MLB PLAYOFF 2021 - ALDS II.

A múlt héten lezárultak a főcsoport-elődöntők (Division Series). Nézzük meg, ki és hogyan került ki győztesen a Boston Red Sox és a Tampa Bay Rays csatájából.

Amikor szeptember elején az érintett csapatok rájátszásba jutásának esélyeit latolgattam, azt írtam, hogy a Tampa Bay Rays esélyeinek az tehet be, hogy a kezdődobóik nem túl tapasztaltak még, korántsem a Blake Snell-Charlie Morton-Tyler Glasnow vezette egységhez fogható csoport áll Kevin Cash edző rendelkezésére.

Persze Shane McClanahan-é és Shane Baz-é a jövő, és utólag könnyű mutogatni, de amikor az említett sorokat legépeltem, valami ilyesmire gondoltam. Persze a szinte érinthetetlennek gondolt bullpen sem legjobb arcát mutatta a Boston Red Sox ellen, de McClanahan kivételével egyik starter sem tudott hosszú inning-eket adni csapatának, így ez is vastagon közrejátszott abban, hogy a bajnokesélyesnek mondott Rays már az első körben búcsúzni kényszerült.

kike.jpg

 

1. mérkőzés

Tampa Bay Rays - Boston Red Sox 5-0

A párharcot azért esélyeshez méltón kezdte a Rays, McClanahan és Randy Arozarena vezetésével viszonylag simán nyerték meg a nyitómeccset.

McClanahan 5 játékrészt hozott le engedett pont nélkül (5 IP, 5 H, 3 K), uralkodása alatt pedig 4 pontot szerzett a hazaiak ütősora. A fiatal balkezes dobóról mindössze egyszer jutott el a harmadik bázisig a BoSox, akik túl nagy veszélyt nem jelentettek ekkor az eredmény alakulására, miközben a Rays már a második ütéshez állás után 1-0-ra vezetett. Az 1. inning alját Arozarena sétával indította, majd körbe is ért Wander Franco duplájából, akit később Yandy Diaz hozott haza egy RBI-szimplával.

A vendégek kezdődobóját, Eduardo Rodriguez-t már a második játékrészben lecserélték, így Nelson Cruz és Arozarena szóló hazafutásait már nem ő adta fel, továbbá ő is a kispadról figyelte, ahogy a 7. alján Arozarena ellopja a hazai bázist. A cseredobó Josh Taylor túl sokat pepecselt két dobás között, a Rays játékosa pedig egy nagy sprinttel és becsúszással megszerezte csapata ötödik pontját.

A nyolcadikban viszont ígéretes lehetőséget alakított ki a Red Sox: egy kiesőnél Christian Arroyo, Kyle Schwarber és Xander Bogaerts töltötték meg a bázisokat, ám J.P. Feyereisen végül két kiejtéssel kimenekült a saját maga által generált helyzetből, az utolsó játékrészben pedig már nem tudott újra veszélyeztetni a vendégcsapat, így a Ráják 100 győzelmes együttesnek megfelelően indították a rájátszást.

Érdekesség a mérkőzésről: a 7. inning alján a Rays játékosai tolták a popcorn-t a kispadon – valószínűleg újonc csapattársaik (McClanahan, Arozarena, Franco) teljesítményét csodálták.

A meccs embere: Randy Arozarena – 1/2, 3 R, HR, RBI, 2 BB, SB

 

2. mérkőzés

Tampa Bay Rays - Boston Red Sox 6-14

Az első meccsen Nick Pivetta megóvta a bullpent (4.2 IP) és a második mérkőzésen a Red Sox legjobbja, Chris Sale állt dobódombra, így a vendégek bizakodhattak kezdés előtt: balkezes ászuk nyitja a dolgokat és a cserék nagy része is pihenhetett.

luplow_gs.jpgAztán eljött az első inning és Sale egyből leadta a nagyon gyorsan megszerzett kétpontos előnyt; előbb Yandy Diaz ütött RBI-szimplát, majd Jordan Luplow vitt be egy gyomrost egy Grand Slam-mel. Balkezes ász ide, balkezes ász oda, az első játékrész után 5-2-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Sale a következő inning-re már ki se jött, helyét Tanner Houck foglalta el, de a Red Sox ász kollégája, Shane Baz se húzta túl sokáig. A másodikat még lehozta további engedett pont nélkül, de a harmadikban Xander Bogaerts szóló hazafutása után lecserélték őt is.

Ám a Tampa bullpen sem tudta útját állni a Red Sox hengernek – a vendégek Alex Verdugo és Kiké Hernández home run-jainak köszönhetően egyenlítettek, sőt, az ötödikben J.D. Martinez hárompontos bombája már a sima vezetést jelentette számukra.

Houck eközben 5 inningen keresztül tartotta a frontot, egyedül egy Ji-Man Choi hazafutás írható a számlájára, és bár az utolsó játékrészben Ryan Brasier telepakolta a bázisokat, a hazaiak több pontot nem tudtak szerezni, miközben a BoSox további hat ponttal terhelte meg ellenfele dobóit (Rafael Devers is feliratkozott a hazafutást ütők listájára).

A vége kiütéses Red Sox siker lett, a vendégcsapat végül 20 bázisütéssel zárt.

Érdekességek a mérkőzésről:

  • a Red Sox 5 hazafutást ütött, ami csapat playoff-rekord;
  • Kiké Hernádnez 4 extra bázist jelentő ütést szerzett a meccsen, amivel beállította a playoff-rekordot (5 játékosnak sikerült eddig ezt végrehajtania).

A meccs embere: Kiké Hernández – 5/6, 3 R, 3 2B, HR, 3 RBI

 

3. mérkőzés

Boston Red Sox - Tampa Bay Rays 6-4 (13 inning)

Mivel a BoSox elvette a pályaelőnyt, nagy reményekkel utazhattak haza a Fenway Parkba, de a vendégek hamar lehűtötték a kedélyeket.

Wander Franco szimplája után Austin Meadows vágott hazafutást Nate Eovaldi-ról, így már az 1. tetején 0-2 állt az eredményjelzőn. Ezt követően viszont előjött Nasty Nate és a következő 4 játékrészben simán útját állta a Rays-offenzívának, miközben kiosztott 8 K-t.

Az ütősor sem volt tétlen, Kyle Schwarber már az első játékrész alján megfelezte a hátrányt egy szóló hazafutással, majd a harmadikban négy egymás utáni szimplával (Arroyo, Schwarber, Kiké Hernández, Devers) és az így szerzett két ponttal a vezetést is átvették. Hernández a következő ütéshez állásánál is folytatta a remek sorozatát: szóló hazafutása már kétpontos előnyt jelentett a hazai csapatnak (4-2).

schwarbs.jpg

A bullpen-ek csatáját egy darabig viszont a Rays bírta jobban, miután Drew Rasmussen-t két inning után lekapta edzője, a cserék 9 játékrész alatt csak egy pontot (Kiké hazafutása) adtak fel. Így hát volt ideje a Rays ütősornak visszajönnie a meccsbe, de erre egészen a 8. inning-ig kellett várniuk szurkolóiknak. Ekkor Franco indított egy szóló home run-nal (4-3), majd a duplát vágó Meadows-t az októberben elképzelhetetlen sebességre kapcsoló Randy Arozarena hozta be, szintén duplával (4-4). A BoSox edzője, Alex Cora ekkor becserélte Garret Whitlock-ot, aki előbb kimenekült a nyolcadikból, majd simán lehozta a 9. inning-et is.

Az utolsó játékrészben pontot a Red Sox sem tudott szerezni, így következhettek az extra inning-ek, ahol a Rays több dobót is dombra küldött, miközben a hazaiaknál Nick Pivetta ismét megsüvegelendő teljesítményt nyújtott. Az első meccsen is 4+ inning-et lehozó Pivettától megint hasonlót kért edzője és ő remekelt, 4 játékrész alatt pontot nem adott fel, viszont kiosztott 7 strikeout-ot.

De a Rays futói mellett a Baseball Istenek is mellette voltak, több necces szituációt is megúszott a hosszabbítás során. A tizedikben Manuel Margot lopta el a kettest, megverte a catcher dobását, ám túlcsúszott a bázison és egy pillanatra megszűnt a kontakt, így ki tudták ejteni, amivel le is zárult a 10. teteje; a tizenegyedikben pedig Arozarena kalandozott majdnem bele egy out-ba a kettes és hármas között.

Állóháború kezdett kialakulni, mert a Red Sox sem járt közel a pontszerzéshez, a 13. tetején viszont egy hajszálon múlt az újabb Rays előny. Yandy Diaz szimplája után, két out-nál Kevin Kiermaier zúzott ki egy labdát a jobb-közép kerítéshez, amely ütésből Diaz igen simán hazakocoghatott volna, ám a falról levágódó labda a Red Sox jobbkülsősét, Hunter Renfroe-t combon találta, ahonnan a kerítés mögé pattant.

A szabálykönyv értelmében ez ground rule duplának számít, így Diaz-nak és Kiermaier-nek meg kellett állnia a hármas és kettes bázisokon. A szabály ugyanis kimondja, hogy ha egy, nem a levegőben röpülő labda egy játékosról pattan ki a kerítés mögé – és azt a játékos nem direkt rúgja/dobja a kerítés mögé -, akkor a futók, a dobás pillanatától számítva, két bázist haladhatnak előre.

A rendelkezés értelmezését a mérkőzés után a főbíró, Sam Holbrook is megerősítette, a játékvezetőknek nem volt a kezükben mérlegelési lehetőség, hiába ért volna körbe nagyon simán Diaz. A labdát elütő Kiermaier is azt nyilatkozta, hogy megszakad a szíve, de sajnos ez a szabály. A szabály, aminek megváltoztatását azóta elég sokan követelik.

A Fenway Istenei tehát közbeléptek, de mindez talán nem számított volna annyit, ha Mike Zunino valahogy behoz egy pontot csapatának, ám Pivetta – a fenti események után – kiosztott neki is egy K-t, így jöhetett a Red Sox ütősora.

Az újonc Luis Patino pedig nem bírta el a nyomást, egy kiejtés után feladott egy sétát, majd szomorúan konstatálta, hogy Christian Vázquez walkoff hazafutást vág róla, amely azt jelentette, hogy a BoSox-nak már csak egy mérkőzést kellett nyernie a továbbjutáshoz.

Őrült befejezést kapott ez az őrült, 5 óra 14 perc hosszú mérkőzés.

Érdekesség a mérkőzésről: Kiké Hernández két meccsen elért 8 bázisütése MLB playoff-rekord, tovább zsinórban elért 7 bázisütése Red Sox csúcs.

A meccs embere: Kiké Hernández – 3/6, R, HR, 2 RBI, K és Nick Pivetta – 4 IP, 3 H, BB, 7 K

 

4. mérkőzés

Boston Red Sox - Tampa Bay Rays 6-5

A negyedik meccs dobópárbajjal indult, a hazaiaknál Eduardo Rodriguez, a vendégeknél Collin McHugh kezdett és az első két játékrészben mindössze egy futót engedtek bázisra. Ám míg E-Rod 5 inning-et dobhatott végig (közte egy instant klasszikus, 17 dobásos ütéshez állást Austin Meadows-zal szemben), addig Kevin Cash ismét egy utólag igencsak megkérdőjelezhető cserét hajtott végre a 3. alján.

Az addig remekül szóró McHugh-t az alapból kezdődobó McClanahan váltotta, akinek ez volt idei első csereként történő szereplése. A szokatlan megoldás meg is zavarta a balkezes dobót, aki mindössze két kiejtést tudott megcsinálni miközben feladott egy hárompontos hazafutást Rafael Devers-nek, majd még két run-t szerzett a hazai csapat Alex Verdugo duplájából és J.D. Martinez szimplájából.

Az első meccsen remeklő McClanahan így 5 ponttal „gazdagabban”, nagyon rövid idő után távozott; a bullpen-nek kellett elállítania a vérzést és valahogy meccsben tartani a Rays-t. Ez eleinte sikerült is, a 4-8. játékrészekben mindössze 4 bázisütést engedtek a cserék, miközben az ütősor visszahozta a csapatot a meccsbe. Az ötödikben Meadows segítette körbe Jordan Luplow-t, a hatodikban pedig Wander Franco vágott egy nagy, kétpontos hazafutást, amivel máris két egységre csökkentette a Ráják hátrányát (5-3).

A nyolcadik játékrészben aztán Kevin Kiermaier lépett elő főszereplőnek, előbb duplával behozott egy pontot csapatának, majd körbeért Arozarena ütéséből (5-5), az inning alját pedig egy remek védőmegmozdulással zárta le – a kettesről hármasra igyekvő Verdugo-t dobta ki egy tűpontos dobással.

A kilencedikben viszont ismét kijött a tapasztalt záródobó hiánya (Diego Castillo-t miért is kellett elcserélni?), vagy a túldolgoztatott bullpen fáradtsága, J.P. Feyereisen-ről két szimplával és egy bunt-tal futókat rakott a sarkokra a BoSox, amikor is Kiké Hernández sétált oda az ütőbox-hoz.

A Fenway-en hangorkán söpört végig, hiszen eddig ebben a rájátszásban szinte kiejteni sem lehet Hernández-t, és bár ez Feyereisen-nek most sikerült, Kiké éppen elég messzire ütötte ahhoz a labdát, hogy a csereként beálló Danny Santana hazaérjen és ezzel megnyerje csapata számára a szériát.

A World Series favoritnak tartott Rays így nagyon hamar búcsúzni kényszerült, melynek okait biztosan sok cikk fogja elemezni a holtszezon során. Ám az biztosan közrejátszott a kiesésben, hogy a három vereség során a Rays kezdődobói összesen 6.1 játékrészt dobtak végig, míg a másik oldalon Nate Eovaldi és E-Rod ketten 10 inning-et pakoltak a közösbe. A bullpen nem bírta el a nyomást, mindig volt valaki, akit el tudott kapni a Red Sox, de az ütősorban Brandon Lowe (.000 ütőátlag) és Nelson Cruz (.176 ütőátlag) is lyukas poszt voltak csak. Pedig pont nekik kellett volna hozniuk a legnagyobb ütéseket.

A Red Sox viszont összekapta magát az első meccsen elszenvedett sima vereséget követően és a továbbjutásról döntő utolsó két, nagyon szoros mérkőzést sikerült megnyernie, miközben Kiké Hernández igazán extra teljesítménnyel húzta a csapatot, de Schwarber, Devers, Bogaerts, Martinez, Arroyo és Vázquez is .300 felett ütöttek. A negyedik meccsen kezdő 9 játékos közül Hunter Renfroe végzett a legrosszabb ütőátlaggal, .294-gyel.

Érdekesség a negyedik mérkőzésről: a 3. játékrészben E-Rod és Meadows 17 dobásos csatát vívtak, aminek strikeout lett a vége. 1988 óta, mióta erről statisztikát vezetnek, ez volt a leghosszabb at-bat a playoff-ban.

A meccs embere: Rafael Devers – 3/4, R, HR, 3 RBI és Garrett Whitlock – 2 IP, W

 

(A képek forrása: theathletic.com, apnews.com, bostonglobe.com)

 

Strikeout

MLB hírek, érdekességek. Baseball történelem. Popkultúra és baseball. Statisztikák. Jenkik Háza x New York Yankees Hungary Podcast.

Friss topikok

Címkék

Aaron Boone (2) Aaron Judge (6) Abbott és Costello (1) Adam Yauch (1) Adley Rutschman (1) Albert Pujols (3) ALCS (6) ALDS (5) Alex Rodriguez (2) All-Star Game (1) American Family Field (2) American League (2) Angel Stadium (3) Arizona Diamondbacks (12) Arte Moreno (2) Atlanta Braves (14) At Bat (4) Austin Riley (1) Babe Ruth (14) Baltimore Orioles (11) Barry Bonds (2) Beastie Boys (1) bemutatkozás (1) Bill Buckner (1) Blake Snell (2) Boston Red Sox (33) Bronx is burning (2) Brooklyn Dodgers (2) Brooklyn Nets (1) Bryce Harper (2) bunteto.com (1) Busch Stadium (2) Buster Posey (3) Camden Yards (2) Caribbean Series (2) Carlos Correa (7) Carlos Rodón (5) Charles B. Johnson (2) Charlie Sheen (1) Chase Field (3) Chicago Cubs (6) Chicago White Sox (11) Christian Yelich (1) Cincinnati Reds (9) Citizens Bank Park (2) Citi Field (2) Cleveland Guardians (6) Cleveland Indians (7) Colorado Rockies (8) Comerica Park (2) contact (1) Coors Field (2) Corbin Burnes (3) Corey Kluber (2) Corey Seager (2) Craig Counsell (1) Curt Schilling (1) Cy Young (1) Dave Roberts (1) David Ortiz (3) Derek Jeter (1) Detroit Tigers (13) Dick Monfort (2) DJ LeMahieu (3) Dodger Stadium (4) Domingo Germán (1) Don Mattingly (1) Draft (1) Eddie Rosario (1) Eduardo Rodriguez (1) Eloy Jiménez (2) Fenway Park (6) Fernando Tatis (4) Francisco Lindor (4) Freddie Freeman (1) George Steinbrenner (3) Globe Life Field (4) Gold Glove (1) Great American Ball Park (2) Guaranteed Rate Field (2) Guggenheim (2) Hall of Fame (1) Henry Davis (1) Home Run Derby (1) Houston Astros (22) intro (1) Jack Leiter (1) Jameson Taillon (2) Jarred Kelenic (1) Jenkik Háza (112) Jim Crane (2) Joey Votto (1) Joe DiMaggio (4) Joe Musgrove (2) Joe Pepitone (2) Johnny Damon (1) John Fisher (2) John Means (1) John Stanton (2) Jonathan India (1) Jordan Lawlar (1) Jorge Soler (2) Juan Soto (4) Justin Turner (3) Kansas City Royals (8) Kauffman Stadium (2) KeBryan Hayes (2) Ken Griffey Jr. (1) Ken Kendrick (2) Kiké Hernández (1) Kim Ng (2) Kollektív Szerződés (1) Kris Bryant (1) Kumar Rocker (1) LoanDepot Park (1) Lockout (8) Logan Webb (1) Los Angeles Angels (15) Los Angeles Dodgers (20) Lou Brock (2) Lou Gehrig (6) Marcelo Mayer (1) Mario Mendoza (1) Marlins Park (2) Max Fried (1) Max Scherzer (1) MCA (1) Mendoza Line (1) Miami Marlins (6) Mickey Mantle (6) Miguel Cabrera (1) Mike Trout (1) MiLB (2) Milwaukee Brewers (10) Minnesota Twins (5) Minor League (5) Minute Maid Park (2) MLB (70) MLBPA (5) MLB Hot Stove (1) MLB Hot Stove 2021 (7) MLB Trade Deadline (6) Mookie Betts (3) MVP (2) Nationals Park (2) National League (4) New York Giants (2) New York Islanders (1) New York Jets (1) New York Knicks (1) New York Mets (16) New York Rangers (1) New York Yankees (131) New York Yankees Hungary (110) Nick Castellanos (2) NLCS (2) NLDS (3) No-hitter (14) Noah Syndergaard (1) Nolan Arenado (1) Oakland Athletics (13) Opening Day (3) Oracle Park (2) Ozzie Albies (1) Patrick Corbin (1) Pedro Martinez (1) Perfect Game (1) PETCO Park (2) Peter Seidler (3) Philadelphia Phillies (16) Phil Niekro (1) Pittsburgh Pirates (8) Playoff 2021 (18) Playoff 2022 (3) Playoff 2023 (1) PNC Park (2) Podcast (114) Polo Grounds (1) Popkultúra (5) Progressive Field (2) Qualifying offer (2) Randy Arozarena (1) Ray C. Davis (2) Reggie Jackson (2) Reid Detmers (1) RingCentral Coliseum (2) Robbie Ray (1) Roberto Clemente (2) Rob Manfred (3) Rogers Centre (2) Roger Clemens (2) Roger Maris (1) Rookie of the Year (1) San Diego Padres (18) San Francisco Giants (12) Scott Boras (1) Seattle Mariners (15) Shohei Ohtani (6) Silver Slugger (1) Snapback (8) Spencer Turnbull (1) Spring Training 2022 (1) St. Louis Cardinals (13) Stadionok (6) Statisztika (6) T-Mobile Park (2) Tampa Bay Rays (19) Target Field (2) Ted Williams (2) Téli ligák (9) Texas Rangers (13) Toronto Blue Jays (13) Toros del Este (7) Trevor Bauer (1) Trevor Story (1) Triple Crown (1) Tropicana Field (2) Truist Park (2) Tyler Gilbert (1) Tyler Matzek (1) Tyler ONeill (1) Tylor Megill (1) Vlad Guerrero Jr. (1) Wade Boggs (1) Wade Miley (1) Wander Franco (4) Washington Nationals (6) Whitey Ford (5) Who is on first (1) Wild Card (2) Winter Meetings (1) World Baseball Classic (2) World Series (18) Wrigley Field (2) Yankee Stadium (6) Yogi Berra (4) Yu Darvish (3) Zac Gallen (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása