) Carlos Rodón (5) Charles B. Johnson (2) Charlie Sheen (1) Chase Field (3) Chicago Cubs (6) Chicago White Sox (11) Christian Yelich (1) Cincinnati Reds (9) Citizens Bank Park (2) Citi Field (2) Cleveland Guardians (6) Cleveland Indians (7) Colorado Rockies (8) Comerica Park (2) contact (1) Coors Field (2) Corbin Burnes (3) Corey Kluber (2) Corey Seager (2) Craig Counsell (1) Curt Schilling (1) Cy Young (1) Dave Roberts (1) David Ortiz (3) Derek Jeter (1) Detroit Tigers (13) Dick Monfort (2) DJ LeMahieu (3) Dodger Stadium (4) Domingo Germán (1) Don Mattingly (1) Draft (1) Eddie Rosario (1) Eduardo Rodriguez (1) Eloy Jiménez (2) Fenway Park (6) Fernando Tatis (4) Francisco Lindor (4) Freddie Freeman (1) George Steinbrenner (3) Globe Life Field (4) Gold Glove (1) Great American Ball Park (2) Guaranteed Rate Field (2) Guggenheim (2) Hall of Fame (1) Henry Davis (1) Home Run Derby (1) Houston Astros (22) intro (1) Jack Leiter (1) Jameson Taillon (2) Jarred Kelenic (1) Jenkik Háza (112) Jim Crane (2) Joey Votto (1) Joe DiMaggio (4) Joe Musgrove (2) Joe Pepitone (2) Johnny Damon (1) John Fisher (2) John Means (1) John Stanton (2) Jonathan India (1) Jordan Lawlar (1) Jorge Soler (2) Juan Soto (4) Justin Turner (3) Kansas City Royals (8) Kauffman Stadium (2) KeBryan Hayes (2) Ken Griffey Jr. (1) Ken Kendrick (2) Kiké Hernández (1) Kim Ng (2) Kollektív Szerződés (1) Kris Bryant (1) Kumar Rocker (1) LoanDepot Park (1) Lockout (8) Logan Webb (1) Los Angeles Angels (15) Los Angeles Dodgers (20) Lou Brock (2) Lou Gehrig (6) Marcelo Mayer (1) Mario Mendoza (1) Marlins Park (2) Max Fried (1) Max Scherzer (1) MCA (1) Mendoza Line (1) Miami Marlins (6) Mickey Mantle (6) Miguel Cabrera (1) Mike Trout (1) MiLB (2) Milwaukee Brewers (10) Minnesota Twins (5) Minor League (5) Minute Maid Park (2) MLB (70) MLBPA (5) MLB Hot Stove (1) MLB Hot Stove 2021 (7) MLB Trade Deadline (6) Mookie Betts (3) MVP (2) Nationals Park (2) National League (4) New York Giants (2) New York Islanders (1) New York Jets (1) New York Knicks (1) New York Mets (16) New York Rangers (1) New York Yankees (131) New York Yankees Hungary (110) Nick Castellanos (2) NLCS (2) NLDS (3) No-hitter (14) Noah Syndergaard (1) Nolan Arenado (1) Oakland Athletics (13) Opening Day (3) Oracle Park (2) Ozzie Albies (1) Patrick Corbin (1) Pedro Martinez (1) Perfect Game (1) PETCO Park (2) Peter Seidler (3) Philadelphia Phillies (16) Phil Niekro (1) Pittsburgh Pirates (8) Playoff 2021 (18) Playoff 2022 (3) Playoff 2023 (1) PNC Park (2) Podcast (114) Polo Grounds (1) Popkultúra (5) Progressive Field (2) Qualifying offer (2) Randy Arozarena (1) Ray C. Davis (2) Reggie Jackson (2) Reid Detmers (1) RingCentral Coliseum (2) Robbie Ray (1) Roberto Clemente (2) Rob Manfred (3) Rogers Centre (2) Roger Clemens (2) Roger Maris (1) Rookie of the Year (1) San Diego Padres (18) San Francisco Giants (12) Scott Boras (1) Seattle Mariners (15) Shohei Ohtani (6) Silver Slugger (1) Snapback (8) Spencer Turnbull (1) Spring Training 2022 (1) St. Louis Cardinals (13) Stadionok (6) Statisztika (6) T-Mobile Park (2) Tampa Bay Rays (19) Target Field (2) Ted Williams (2) Téli ligák (9) Texas Rangers (13) Toronto Blue Jays (13) Toros del Este (7) Trevor Bauer (1) Trevor Story (1) Triple Crown (1) Tropicana Field (2) Truist Park (2) Tyler Gilbert (1) Tyler Matzek (1) Tyler ONeill (1) Tylor Megill (1) Vlad Guerrero Jr. (1) Wade Boggs (1) Wade Miley (1) Wander Franco (4) Washington Nationals (6) Whitey Ford (5) Who is on first (1) Wild Card (2) Winter Meetings (1) World Baseball Classic (2) World Series (18) Wrigley Field (2) Yankee Stadium (6) Yogi Berra (4) Yu Darvish (3) Zac Gallen (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása