MLB PLAYOFF 2021 - NLDS II.

A múlt héten lezárultak a főcsoport-elődöntők (Division Series). Nézzük meg, ki és hogyan került ki győztesen a Los Angeles Dodgers és a San Francisco Giants csatájából.

Az idei alapszakasz két legjobb csapata. A 107 győzelemmel franchise rekordot felállító Giants. A bajnoki cím után 106 mérkőzést nyerő Dodgers. A széria, amely mindenki szerint túl korán jött el. A két csapat összecsapása nem múlta alul a várakozásokat, még akkor sem, ha három alapember szereplését voltunk kénytelenek nélkülözni (Brandon Belt – Giants; Max Muncy és Clayton Kershaw – Dodgers).

A címvédő végül túljutott riválisán, de a lezárás nem sikerült túl szépre.

mad_max.jpg

 

1. mérkőzés

San Francisco Giants - Los Angeles Dodgers 4-0

Az első összecsapás rögtön meglepően sima Giants győzelemmel ért véget, Logan Webb majdnem 8 teljes játékrészen át dominálta az ellenfelet, pedig a másik oldalon sem akárki, Walker Buehler állt dobódombra.

Webb mindössze 5 bázisütést adott fel, kiosztott 10 strikeout-ot és a vendégek összesen háromszor jutottak el pontszerző pozícióig míg Webb-bel kerültek szembe – az elsőben, a hatodikban és a hetedikben merészkedtek el a kettes bázisig. De a cserékkel sem voltak szerencsésebbek a címvédő ütői, sem Tyler Rogers, sem Camilo Doval nem engedett bázisra embert, így a három veterán által elért hazafutás (Buster Posey – kétpontos az első inning-ben; Kris Bryant – szóló a hetedikben; Brandon Crawford – szóló a nyolcadikban) bőven elég volt a széria első meccsének megnyeréséhez.

Érdekesség a mérkőzésről: Webb a negyedik olyan Giants dobó lett, aki első playoff mérkőzésén legalább 10 K-t osztott ki.

A meccs embere: Logan Webb – 7.2 IP, 5 H, 10 K

 

2. mérkőzés

San Francisco Giants - Los Angeles Dodgers 2-9

Nem sokáig rágódott a nullázáson a Dodgers, a második meccsen hozták az egyenlítést, bár félútig igen szoros volt az eredmény.

A dombon Julio Urías és Kevin Gausman kezdtek és már az első játékrészben felpakoltak 1-1 futót a bázisokra, de a pontszerzésre még egy inning-et várni kellett. A 2. tetején először Chris Taylor ütött duplát, majd két kiesőnél a hazaiak edzője, Gabe Kapler úgy döntött, hogy inkább direkt sétáltatják AJ Pollock-ot, hogy dobójának az ellenfél hajítójával, Urías-szal kelljen szembenéznie. Csakhogy Urías túl járt az eszén, és nagyon szép szimplát küldött balra, amivel megszerezte magának és csapatának a vezetést, ráadásul egyből utána Mookie Betts is behozott egy pontot (RBI-szimpla), így hirtelen 2-0-ra elment a vendégcsapat.

belli.jpgÁm a játékrész alján egy pontot összehozott a Giants is, majd egészen a hatodikig a két kezdődobó párharcát láthattuk – egyedül egy Buster Posey duplát jegyezhettünk fel a statisztikába. A hatodikat viszont Trea Turner duplával indította, majd Gausman estéje Will Smith sétája után ért véget. A helyére érkező Dominic Leone azonban egyből megtöltötte a bázisokat, majd feladott egy kerítésről levágódó duplát Cody Bellinger-nek, amiből két újabb Dodgers pont ért körbe (1-4).

Belli duplája pedig ledöntötte a gátakat, rögtön utána AJ Pollock is duplázott, aminek következtében ismét két run került az eredményjelzőre (1-6). Hiába szerzett fordulás után egy pontot a hazai gárda is, Mookie Betts egy hármasra küldött lézerrel azonnal véget vetett a Giants támadássorozatának.

A Dodgers bullpen jól dolgozott (4 IP, 3 H, ER, BB, 3 K), az ütősor pedig szerzett még három pontot a nyolcadik tetején, így a végére tetemes különbség alakult ki a két csapat között, a Dodgers pedig elégedetten utazhatott haza Los Angelesbe.

Érdekesség a mérkőzésről: A Dodgers ütősorából heten értek el legalább egy bázisütést és szereztek legalább egy RBI-t, ilyenre utoljára az 1947-es World Series 3. mérkőzésen fordult elő a csapattal. Ez természetesen csapatrekord.

A meccs embere: AJ Pollock – 2/3, 2 R, 2B, 2 RBI, BB, K

 

3. mérkőzés

Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 0-1

Az első los angelesi meccs előtt magabiztosnak érezhették magukat a hazai szurkolók. Csapatuk nagy különbséggel nyerte az előző mérkőzést, a dombon pedig legjobb dobójuk, Max Scherzer kezdett.

Mad Max hozta is magát, erős 7 inning-et adott csapatának, amely alatt csak egyetlen hibát követett el: az 5. tetején túlságosan középen hagyott egy gyorslabdát, ami nem okozott gondot a karrierje csúcsához képest kissé lelassult Evan Longoria-nak, aki kiküldte a lasztit a lelátóra. Ezen kívül viszont Scherzer ellenállhatatlan volt, az erős szél sem zavarta meg (kivéve az elsőben), és mindössze 4 futót engedett ki a bázisokra egész startja során.

Balszerencséjére a Giants dobói is remek napot fogtak ki, Alex Wood ellenében csak egyszer jutottak el a hármas bázisig a hazaiak játékosai (4.2 inning alatt), majd még a hetedikben tudtak két embert bázisra pakolni, de a pontszerzés ekkor sem jött össze, mivel Brandon Crawford kosárlabdázókat megszégyenítő ugrással szedte le Mookie Betts legalább egy pontot érő ütését.

Az utolsó inning-ben a csereként beálló Gavin Lux viszont a második felé küldött labdát kivágta balra, és már emelte a kezét, hogy ünnepelje az egyenlítést, amikor a szél megfogta ütését, így a labda és a Dodgers győzelmi reményei elhaltak Steven Duggar kesztyűjében. Lux hős lehetett volna, de így csak a 9. játékrész harmadik és egyben a meccs utolsó kiesője lett.

gavin_lux_game_3.jpg

A Giants győzelmével a kiesés szélére lökte a duplázni készülő Dodgers-t.

Érdekesség a mérkőzésről: 89 % esély volt arra, hogy a 9. játékrészben Gavin Lux ütéséből basehit lesz – gyakorlatilag bármely más időjárási viszony mellett sima hazafutás lett volna -, ám az mégis stadionon belül maradt.

A meccs embere: Evan Longoria – 1/3, R, HR, RBI, K

 

4. mérkőzés

Los Angeles Dodgers - San Francisco Giants 7-2

Akárcsak az első meccs után, a negyediken is nagyon simán nyert a Dodgers egy nullázást követően. Walker Buehler ezúttal győzelemre tudta vezetni csapatát, bár 5 játékrészt nem sikerült végigdobnia, de csak egy pontot adott fel a vendégeknek és az is már lecserélése után ért körbe. Ezen kívül sok lehetősége nem volt a Giants-nek, míg Buehler állt a dombon, egyedül a másodikban tudtak igazán veszélyeztetni, amikor két szimpla után, egy kiesőnél futóik voltak a sarkokon, de run-t sem Evan Longoria (strikeout), sem Mike Yastrzemski (lineout) nem tudott beütni.

Ez pedig végül döntőnek bizonyult, hiszen a Dodgers már a kezdéstől nagy tempót diktált és 5 inning alatt 5 pontot is szerzett, de ez lehetett volna sokkal több is. Az első alján Trea Turner hozta be duplával a korábban szimplát ütő Corey Seager-t, míg a másodikban Chris Taylor ütött sac fly-t és adott hozzá még egy egységet csapata előnyéhez – ám Taylor nem sokkal maradt el a hárompontos hazafutástól. Jól leírja, mennyire jól ment a Dodgers ütősornak, hogy a vendégek kezdődobóját, Anthony DeSclafani-t már a 2. alján le kellett cserélni.

De a bullpen sem tudta tartani a hazaiakat, a 3. alján három sétával megtelítették a bázisokat, és csak azért menekültek meg a nagyobb bajtól, mert sikerült a hazain megcsinálni egy kiejtést, valamint Chris Taylor újabb ütését LaMonte Wade Jr. a falnak csapódva kapta el – Taylor még az előzőnél is közelebb járt a home run-hoz.

Ami Taylor-nak nem, az Mookie Betts-nek összejött: a right fielder a negyedikben vágott kétpontos hazafutást (4-0), majd a következő játékrészben egy önfeláldozó ütéssel (sac fly) visszaállította a négypontos különbséget (5-1).

A meccs második felében a hazaiak bullpen-je szállította a kiejtéseket, az ütősor pedig, Will Smith kétpontos homérjának köszönhetően még két run-t felpakolt az eredményjelzőre. A kilencediket Phil Bickford gond nélkül lehozta, így a hazaiak kiharcolták a mindent eldöntő ötödik mérkőzést, a csapatok utazhattak vissza San Franciscóba.

Érdekességek a mérkőzésről:

A meccs embere: Mookie Betts – 2/4, R, HR, 3 RBI, K

 

5. mérkőzés

San Francisco Giants - Los Angeles Dodgers 1-2

A Giants 107 mérkőzést nyert az alapszakasz során, a Dodgers 106-ot. Az egymás elleni eredmény 10-9 volt a Giants-nek. Ha a playoffot is számoljuk (a wild card meccset is beleértve), mindkét együttes 109 győzelmet szerzett 2021-ben.

Szinte teljes mértékben azonos teljesítményt nyújtottak, meglepő hát, hogy egy utolsó, mindenről döntő mérkőzést kellett játszaniuk? Amely a két csapat történetének harmadik win-or-go-home mérkőzése volt; az előző kettőt (1951 – The Shot Heard ’Round the World; 1962) a Giants nyerte.

A hazaiaknál az első meccset domináló Logan Webb kezdett, ám Dave Roberts edző meglepetésre nem rögtön Julio Urías-szal indította a mérkőzést, hanem a bullpen-nek szavazott bizalmat. A taktika végül bejött, mert a harmadikban beálló Urías-nak csak kétszer kellett végigmennie a hazaiak ütősorán, valamint csak egyszer állt ütéshez, miközben az ismét kiváló startot produkáló Webb pl. a másodikban úgy állt ütéshez, hogy két ember is bázison volt, de sima K-t kapott Graterol-tól. 

Éljen a National League és a DH nélküli baseball!

webb.jpg

Persze a hazaiak szurkolói cseppet sem búslakodtak a másodikban elszalasztott lehetőség miatt, hiszen Webb 7 nagyon erős inning-et hozott, ami alatt csak egy pontot adott fel – a 6. tetején egy Betts szimpla-ellopott bázis-Seager dupla kombináció végén szerzett vezetést a Dodgers. Ám fordulás után egyből egyenlítettek a hazaiak: Darin Ruf vágott szóló hazafutást, így tovább gyűrhették egymást a csapatok, nem akart eldőlni a találkozó.

A vendégek a nyolcadikban jutottak kecsegtető lehetőséghez, két emberük is bázisra került egy kiesőnél, ám Tyler Rogers és Camilo Doval meg tudta csinálni a maradék két out-ot, és mivel a hazaiak a 8. alján nem tudtak embert bázisra juttatni Kenley Jansen-nel szemben, az utolsó körre maradt a döntés.

Ahol Doval előbb megdobta Justin Turner-t, majd engedett egy szimplát Gavin Lux-nak, aki után a katasztrofálisnál is rosszabb alapszakaszt produkáló Cody Bellinger állt ütéshez. A szezon során automatikus out-nak számító Belli viszont a vendégek szezonjának egyik legfontosabb ütését szállította, szimplájával behozta Turner-t és 2-1-es vezetéshez juttatta csapatát. És mivel a Dodgers már elhasználta Jansen-t a nyolcadikban, Max Scherzer érkezett behúzni a mentést, akinek egy emberrel bázison (Kris Bryant jutott ki egy védekezési hibából) kellett megcsinálnia karrierje első save-jét.

A második out az alapszakasz során több győztes ütést szerző 'Late Night' LaMonte Wade volt, majd Wilmer Flores K-ja jelentette a Giants szezonjának végét, ám ezt a strikeout-ot még sokáig emlegetni fogják.

0-2-es count-nál Flores ugyan elindította az ütőmozdulatát, ám még időben megfogta az ütőt, az egyesen álló bíró azonban úgy ítélte meg, hogy átvitte az ütő fejét a home plate felett – a visszajátszásból egyértelműen látszott, hogy ez nem történt meg. Az ítélet azonban nem volt challenge-elhető, így az out maradt, méltatlan véget ért a Giants szezonja, valamint a nézőket is megfosztották a normális befejezéstől.

Érdekesség a mérkőzésről: Hogy mennyire volt kiegyenlített egész szezonban a két csapat versenyfutása? Még ezen a meccsen is, nyolc játékrészen keresztül mindketten ugyanannyi pontot szereztek, ugyanannyi ütésük volt és ugyanannyi futót hagytak kint a bázisokon.

A meccs embere: Mookie Betts – 4/4, R, SB

 

(A képek forrása: dodgerblue.com, sportingnews.com, yardbarker.com, nbcsports.com)

Strikeout

MLB hírek, érdekességek. Baseball történelem. Popkultúra és baseball. Statisztikák. Jenkik Háza x New York Yankees Hungary Podcast.

Friss topikok

Címkék

Aaron Boone (2) Aaron Judge (6) Abbott és Costello (1) Adam Yauch (1) Adley Rutschman (1) Albert Pujols (3) ALCS (6) ALDS (5) Alex Rodriguez (2) All-Star Game (1) American Family Field (2) American League (2) Angel Stadium (3) Arizona Diamondbacks (12) Arte Moreno (2) Atlanta Braves (14) At Bat (4) Austin Riley (1) Babe Ruth (14) Baltimore Orioles (11) Barry Bonds (2) Beastie Boys (1) bemutatkozás (1) Bill Buckner (1) Blake Snell (2) Boston Red Sox (33) Bronx is burning (2) Brooklyn Dodgers (2) Brooklyn Nets (1) Bryce Harper (2) bunteto.com (1) Busch Stadium (2) Buster Posey (3) Camden Yards (2) Caribbean Series (2) Carlos Correa (7) Carlos Rodón (5) Charles B. Johnson (2) Charlie Sheen (1) Chase Field (3) Chicago Cubs (6) Chicago White Sox (11) Christian Yelich (1) Cincinnati Reds (9) Citizens Bank Park (2) Citi Field (2) Cleveland Guardians (6) Cleveland Indians (7) Colorado Rockies (8) Comerica Park (2) contact (1) Coors Field (2) Corbin Burnes (3) Corey Kluber (2) Corey Seager (2) Craig Counsell (1) Curt Schilling (1) Cy Young (1) Dave Roberts (1) David Ortiz (3) Derek Jeter (1) Detroit Tigers (13) Dick Monfort (2) DJ LeMahieu (3) Dodger Stadium (4) Domingo Germán (1) Don Mattingly (1) Draft (1) Eddie Rosario (1) Eduardo Rodriguez (1) Eloy Jiménez (2) Fenway Park (6) Fernando Tatis (4) Francisco Lindor (4) Freddie Freeman (1) George Steinbrenner (3) Globe Life Field (4) Gold Glove (1) Great American Ball Park (2) Guaranteed Rate Field (2) Guggenheim (2) Hall of Fame (1) Henry Davis (1) Home Run Derby (1) Houston Astros (22) intro (1) Jack Leiter (1) Jameson Taillon (2) Jarred Kelenic (1) Jenkik Háza (112) Jim Crane (2) Joey Votto (1) Joe DiMaggio (4) Joe Musgrove (2) Joe Pepitone (2) Johnny Damon (1) John Fisher (2) John Means (1) John Stanton (2) Jonathan India (1) Jordan Lawlar (1) Jorge Soler (2) Juan Soto (4) Justin Turner (3) Kansas City Royals (8) Kauffman Stadium (2) KeBryan Hayes (2) Ken Griffey Jr. (1) Ken Kendrick (2) Kiké Hernández (1) Kim Ng (2) Kollektív Szerződés (1) Kris Bryant (1) Kumar Rocker (1) LoanDepot Park (1) Lockout (8) Logan Webb (1) Los Angeles Angels (15) Los Angeles Dodgers (20) Lou Brock (2) Lou Gehrig (6) Marcelo Mayer (1) Mario Mendoza (1) Marlins Park (2) Max Fried (1) Max Scherzer (1) MCA (1) Mendoza Line (1) Miami Marlins (6) Mickey Mantle (6) Miguel Cabrera (1) Mike Trout (1) MiLB (2) Milwaukee Brewers (10) Minnesota Twins (5) Minor League (5) Minute Maid Park (2) MLB (70) MLBPA (5) MLB Hot Stove (1) MLB Hot Stove 2021 (7) MLB Trade Deadline (6) Mookie Betts (3) MVP (2) Nationals Park (2) National League (4) New York Giants (2) New York Islanders (1) New York Jets (1) New York Knicks (1) New York Mets (16) New York Rangers (1) New York Yankees (131) New York Yankees Hungary (110) Nick Castellanos (2) NLCS (2) NLDS (3) No-hitter (14) Noah Syndergaard (1) Nolan Arenado (1) Oakland Athletics (13) Opening Day (3) Oracle Park (2) Ozzie Albies (1) Patrick Corbin (1) Pedro Martinez (1) Perfect Game (1) PETCO Park (2) Peter Seidler (3) Philadelphia Phillies (16) Phil Niekro (1) Pittsburgh Pirates (8) Playoff 2021 (18) Playoff 2022 (3) Playoff 2023 (1) PNC Park (2) Podcast (114) Polo Grounds (1) Popkultúra (5) Progressive Field (2) Qualifying offer (2) Randy Arozarena (1) Ray C. Davis (2) Reggie Jackson (2) Reid Detmers (1) RingCentral Coliseum (2) Robbie Ray (1) Roberto Clemente (2) Rob Manfred (3) Rogers Centre (2) Roger Clemens (2) Roger Maris (1) Rookie of the Year (1) San Diego Padres (18) San Francisco Giants (12) Scott Boras (1) Seattle Mariners (15) Shohei Ohtani (6) Silver Slugger (1) Snapback (8) Spencer Turnbull (1) Spring Training 2022 (1) St. Louis Cardinals (13) Stadionok (6) Statisztika (6) T-Mobile Park (2) Tampa Bay Rays (19) Target Field (2) Ted Williams (2) Téli ligák (9) Texas Rangers (13) Toronto Blue Jays (13) Toros del Este (7) Trevor Bauer (1) Trevor Story (1) Triple Crown (1) Tropicana Field (2) Truist Park (2) Tyler Gilbert (1) Tyler Matzek (1) Tyler ONeill (1) Tylor Megill (1) Vlad Guerrero Jr. (1) Wade Boggs (1) Wade Miley (1) Wander Franco (4) Washington Nationals (6) Whitey Ford (5) Who is on first (1) Wild Card (2) Winter Meetings (1) World Baseball Classic (2) World Series (18) Wrigley Field (2) Yankee Stadium (6) Yogi Berra (4) Yu Darvish (3) Zac Gallen (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása