Rájátszás esélyek - AL Central

Szerdán ráfordulunk az alapszakasz utolsó hónapjára, így itt az ideje megnézni, egyes divíziókban kik állnak rájátszást jelentő pozíciókban.

Kezdjük is rögtön azzal a csoporttal, ahol a mai állás szerint a legegyértelműbb a helyzet. Induljunk hát el a Nagy-tavak irányába.

ta7.png

 

AL Central

Az American League középső csoportjában a legtöbben Chicago White Sox – Minnesota Twins versenyfutást vártak azzal, hogy a Cleveland Indians akár képes lehet befurakodni közéjük, amennyiben a remek rotáció húzza magával a csapatot. A White Sox tartotta magát a várakozásokhoz, a Twins viszont csúnyán fejre állt. Az Indians szezonját még nehéz értékelni, de az 50 % körüli teljesítmény – a körülményeket figyelembe véve – szerintem mindenképp pozitívum tőlük.

Jelen pillanatban, a hétfői állás szerint, a csoportot a White Sox 10 meccs előnnyel, 76-56-os győzelem-vereség mutatóval vezeti az Indians előtt, történelmi összeomlásra lenne szükség a Fehér Zoknisoktól, hogy ne húzzák be a Central-t. Ráadásul a hátralévő sorsolásuk sem túl nehéz: három szériájuk maradt 50 %-nál jobban teljesítő csapatok ellen (Oakland Athletics, Boston Red Sox, Cincinnati Reds), szeptember utolsó hétvégéjén pedig egy ötmeccses szériát játszanak még az Indiánok ellen.

A White Sox igazi playoff-esélyeshez méltón eddig minden hónapot pozitív mérleggel zárt, José Abreu szokás szerint vezeti a ligát RBI-okban (101-gyel), Tim Anderson pedig .300 felett üt, bár „csak” épphogy (.302-es ütőátlag). A chicagói csapat annak ellenére teljesít ilyen jól, hogy a sérülések komolyan megtizedelték az együttest, az alap kezdőcsapatból Eloy Jiménez, Luis Robert, Yasmani Grandal és Nick Madrigal is hosszabb időre kidőlt, de a kiegészítő embernek számító, Jiménez-ék sérülésével azonban kezdőnek előlépő Adam Engel is mindössze 33 mérkőzésen tudott eddig pályára lépni, Adam Eaton-t pedig teljesítménye miatt rég kirakták a csapatból.

Jiménez, Robert és Grandal időközben visszatértek, utóbbi első meccsén rögtön 2 hazafutást és 8 RBI-t szerzett, Jiménez 28 meccsen 27 pontot hozott csapatának, míg Robert .375-ös ütőátlagot szorgoskodott össze augusztus hónapban. Így végre újra összeállhatott a szezon kezdetekor vizionált ütősor, annyi különbséggel, hogy Madrigal-t a Chicago Cubs-ba cserélték, és helyére César Hernández érkezett.

A cserehatáridő lejártakor egyébként is aktív volt a csapat vezetősége, a kettes bázis mellett a bullpen megerősítésére fordították a legtöbb figyelmet. Számomra némileg váratlanul a városi riválissal kötötték meg a legtöbb üzletet: a kiárusítást tartó Cubs két cseredobót, Ryan Teperát és Craig Kimbrel-t is a déli ChiSox-hoz boltolt. Ezzel igen komoly csereegység állt össze a White Sox-nál, és bár a télen szerződtetett záródobó, Liam Hendriks idén már 6 mentési szituációt is elrontott, a rájátszásban nagy erőssége lehet ez a brigád a csapatnak. Még úgy is, hogy pl. Aaron Bummer 2021-es engedett pontátlaga magasabb, mint a két megelőző szezoné együttesen, de melyik támadósor szeretné Garrett Crochet és Michael Kopech 100 mérföldes gyorslabdái után még Kimbrel-t és Hendriks-et is túlélni?

De kezdődobókkal is jól áll a White Sox.

Carlos Rodón teljesítménye az év egyik legjobb sztorija: a tavalyi év végén a csapattól elküldött, majd mégis visszatért játékos idén dobott már no-hitter-t, de 9 játékrészre vetítve kiosztott strikeout-ok számában (a statisztikai kategória jelzése K/9; Rodón számai: 12.79) is nagyon jól teljesít; kezdődobók közül csak Jacob deGrom és Shane Bieber előzik meg, de ők mindketten kevesebbszer álltak dobódombra sérüléseik miatt.

cease.jpegÚgy pedig nehéz pontot szerezni, ha a labda nem kerül játékba, ezt vallja Dylan Cease is, aki K/9-ben nem marad el sokkal Rodón-tól, 11.78-ra tornázta fel ezt a mutatót az augusztus 29-én a Cubs-nak kiosztott 11 K-val, amellyel „vészesen” közel került a 200 strikeout-os álomhatárhoz, ugyanis jelenleg 188-nál tart. De összességében is a ChiSox vezeti a ligát kiosztott strikeout-ok tekintetében, az 1313 dobott K néggyel több, mint a második helyezett Milwaukee Brewers-é.

De ott van még Lance Lynn (10-4, 2.59 ERA), aki a szezonvégi Év Dobója szavazáson jó pár szavazatot begyűjthet majd, és Lucas Giolito is, aki bár idén nem a megkérdőjelezhetetlen ász szerepét tölti be, köszönhetően a tekintélyes mértékű feladott hazafutásnak (25 db, ezzel holtversenyben 7. az egész MLB-ben), de egy playoff ütközetnél így sem nagyon fognak remegni a szurkolók, ha ő áll majd a dobódombon. Főleg úgy, hogy az alapszakasz második felében már a jobbik arcát mutatja: júliusban csak egy hazafutást ütöttek róla és az augusztusi statisztikáját is leginkább a Kansas City Royals elleni gyenge start (4 IP, 8 H, 6 ER, 3 feladott hazafutás) húzza le.

Egyedül Dallas Keuchel szerepe kérdéses, aki a szezon első felében elért 4.25-ös engedett pontátlagára kettő teljes egységet pakolt a katasztrofális júliusi és augusztusi hónapok alatt (6.86 ERA ebben a periódusban), így a nyarat kereken 5.00-ös ERA-val zárta. Ezzel alighanem kijátszotta magát a rájátszás-rotációból, bár még mindig van egy hónapja arra, hogy összerakja magát, ám Reynaldo López remeklése miatt hátrafelé is figyelnie kell. De egy playoff-ot le lehet hozni 3, de inkább 4 jó kezdődobóval, így lehet Keuchel a veszett fejsze nyelét sem tudja már megfogni.

Fentiek alapján a szeptember hónapot a finomhangolásra használhatja Tony LaRussa edző, Jiménez, Robert és Grandal elegendő ütéshez állást gyűjthetnek, hogy a playoff-ra csúcsformába lendüljenek, a dobók munkamennyiségét pedig okosan lehet menedzselni ahhoz, hogy a rájátszásban is élesek legyenek.

tlr.jpg

A playoff elérése viszont nem elég, a White Sox-nál hangos sikereket akarnak elérni, így ez az alapszakasz eddig csak az elvárt teljesítése a gárdától, de így is több emlékezetes pillanatot produkáltak már.

Az év elején Yermín Mercedes szállította a legjobb történeteket (8/8-as szezonkezdet, sokáig kiváló ütőátlagok, gigantikus hazafutások), szezon közben LaRussa a 2. helyre lépett előre az edzők győzelmi listáján (2802 nyertes meccsnél tart), Rodón engedett ütés nélküli mérkőzését említettem, Seby Zavala az MLB-ben először egy mérkőzésen ütötte meg karrierje első három home run-ját, de Tim Anderson walkoff hazafutása a Field of Dreams meccsen is örökre emlékezetes marad.  

Ellenfelük pedig nem nagyon akadt, mert bár a Kansas City Royals remekül kezdte az évet (április végén 15-9-es mutatóval vezették a divíziót, de ők még messze járnak a rájátszástól, amit a mostani 59-71 is jelez), és a Cleveland Indians sokáig a nyakukban loholt (június végén csak 4 meccs hátrány, ami júliusra 8-ra hízott), a legnagyobb riválisnak tartott Minnesota Twins katasztrofális szezont produkált, brutális dobóteljesítményeik miatt gyakorlatilag már májusban kiszálltak a versenyből, hogy aztán két alapembernek, Nelson Cruz-nak és José Berríos-nak is búcsút mondjanak a cserehatáridő előtt.

Az Indiánok rotációjukat vesztették, Shane Bieber és Aaron Civale június óta sérültek, Zach Plesac is kihagyott egy hónapot, míg Triston McKenzie épp most került sérültlistára, amikor igazi domináns dobóvá kezdett válni. A pótlásukra előléptetett Sam Hentges-t, Eli Morgan-t, J.C. Mejiát és Logan Allen-t kis túlzással csak az nem ütötte szét, aki nem akarta, a tavaly még a Vadóchoz hasonlított James Karinchak pedig már a kisligák buszainak üléseit koptatja. Ám Cal Quantrill alighanem bejátszotta magát a jövő évi csapatba, ő a szezon második felében csak nagyítóval látható 1.47-es ERA-t produkált eddig 55 inning alatt.

Ám még így is 64-64-gyel áll a jövőre már Guardians néven szereplő brigád, de a White Sox 10, az utolsó wild card hely pedig 9 mérkőzésre van, így még a ChiSox ötmeccses söprése is csak a hátrány megfelezésére lenne elegendő.

karinchak_99.jpg

Így a White Sox mellett talán csak a Detroit Tigers lehet elégedett eddigi szezonjával, akik ugyan negatív mérleggel (62-69) állnak, de a Casey Mize-Tarik Skubal-Matt Manning dobótrió felcsillantotta a reményt a szurkolók előtt, Akil Baddoo, vagy Zack Short mutattak ígéretes dolgokat, Jeimer Candelario vezeti a ligát duplákban (36-tal), Miguel Cabrera pedig belépett az 500 home run-t vágók klubjába. Még így is sok pénzt rá kell majd költeni az együttesre, hogy újra komolyan a rájátszásról beszélhessenek, de a 2021-es alapszakasz kezdetekor az eddigi idei szereplést alighanem mindenki aláírta volna.

A White Sox playoffra hangolódása mellett így talán érdemes lesz arra is figyelni a Középső divízió esetén, hogy a Twins megpróbálja-e menteni a menthetőt, a Tigers rámegy-e a divízió második helyére, a Royals 50 % felett tud-e maradni (júliusban 12-12-es, augusztusban 14-13-as mutatót hoztak), vagy az Indians megpróbál-e egy utolsó nagyot hajrázni, mielőtt eddigi identitásuk a történelemkönyvek lapjaira kerül.

 

(A képek forrása: sportingnews.com, southsideshowdown.com, theathletic.com, mlb.com)

Strikeout

MLB hírek, érdekességek. Baseball történelem. Popkultúra és baseball. Statisztikák. Jenkik Háza x New York Yankees Hungary Podcast.

Friss topikok

Címkék

Aaron Boone (2) Aaron Judge (6) Abbott és Costello (1) Adam Yauch (1) Adley Rutschman (1) Albert Pujols (3) ALCS (6) ALDS (5) Alex Rodriguez (2) All-Star Game (1) American Family Field (2) American League (2) Angel Stadium (3) Arizona Diamondbacks (12) Arte Moreno (2) Atlanta Braves (14) At Bat (4) Austin Riley (1) Babe Ruth (14) Baltimore Orioles (11) Barry Bonds (2) Beastie Boys (1) bemutatkozás (1) Bill Buckner (1) Blake Snell (2) Boston Red Sox (33) Bronx is burning (2) Brooklyn Dodgers (2) Brooklyn Nets (1) Bryce Harper (2) bunteto.com (1) Busch Stadium (2) Buster Posey (3) Camden Yards (2) Caribbean Series (2) Carlos Correa (7) Carlos Rodón (5) Charles B. Johnson (2) Charlie Sheen (1) Chase Field (3) Chicago Cubs (6) Chicago White Sox (11) Christian Yelich (1) Cincinnati Reds (9) Citizens Bank Park (2) Citi Field (2) Cleveland Guardians (6) Cleveland Indians (7) Colorado Rockies (8) Comerica Park (2) contact (1) Coors Field (2) Corbin Burnes (3) Corey Kluber (2) Corey Seager (2) Craig Counsell (1) Curt Schilling (1) Cy Young (1) Dave Roberts (1) David Ortiz (3) Derek Jeter (1) Detroit Tigers (13) Dick Monfort (2) DJ LeMahieu (3) Dodger Stadium (4) Domingo Germán (1) Don Mattingly (1) Draft (1) Eddie Rosario (1) Eduardo Rodriguez (1) Eloy Jiménez (2) Fenway Park (6) Fernando Tatis (4) Francisco Lindor (4) Freddie Freeman (1) George Steinbrenner (3) Globe Life Field (4) Gold Glove (1) Great American Ball Park (2) Guaranteed Rate Field (2) Guggenheim (2) Hall of Fame (1) Henry Davis (1) Home Run Derby (1) Houston Astros (22) intro (1) Jack Leiter (1) Jameson Taillon (2) Jarred Kelenic (1) Jenkik Háza (112) Jim Crane (2) Joey Votto (1) Joe DiMaggio (4) Joe Musgrove (2) Joe Pepitone (2) Johnny Damon (1) John Fisher (2) John Means (1) John Stanton (2) Jonathan India (1) Jordan Lawlar (1) Jorge Soler (2) Juan Soto (4) Justin Turner (3) Kansas City Royals (8) Kauffman Stadium (2) KeBryan Hayes (2) Ken Griffey Jr. (1) Ken Kendrick (2) Kiké Hernández (1) Kim Ng (2) Kollektív Szerződés (1) Kris Bryant (1) Kumar Rocker (1) LoanDepot Park (1) Lockout (8) Logan Webb (1) Los Angeles Angels (15) Los Angeles Dodgers (20) Lou Brock (2) Lou Gehrig (6) Marcelo Mayer (1) Mario Mendoza (1) Marlins Park (2) Max Fried (1) Max Scherzer (1) MCA (1) Mendoza Line (1) Miami Marlins (6) Mickey Mantle (6) Miguel Cabrera (1) Mike Trout (1) MiLB (2) Milwaukee Brewers (10) Minnesota Twins (5) Minor League (5) Minute Maid Park (2) MLB (70) MLBPA (5) MLB Hot Stove (1) MLB Hot Stove 2021 (7) MLB Trade Deadline (6) Mookie Betts (3) MVP (2) Nationals Park (2) National League (4) New York Giants (2) New York Islanders (1) New York Jets (1) New York Knicks (1) New York Mets (16) New York Rangers (1) New York Yankees (131) New York Yankees Hungary (110) Nick Castellanos (2) NLCS (2) NLDS (3) No-hitter (14) Noah Syndergaard (1) Nolan Arenado (1) Oakland Athletics (13) Opening Day (3) Oracle Park (2) Ozzie Albies (1) Patrick Corbin (1) Pedro Martinez (1) Perfect Game (1) PETCO Park (2) Peter Seidler (3) Philadelphia Phillies (16) Phil Niekro (1) Pittsburgh Pirates (8) Playoff 2021 (18) Playoff 2022 (3) Playoff 2023 (1) PNC Park (2) Podcast (114) Polo Grounds (1) Popkultúra (5) Progressive Field (2) Qualifying offer (2) Randy Arozarena (1) Ray C. Davis (2) Reggie Jackson (2) Reid Detmers (1) RingCentral Coliseum (2) Robbie Ray (1) Roberto Clemente (2) Rob Manfred (3) Rogers Centre (2) Roger Clemens (2) Roger Maris (1) Rookie of the Year (1) San Diego Padres (18) San Francisco Giants (12) Scott Boras (1) Seattle Mariners (15) Shohei Ohtani (6) Silver Slugger (1) Snapback (8) Spencer Turnbull (1) Spring Training 2022 (1) St. Louis Cardinals (13) Stadionok (6) Statisztika (6) T-Mobile Park (2) Tampa Bay Rays (19) Target Field (2) Ted Williams (2) Téli ligák (9) Texas Rangers (13) Toronto Blue Jays (13) Toros del Este (7) Trevor Bauer (1) Trevor Story (1) Triple Crown (1) Tropicana Field (2) Truist Park (2) Tyler Gilbert (1) Tyler Matzek (1) Tyler ONeill (1) Tylor Megill (1) Vlad Guerrero Jr. (1) Wade Boggs (1) Wade Miley (1) Wander Franco (4) Washington Nationals (6) Whitey Ford (5) Who is on first (1) Wild Card (2) Winter Meetings (1) World Baseball Classic (2) World Series (18) Wrigley Field (2) Yankee Stadium (6) Yogi Berra (4) Yu Darvish (3) Zac Gallen (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása