Dodgers - Padres: Round 2

A múlt hétvégén került sor a címvédő és a trónkövetelő első összecsapására, ma pedig egy négymeccses szériát kezdenek meg.

Nem kellett túl sokat várni a szezon első Los Angeles Dodgers - San Diego Padres ütközetére, hiszen már az alapszakasz elején összehozta a sors a két csapatot. A múlt hétvégi három összecsapás mindenben megfelelt a várakozásoknak, izgalmas, feszült, kiélezett találkozókat láthattak a nézők – már áprilisban playoff-hangulatot varázsoltak a pályára.

A címvédő pedig jelezte, több kell a trónkövetelő Padres-tól, ha le akarja taszítani a csúcsról.

mookie_betts.jpg

1. meccs (április 16., péntek)

Természetesen mindkét csapat jól kezdte a szezont, a Dodgers a nyitónapon elszenvedett vereség után zsinórban 5 mérkőzést nyert és 11-2-es győzelem-vereség mutatóval a National League West élén várta a pénteki szérianyitót, amelyen Cody Bellinger sérülés miatt nem lehetett ott. A Padres-t sem kerülték el a bajok, Trent Grisham pl. sérültlistán kezdte az évet, de a legnagyobb sztorit Fernando Tatís Jr. kiugró válla jelentette, amely miatt 10 napot kellett kihagynia. Ahhoz képest, hogy egyes hírek szerint akár 6 hónapra is sérültlistára küldhette volna ez a probléma, elég jól megúszta, és pénteken természetesen ott volt a Dodgers ellen kezdő ütősorban. De nélküle sem muzsikált rosszul a banda, a Dodgers mögött két meccsel lemaradva álltak, köszönhetően pl. Joe Musgrove remeklésének, de Eric Hosmer is magára vállalta a vezér szerepét.

Pénteken aztán, kissé meglepő módon az újonc Ryan Weathers kezdett a hazai Padres-nél, míg a túloldalon Walker Buehler nézett farkasszemet az ütőkkel. Előbbi majd’ négy inning-en keresztül állta a sarat (3.2 IP, H, 2 BB, 3 K) miközben a csapat megszerezte a vezetést, de az ötödikben egy másik újonc, Luke Raley ezt kiegyenlítette. Bár fordulás után Tatís egy szóló hazafutással újra a Padres részére szerzett előnyt, a Dodgers a hatodikban három pontot is szerzett, így 4-2-re fordított. De a hazaiak nem adták fel: a hetedikben hiába lopóztak egy ponttal közelebb, a 8. inning tetején az eddigi rövid szezon hőse, Zach McKinstry (.296/.328/.556, 3 HR és 14 RBI) visszaállította a kétpontos különbséget, mely azonban csak a játékrész aljáig élt, Jurickson Profar egy nagy kétpontos duplával egalizált (5-5).

De az egyenlő állás csak a következő inning-ig állt, az utolsó játékrészben ismét vezetést szerzett a Dodgers, ám Kenley Jansen nem tudta behúzni a mentést. Két kiesőnél, két strike-nál Manny Machado harcolt ki egy sétát, majd ellopta a kettes bázist, végül a fent már említett Eric Hosmer hozta haza (6-6), extra inning következett!

Ahol pattanásig feszültek az idegek, Jorge Mateo és Danny Santana kicsit össze is szólalkoztak (nagyobb balhé nem alakult ki), és végül a csendes gyilkos Corey Seager kétpontos hazafutása jelentette a Dodgers számára az áttörést, a 12. játékrészben. Seager hazafutása után még három pontot pakolt a Dodgers az eredményjelzőre, de a legemlékezetesebb jelenet mégsem ezekhez köthető. A játékrészben a Padres kifogyott a bevethető dobókból, így az alapból infielder Jake Cronenworth állt a dobódombra és nézte, ahogy az alapból dobójátékos Joe Musgrove a balkülsős posztján elkapja a balkezes dobó David Price ütését, amiből egyébként pont lett, mert Chris Taylor befutott hármasról az elkapás után.

tatis.jpegMindent el tudtunk képzelni ebben a párharcban, de egy ilyenre valószínűleg senki sem gondolt. A Padres így is jól tartotta magát, de végül mégis a címvédő vitte be az első pofont. Ráadásul Tatís elég gyenge formát fogott ki, szóló hazafutásán kívül nem tudott segíteni csapatának, ráadásul védekezésben két hibát is vétett. Nem véletlenül El Niño a liga arca, csodálatos dolgokra képes a pályán, de a védekezését össze kell kapnia, ha minden tekintetben kiváló játékossá akar válni. Mentségére szóljon, hogy pl. Mookie Betts és Eric Hosmer is csinált 1-1 errort és mindkét csapat három hibával zárt.  Ezután mondja valaki, hogy ez a széria nem jelentett semmi különöset.

 

2. meccs (április 17., szombat)

Másnap tehát revansra fente a fogát a hazai csapat, ám az előző napi ütőfesztivált Clayton Kershaw és Yu Darvish dobópárbaja váltotta fel, melyből előbbi jött ki győztesen. Kershaw nullázta a Padres ütősorát, míg Darvish-ról egy pontot tudott hozni a Dodgers, amely ráadásul az előbb említett Kershaw érdeme, aki teli bázisoknál sétált, betolva a vendégek vezetést jelentő pontját. Price után újabb dobó szerzett RBI-t a Dodgers-nél….a baseball véletlenszerűsége a legváratlanabb pillanatokban jön elő.

Justin Turner szóló hazafutása a kilencedikben fontos biztonsági pontot jelentett, ám a Padres így is nagyon-nagyon közel járt az egyenlítéshez. Két futójuk is pontszerző pozícióban volt, amikor Tommy Pham, az utolsó szalmaszál, nézett szembe Victor González-zel, és úgy nézett ki, hogy jobbra küldött labdája be fog hullani Betts és Raley közé, ám előbbi egy gyönyörű vetődéssel még pont a labda földet érése előtt le tudta rakni a kesztyűjét, hogy abban haljon el a játékszer és a Padres reményei is.

Big time players make big time plays!

A Statcast-rendszer számításai szerint Betts-nek 10  % esélye volt arra, hogy megcsinálja a kiejtést; ünneplése pedig ismét jól mutatta, hogy milyen mentalitással is vágtak bele a csapatok ebbe a szériába.

 

3. meccs (április 18., vasárnap)

Vasárnap aztán képes volt egy kicsit kozmetikázni a Padres, a Trevor Bauer - Blake Snell csatából ők jöttek ki győztesen (5-2 lett a vége). Hosmer, Machado, Cronenworth és Pham szállították a lelkileg nagyon fontos győzelmet. 

Bár Chris Taylor kétpontos hazafutásával hamar megszerezte a vezetést a Dodgers, két játékrésszel később Cronenworth felezte meg a hátrányt, a végén pedig ezúttal a Padres bírta jobban idegekkel. Előbb a hetedikben egyenlítettek, majd a nyolcadikban, három pontot szerezve, bebiztosították a söprés elkerülését.

 

Mi várható ezután?

Ha a Padres a ma kezdődő négymeccses szériában sikeresebb akar lenni, ahhoz Tatís formajavulására nagy szükség lesz. A Kölyök szinte észrevehetetlen volt a múlt hétvégén (bár azért tett arról, hogy beszéljenek róla a neten), a három meccsen 1/13, 2 R, HR, RBI, BB, 6 K statisztikával zárt.

A Dodgers-nél Cody Bellinger továbbra sem áll Dave Roberts rendelkezésére, de Mookie Betts is sérüléssel bajlódik, így nyitva a terep, hogy a Los Angelesben játszandó 2. szériának ezúttal Tatís legyen a főszereplője. De a Dodgers nem kényelmesedett el a múlt hétvégi sikertől, Dave Roberts edző már hétfőn kijelölte négy kezdődobóját: Buehler, Kershaw, Bauer, Dustin May, azaz a négy legjobbját küldi Machado-ék ellen (bár Julio Urías idei szezonja lassan mindegyikőjüket lekörözi).

A Padres alighanem ég a vágytól, hogy megmutassa, csak egy apró megbotlás volt a fenti két vereség (bár azóta a Milwaukee Brewers ellen három meccsből háromszor kaptak ki), de ez a Dodgers tényleg képes lehet megdönteni az alapszakaszban gyűjtött győzelmek rekordját, így biztosan nem fogja félvállról venni az ütközeteket. Ha ezt a szériát bukná a Los Angeles-i gárda, az még jobban feltüzelné a riválist, míg egy döntetlen vagy Dodgers szériagyőzelem hosszú időre fenntartaná a status quo-t.

Mi a helyzet az NL West többi csapatánál?

A Padres-nek nem csak Los Angeles felé kell tekintgetnie, a San Francisco Giants is nagyon jól kapta el a rajtot. A rotációban Kevin Gausman tavalyi remek formáját mutatja, de az új igazolások (Anthony DeSclafani, Aaron Sanchez és Alex Wood) is felnőttek mellé. Johnny Cueto-val kiegészülve kiváló ötöst alkotnának, de El Jucho ismét sérüléssel bajlódik, így visszatérésére még várni kell. De ez a dobóteljesítmény, kiegészülve egy olyan ütősorral, amely, úgy tűnik, mindig képes a kellő pillanatban pontot szerezni*, igen kellemetlen ellenféllé varázsolja a friscói együttest.

* Jelen állás szerint holtversenyben a Giants, az Atlanta Braves és a Cincinnati Reds szerezte a legtöbb hazafutást eddig a ligában, ám ennek ellenére beütött pontokban (RBI) csak a 25. helyen állnak az Óriások.

Úgy néz ki, amikor nagyon kell, egy (vagy kettő) szóló home run-ra mindig jó valaki.

home_run_list.PNG

11-7-es mutatójukkal már a Padres előtt tanyáznak, így a San Diegó-i gárda számára kiemelten fontos a hétvégi, Dodgers elleni párharc. Bár még mindig csak áprilisban járunk, aligha szeretnék még jobban maguk elé engedni a veteránokkal jól álló Giants-et.

Ráadásul az Arizona Diamondbacks is kapaszkodik, legutóbbi három meccsüket megnyerték, és Zac Gallen is visszatért a sérültlistáról, így újra a rotáció élére állhat. A divízióban, az előzetes várakozásoknak megfelelően, a Colorado Rockies a sereghajtó, de a héten kettőből kettőt nyertek a Houston Astros ellen, így némileg javítottak a borzasztó mérlegükön (6-12). 

Persze meglepő lenne, ha a Giants, a D'backs és a Rockies sokáig tudná tartani a lépést a két nagyágyúval (igazából a Dodgers-szel már most sem tudják), de ha a Padres négyből hármat veszít a Dodger Stadium-ban, akár le is mondhatnak a divízióról és koncentrálhatnak az ásásra. A 11-13-as mutató ugyanis szép kis gödröt jelentene a wild card helyekért vívott küzdelemben. 

De ahogy említettem, még mindig csak áprilisban járunk, ám mégis mennyi mindenre lehet hatása egy ilyen négymeccses szériának.

A végére pedig egy kis érdekesség:

1999. április 23-án Tatís Jr. édesapja egy inning-ben két Grand Slam-et is vágott. Nem lenne rossz sztori, ha a Slam Diego-ban játszó fia, a hétvégén meg tudná ismételni ezt a teljesítményt.

Nem mellesleg Tatís apuka épp a Dodger Stadium-ban rukkolt elő ezzel a produkcióval.

 

(A képek forrása: sandiegotribune.com, fansided.com, mlb.com)

Strikeout

MLB hírek, érdekességek. Baseball történelem. Popkultúra és baseball. Statisztikák. Jenkik Háza x New York Yankees Hungary Podcast.

Friss topikok

Címkék

Aaron Boone (2) Aaron Judge (6) Abbott és Costello (1) Adam Yauch (1) Adley Rutschman (1) Albert Pujols (3) ALCS (6) ALDS (5) Alex Rodriguez (2) All-Star Game (1) American Family Field (2) American League (2) Angel Stadium (3) Arizona Diamondbacks (12) Arte Moreno (2) Atlanta Braves (14) At Bat (4) Austin Riley (1) Babe Ruth (14) Baltimore Orioles (11) Barry Bonds (2) Beastie Boys (1) bemutatkozás (1) Bill Buckner (1) Blake Snell (2) Boston Red Sox (33) Bronx is burning (2) Brooklyn Dodgers (2) Brooklyn Nets (1) Bryce Harper (2) bunteto.com (1) Busch Stadium (2) Buster Posey (3) Camden Yards (2) Caribbean Series (2) Carlos Correa (7) Carlos Rodón (5) Charles B. Johnson (2) Charlie Sheen (1) Chase Field (3) Chicago Cubs (6) Chicago White Sox (11) Christian Yelich (1) Cincinnati Reds (9) Citizens Bank Park (2) Citi Field (2) Cleveland Guardians (6) Cleveland Indians (7) Colorado Rockies (8) Comerica Park (2) contact (1) Coors Field (2) Corbin Burnes (3) Corey Kluber (2) Corey Seager (2) Craig Counsell (1) Curt Schilling (1) Cy Young (1) Dave Roberts (1) David Ortiz (3) Derek Jeter (1) Detroit Tigers (13) Dick Monfort (2) DJ LeMahieu (3) Dodger Stadium (4) Domingo Germán (1) Don Mattingly (1) Draft (1) Eddie Rosario (1) Eduardo Rodriguez (1) Eloy Jiménez (2) Fenway Park (6) Fernando Tatis (4) Francisco Lindor (4) Freddie Freeman (1) George Steinbrenner (3) Globe Life Field (4) Gold Glove (1) Great American Ball Park (2) Guaranteed Rate Field (2) Guggenheim (2) Hall of Fame (1) Henry Davis (1) Home Run Derby (1) Houston Astros (22) intro (1) Jack Leiter (1) Jameson Taillon (2) Jarred Kelenic (1) Jenkik Háza (112) Jim Crane (2) Joey Votto (1) Joe DiMaggio (4) Joe Musgrove (2) Joe Pepitone (2) Johnny Damon (1) John Fisher (2) John Means (1) John Stanton (2) Jonathan India (1) Jordan Lawlar (1) Jorge Soler (2) Juan Soto (4) Justin Turner (3) Kansas City Royals (8) Kauffman Stadium (2) KeBryan Hayes (2) Ken Griffey Jr. (1) Ken Kendrick (2) Kiké Hernández (1) Kim Ng (2) Kollektív Szerződés (1) Kris Bryant (1) Kumar Rocker (1) LoanDepot Park (1) Lockout (8) Logan Webb (1) Los Angeles Angels (15) Los Angeles Dodgers (20) Lou Brock (2) Lou Gehrig (6) Marcelo Mayer (1) Mario Mendoza (1) Marlins Park (2) Max Fried (1) Max Scherzer (1) MCA (1) Mendoza Line (1) Miami Marlins (6) Mickey Mantle (6) Miguel Cabrera (1) Mike Trout (1) MiLB (2) Milwaukee Brewers (10) Minnesota Twins (5) Minor League (5) Minute Maid Park (2) MLB (70) MLBPA (5) MLB Hot Stove (1) MLB Hot Stove 2021 (7) MLB Trade Deadline (6) Mookie Betts (3) MVP (2) Nationals Park (2) National League (4) New York Giants (2) New York Islanders (1) New York Jets (1) New York Knicks (1) New York Mets (16) New York Rangers (1) New York Yankees (131) New York Yankees Hungary (110) Nick Castellanos (2) NLCS (2) NLDS (3) No-hitter (14) Noah Syndergaard (1) Nolan Arenado (1) Oakland Athletics (13) Opening Day (3) Oracle Park (2) Ozzie Albies (1) Patrick Corbin (1) Pedro Martinez (1) Perfect Game (1) PETCO Park (2) Peter Seidler (3) Philadelphia Phillies (16) Phil Niekro (1) Pittsburgh Pirates (8) Playoff 2021 (18) Playoff 2022 (3) Playoff 2023 (1) PNC Park (2) Podcast (114) Polo Grounds (1) Popkultúra (5) Progressive Field (2) Qualifying offer (2) Randy Arozarena (1) Ray C. Davis (2) Reggie Jackson (2) Reid Detmers (1) RingCentral Coliseum (2) Robbie Ray (1) Roberto Clemente (2) Rob Manfred (3) Rogers Centre (2) Roger Clemens (2) Roger Maris (1) Rookie of the Year (1) San Diego Padres (18) San Francisco Giants (12) Scott Boras (1) Seattle Mariners (15) Shohei Ohtani (6) Silver Slugger (1) Snapback (8) Spencer Turnbull (1) Spring Training 2022 (1) St. Louis Cardinals (13) Stadionok (6) Statisztika (6) T-Mobile Park (2) Tampa Bay Rays (19) Target Field (2) Ted Williams (2) Téli ligák (9) Texas Rangers (13) Toronto Blue Jays (13) Toros del Este (7) Trevor Bauer (1) Trevor Story (1) Triple Crown (1) Tropicana Field (2) Truist Park (2) Tyler Gilbert (1) Tyler Matzek (1) Tyler ONeill (1) Tylor Megill (1) Vlad Guerrero Jr. (1) Wade Boggs (1) Wade Miley (1) Wander Franco (4) Washington Nationals (6) Whitey Ford (5) Who is on first (1) Wild Card (2) Winter Meetings (1) World Baseball Classic (2) World Series (18) Wrigley Field (2) Yankee Stadium (6) Yogi Berra (4) Yu Darvish (3) Zac Gallen (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása