MLB PLAYOFF 2021 - NLCS

Az Atlanta Braves és a Los Angeles Dodgers csapott össze a National League főcsoport-döntőjében (Championship Series). Íme a 6 meccsesre nyúlt széria rövid krónikája.

A párharcban természetesen a címvédő, az alapszakasz során 106 mérkőzést nyerő Los Angeles Dodgers számított esélyesnek, a 88 győzelemmel végző Atlanta Braves-t egy kicsit mindenki lesajnálta. Ez a párharc már a tavalyi évben is összejött, akkor hiába vezetett 3-1-re a Braves, végül az utolsó csapást nem sikerült bevinniük, így fűtötte őket a visszavágás iránti vágy.

A széria kimondottan emlékezetesre sikerült, jó pár fantasztikus teljesítményt láthattunk, ám az is kiderült, hogy még egy olyan szupercsapat, mint a Dodgers sem immunis a sérülésekre. Persze ez semmit nem von le a Braves érdemeiből, egész egyszerűen most jobbak voltak, mint a favorit.

Sikerükkel rég nem látott magasságokba repítették vissza a gazdag World Series történelemmel rendelkező Braves-t.

edisito.jpg

 

1. mérkőzés

Atlanta Braves – Los Angeles Dodgers 3-2

Az első meccs rögtön dobópárbajjal indult, az egyik oldalon Max Fried (6 IP, 8 H, 2 ER, 5 K), a másikon Corey Knebel vezetésével a bullpen igyekezett megadni az alaphangot.

Gyors ütésváltás után – a 4. játékrészben 2-2; Will Smith és Austin Riley ütöttek szóló hazafutásokat – azonban nem tudtak mit kezdeni egymással a felek, hiába jutott el többször is pontszerző pozícióba a vendégcsapat az 5. és 9. játékrészek között (RISP – 1/8). Az utolsó inning-ben Chris Taylor buta bázisfutási hibát vétett, így ahelyett, hogy a kettesen várta volna a következő ütőt, kiejtették a hármas és kettes között.

A kihagyott helyzetek pedig mindig megbosszulják magukat: fordulás után Ozzie Albies ért el szimplát, ellopta a kettest, majd körbeért Riley ütéséből. 3-2 WALKOFF! Braves győzelem!

 

2. mérkőzés

Atlanta Braves - Los Angeles Dodgers 5-4

A vendégek igyekeztek rögtön kiköszörülni a csorbát: az első játékrészt Mookie Betts szimplával nyitotta, majd Corey Seager az első felé küldött labdát kivágta a nézőtérre; hamar 2-0-s előnyre tett szert a Dodgers. Ám ezeket újabb pontok nem követték és Max Scherzer is csak a negyedikig tudta tartani a hazaiak ütősorát – Mad Max karja még mindig nem volt 100 százalékos a San Francisco Giants elleni utolsó meccses mentés óta. Ekkor Riley sétája után Joc Pederson iratkozott fel a home run listára, jobbra küldött gigantikus ütése kiegyenlítette az állást.

joctober_1.jpg

A hetedik játékrészig aztán nem találták a fogást egymáson a csapatok, Freddie Freeman szenvedett (a szériában az első nyolc ütéshez állásán 7 K-t szedett össze), de a Dodgers is hiába harcolt ki sétákat, a nagy basehit csak nem akart megérkezni. A 7. tetején viszont megtöltötte a bázisokat a Los Angeles-i gárda és Chris Taylor ütését Guillermo Heredia is kicsit benézte, így újabb két pont került a vendégek neve mellé – az idei rájátszásban talán először ingott meg a Tyler Matzek-Luke Jackson páros, az atlantai sikerek egyik fő letéteményesei.

Ám az előny nem sokáig tartott ki, és Dave Roberts edző hiába hozta be kezdődobóját (!), Julio Urías-t a nyolcadikra, a fiatal balkezes dobó előbb Ozzie Albies-nak, majd Austin Riley-nak adott fel pontot érő ütést; mindkét esetben kicsit agresszívan küldte haza a futókat a hármas coach, Ron Washington, de a nagy öreg hazárdjátéka mindkétszer bejött. Roberts edző viszont megtapasztalhatta a pillangóhatást, hiszen azzal, hogy „ellőtte” Urías-t ezen a meccsen, az egész szériára meghatározta a Dodgers dobóhasználatát. Ráadásul Scherzer problémáival is törődni kellett, komolyan elkezdte megérezni Clayton Kershaw, Trevor Bauer és Dustin May hiányát a címvédő.

Jöhetett hát ismét a kilencedik inning, amit Will Smith simán lehozott a hazaiaknak, majd a játékrész alján, két kiesőnél Dansby Swanson állt kettesen, az egész mérkőzésen kiejthetetlen Eddie Rosario (4/5, R, RBI) pedig egy szimplával (vagy inkább Seager védekezési hibájával) hazahozta csapattársát, így a második meccset is walkoff stílusban nyerte a Braves.

2020 után pedig újra kettőből két győzelemmel indították a Dodgers elleni NLCS-t. De tavaly a Los Angeles-iek képesek voltak előbb 2-0-ról, majd 3-1-ről is felállni. 

 

3. mérkőzés

Los Angeles Dodgers - Atlanta Braves 6-5

A harmadik meccs úgy indult, ahogy a második: Mookie Betts bázisra került, majd Corey Seager egy hazafutással kétpontos előnyhöz juttatta a Dodgers-t. Ez volt a shortstop 13. playoff homérja, amivel beérte Justin Turner-t a Dodgers házi listájának első helyén.

De a folytatás is hasonlóra sikerült. Próbálkozott a Dodgers, de kezdődobójuk, Walker Buehler csak a negyedik játékrészig húzta, ahol sikerült is leadnia az előnyt, ráadásul rögtön 4 pontot szerzett a Braves. ’Joctober’ Pederson most is az események középpontjában volt egy pontesőt nyitó RBI-szimplával, de Adam Duvall is kitett magáért – a negyedikben és az ötödikben is bevitt egy-egy pontot érő szimplát, utóbbival hárompontos (2-5) vezetéshez juttatva csapatát.

És ekkor nagyon úgy nézett ki, hogy a Dodgers óriási bajba kerül, mivel a nyolcadikig mindössze két szimplát tudtak felmutatni, a nézők közül többen haza is indultak. De rosszul tették, mert így lemaradtak Cody Bellinger hárompontos egyenlítő hazafutásáról, valamint Chris Taylor szimplájáról, ellopott bázisáról és Mookie Betts vezetést (6-5) jelentő duplájáról.

De hátra volt még egy inning, és a Braves az első két meccset a végén tudta megnyerni, ám Kenley Jansen tett róla, hogy ez harmadjára ne történjen meg: a kilencedikben három K-t kiosztva húzta be a mentést, és csapatának a győzelmet. Jansen-nel szemben Riley, Pederson és Duvall álltak fel, azaz három ütőjátékos, akik ilyen rövid idő alatt is meghatározó teljesítményt nyújtottak az NLCS-ben, de a Dodgers closer mindössze 17 dobásból „átment” rajtuk, újabb lapot fűzve vaskos, karrierjéről és fontos mentéseiről szóló könyvébe.

 

4. mérkőzés

Los Angeles Dodgers - Atlanta Braves 2-9

Ahogy Bellinger és Betts életet lehelt a Dodgers-be, a csapat azzal a lendülettel táncolt vissza a szakadék szélére a negyedik összecsapás befejeztével. Pedig a hazaiaknál a kiváló alapszakaszt záró Urías kezdett, de ahogy feljebb említettem, pár napja szokatlan szerepben kellett pályára lépnie, míg a vendégeknél sérülés miatt nem tudott dombra állni az eredetileg tervezett kezdődobó, Huascar Ynoa, így a bullpen-re hárult, hogy lehozzák a meccset.

És a cserék meg is tettek minden tőlük telhetőt, 4 ütést és egy sétát engedtek az ellenfélnek és mindössze két pontot adtak fel, miközben a Braves ütősor, Eddie Rosario vezetésével hamar szétcsapta Urías-t.

Adam Duvall és Freddie Freeman is ütöttek hazafutásokat, de az este Edisito-ról szólt, aki 4/5-tel, két bombával, 3 run-nal és 4 RBI-jal zárt, ő vitte be az utolsó nagy fülest – egy hárompontos hazafutást a kilencedik tetején.

A Braves 5-0-ra vezetett az ötödik tetején és bár az inning alján két pontot bevitt a Dodgers is, egy pillanatig nem volt kétséges, hogy a vendégek nyerik majd ezt a mérkőzést. Ráadásul a hazaiak sérülés miatt elveszítették Justin Turner-t is, és már csak az utolsó szalmaszálba kapaszkodhattak. Romokban volt a dobórészlegük, egyik fontos rájátszás-menőjük is kidőlt, egyedül abban bízhattak, hogy tavaly is sikerült felállniuk 3-1-es hátrányból és zsinórban 6, kiesésről döntő mérkőzést nyertek meg az elmúlt években.

De valakinek valami extrát kellett nyújtania, hogy újra feléledjen a remény.

nlcs_game_4.jpg

 

5. mérkőzés

Los Angeles Dodgers - Atlanta Braves 11-2

Ehhez képest a Braves Freddie Freeman kétpontos hazafutásával egyből az első játékrészben előnyhöz jutott, ám az extra teljesítményekre már csak egy kicsit kellett várnia a Dodgers szurkolóknak. A home run-t feladó Joe Kelly mindössze két kiejtést csinált meg, a bullpen-ből beálló többi dobó viszont csak 3 ütést adott fel 8.1 inning alatt.

Időközben AJ Pollock és Chris Taylor pedig szállították a hazai győzelmet.

A 2. alján Pollock szóló hazafutást vágott, majd Albert Pujols szimplája után Taylor is beköszönt egy kétpontos homérral – ezzel már a hazaiaknál volt az előny. Amit a következő játékrészben még egy egységgel megtoldottak, amikor Pollock és Pujols szimplái után Taylor is ütött egy single-t. 3 inning 2 találat 3 RBI a több poszton is bevethető jolly joker-től…..és hol volt még a vége.

Pujols sétája után Taylor az ötödikben is szerzett egy kétpontos hazafutást, a 7. alján ütött szóló tüskével (3. hazafutása a meccsen) pedig igen elit klubba nyert bebocsátást. Az MLB történetében eddig mindössze 10-szer fordult elő, hogy egy játékos 3 hazafutást tudjon ütni egy rájátszás mérkőzésen, Taylor lett a 11. tag.

A nyolcadik játékrészben aztán mindenki lélegzet visszafojtva várta, hogy sikerül-e negyedszer is home run-t ütni, de végül strikeout lett belőle, de így is elképesztő volt, amit Taylor az ötödik mérkőzésen nyújtott.

AJ Pollock egyébként két hazafutással zárt, Taylor-ral ketten a csapat 11 pontjából tízet ütöttek be. Érdekesség egyébként, hogy Taylor a három hazafutást a hármas számú mezben játszva ütötte, a mérkőzés pedig 3 óra 33 percig tartott.

 

6. mérkőzés

Atlanta Braves - Los Angeles Dodgers 4-2

Ám hiába a heroikus teljesítmény Taylor-tól, már újra Atlantában a rövid karrierje alatt bizonyított rájátszás-menővé avanzsáló Ian Anderson kezdett a hazaiaknál, miközben a második mérkőzésen kezdő Max Scherzer továbbra sem tudott dombra állni, így a harmadik meccset nyitó Walker Buehler futott ki a dombra. Papíron nem járt rosszul így sem a Dodgers, de ha a több napot pihenni tudó Scherzer karja megadta magát, képzelhetjük, hogy Buehler sem élete legjobb formájában kezdte ezt a meccset.

Ennek megfelelően a Braves ismét vezetést szerzett az elsőben, a széria során már harmadszor, amit a 4. tetején ugyan kiegyenlített a Dodgers, de Buehler az inning alján bajba került, két játékost is bázisra engedett és a kiváló formában játszó Eddie Rosario érkezett az ütőboxba. A balkezes Alex Vesia már melegített a bullpen-ben, de onnan kellett végignéznie, ahogy Rosario kivágja jobbra a labdát, ezzel 4-1-re alakítva az állást a szériában elért 3. hazafutásával, amely egyben 14. bázisütése volt. Ez természetesen Braves playoff rekord.

A Dodgers-be villám csapott, az ötödikben és a hatodikban nem tudtak bázisra kerülni A.J. Minter-rel szemben, ám a hetedikben Luke Jackson ismét megingott; két dupla közé ékelt sétával egy egységet visszaadott csapata előnyéből (4-2), ráadásul out nélkül, két emberrel pontszerző pozícióban adta át a dobódombot kollégájának, Tyler Matzek-nak.

Matzek pedig az MLB playoff történelem egyik legkomolyabb cseredobó-szereplését mutatta be: előbb 4 dobásból kiejtette Albert Pujols-t (strikeout), majd ugyanennyiből elintézte Steven Souzát (strikeout), legvégül Mookie Betts-et három dobásból küldte vissza a kispadra (strikeout). Betts az első két gyorslabdát swing nélkül nézte végig, viszont a harmadikra már kénytelen volt lengetni, ám Matzek teljesen ledominálta a 7. játékrészt.

Ha valaki tudni szeretné, hogy a Dodgers-nek hol úszott el az idei rájátszás, az a már említett dobóproblémák mellett nézze meg nyugodtan a hetedik inning-et. Egy ilyen fontos pillanatban a karrierje csúcsán bőven túl lévő Pujols és a ligából fél lábbal már kilógó Souza került kiesésről döntő helyzetbe.

A végére teljesen elfogyott a sztárokkal teletűzdelt Dodgers.

Persze két játékrész még mindig hátra volt, ám ezekben a vendégek bázisra sem tudtak kerülni, Will Smith simán húzta be a mentést, amellyel 1999 után újra World Series-be juttatta csapatát. Ráadásul mindezt legjobb játékosuk, Ronald Acuna Jr. nélkül érték el.

A széria legértékesebb játékosának természetesen az Acuna pótlására érkezett egyik outfielder-t, Eddie Rosario-t választották meg, aki .560-as ütőátlagot és 1.647-es OPS-t produkált, valamint ütött 3 hazafutást is.

A Dodgers-nek így tehát nem jött össze a címvédés, a 2021-es World Series-ben a Houston Astros az Atlanta Braves-szel küzdött meg.

 

(A képek forrása: latimes.com, themanual.com, truebluela.com)

Strikeout

MLB hírek, érdekességek. Baseball történelem. Popkultúra és baseball. Statisztikák. Jenkik Háza x New York Yankees Hungary Podcast.

Friss topikok

Címkék

Aaron Boone (2) Aaron Judge (6) Abbott és Costello (1) Adam Yauch (1) Adley Rutschman (1) Albert Pujols (3) ALCS (6) ALDS (5) Alex Rodriguez (2) All-Star Game (1) American Family Field (2) American League (2) Angel Stadium (3) Arizona Diamondbacks (12) Arte Moreno (2) Atlanta Braves (14) At Bat (4) Austin Riley (1) Babe Ruth (14) Baltimore Orioles (11) Barry Bonds (2) Beastie Boys (1) bemutatkozás (1) Bill Buckner (1) Blake Snell (2) Boston Red Sox (33) Bronx is burning (2) Brooklyn Dodgers (2) Brooklyn Nets (1) Bryce Harper (2) bunteto.com (1) Busch Stadium (2) Buster Posey (3) Camden Yards (2) Caribbean Series (2) Carlos Correa (7) Carlos Rodón (5) Charles B. Johnson (2) Charlie Sheen (1) Chase Field (3) Chicago Cubs (6) Chicago White Sox (11) Christian Yelich (1) Cincinnati Reds (9) Citizens Bank Park (2) Citi Field (2) Cleveland Guardians (6) Cleveland Indians (7) Colorado Rockies (8) Comerica Park (2) contact (1) Coors Field (2) Corbin Burnes (3) Corey Kluber (2) Corey Seager (2) Craig Counsell (1) Curt Schilling (1) Cy Young (1) Dave Roberts (1) David Ortiz (3) Derek Jeter (1) Detroit Tigers (13) Dick Monfort (2) DJ LeMahieu (3) Dodger Stadium (4) Domingo Germán (1) Don Mattingly (1) Draft (1) Eddie Rosario (1) Eduardo Rodriguez (1) Eloy Jiménez (2) Fenway Park (6) Fernando Tatis (4) Francisco Lindor (4) Freddie Freeman (1) George Steinbrenner (3) Globe Life Field (4) Gold Glove (1) Great American Ball Park (2) Guaranteed Rate Field (2) Guggenheim (2) Hall of Fame (1) Henry Davis (1) Home Run Derby (1) Houston Astros (22) intro (1) Jack Leiter (1) Jameson Taillon (2) Jarred Kelenic (1) Jenkik Háza (112) Jim Crane (2) Joey Votto (1) Joe DiMaggio (4) Joe Musgrove (2) Joe Pepitone (2) Johnny Damon (1) John Fisher (2) John Means (1) John Stanton (2) Jonathan India (1) Jordan Lawlar (1) Jorge Soler (2) Juan Soto (4) Justin Turner (3) Kansas City Royals (8) Kauffman Stadium (2) KeBryan Hayes (2) Ken Griffey Jr. (1) Ken Kendrick (2) Kiké Hernández (1) Kim Ng (2) Kollektív Szerződés (1) Kris Bryant (1) Kumar Rocker (1) LoanDepot Park (1) Lockout (8) Logan Webb (1) Los Angeles Angels (15) Los Angeles Dodgers (20) Lou Brock (2) Lou Gehrig (6) Marcelo Mayer (1) Mario Mendoza (1) Marlins Park (2) Max Fried (1) Max Scherzer (1) MCA (1) Mendoza Line (1) Miami Marlins (6) Mickey Mantle (6) Miguel Cabrera (1) Mike Trout (1) MiLB (2) Milwaukee Brewers (10) Minnesota Twins (5) Minor League (5) Minute Maid Park (2) MLB (70) MLBPA (5) MLB Hot Stove (1) MLB Hot Stove 2021 (7) MLB Trade Deadline (6) Mookie Betts (3) MVP (2) Nationals Park (2) National League (4) New York Giants (2) New York Islanders (1) New York Jets (1) New York Knicks (1) New York Mets (16) New York Rangers (1) New York Yankees (131) New York Yankees Hungary (110) Nick Castellanos (2) NLCS (2) NLDS (3) No-hitter (14) Noah Syndergaard (1) Nolan Arenado (1) Oakland Athletics (13) Opening Day (3) Oracle Park (2) Ozzie Albies (1) Patrick Corbin (1) Pedro Martinez (1) Perfect Game (1) PETCO Park (2) Peter Seidler (3) Philadelphia Phillies (16) Phil Niekro (1) Pittsburgh Pirates (8) Playoff 2021 (18) Playoff 2022 (3) Playoff 2023 (1) PNC Park (2) Podcast (114) Polo Grounds (1) Popkultúra (5) Progressive Field (2) Qualifying offer (2) Randy Arozarena (1) Ray C. Davis (2) Reggie Jackson (2) Reid Detmers (1) RingCentral Coliseum (2) Robbie Ray (1) Roberto Clemente (2) Rob Manfred (3) Rogers Centre (2) Roger Clemens (2) Roger Maris (1) Rookie of the Year (1) San Diego Padres (18) San Francisco Giants (12) Scott Boras (1) Seattle Mariners (15) Shohei Ohtani (6) Silver Slugger (1) Snapback (8) Spencer Turnbull (1) Spring Training 2022 (1) St. Louis Cardinals (13) Stadionok (6) Statisztika (6) T-Mobile Park (2) Tampa Bay Rays (19) Target Field (2) Ted Williams (2) Téli ligák (9) Texas Rangers (13) Toronto Blue Jays (13) Toros del Este (7) Trevor Bauer (1) Trevor Story (1) Triple Crown (1) Tropicana Field (2) Truist Park (2) Tyler Gilbert (1) Tyler Matzek (1) Tyler ONeill (1) Tylor Megill (1) Vlad Guerrero Jr. (1) Wade Boggs (1) Wade Miley (1) Wander Franco (4) Washington Nationals (6) Whitey Ford (5) Who is on first (1) Wild Card (2) Winter Meetings (1) World Baseball Classic (2) World Series (18) Wrigley Field (2) Yankee Stadium (6) Yogi Berra (4) Yu Darvish (3) Zac Gallen (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása