MLB Draft 2021

Túl vagyunk az idei játékosbörzén, melyen a Pittsburgh Pirates a Louisville elkapóját, Henry Davis-t választotta ki elsőként.

Aki követi az amerikai major ligákat, annak a draft intézményét nem kell bemutatni, ám az MLB ebből a szempontból (is) teljesen más, mint társai (NFL, NBA, NHL). Az egyik alapvető különbség, hogy a baseball-liga börzéje sokkal több körből áll – normál esetben negyvenből, de a koronavírus következtében idén csak 20 körös draft-ot tartottak (+ pár kompenzációs kör).

logo.jpg

A másik fontos differencia, hogy a baseball csapatok még 1/1 helyen sem igazán tudnak olyan játékost kiválasztani, aki azonnali erősítést tudna jelenteni. Saját számításaim szerint a legutóbbi 11 első választott közül mindössze 5 számít meghatározó játékosnak klubjában (2010 – Bryce Harper, 2011 – Gerrit Cole, 2012 – Carlos Correa, 2015 – Dansby Swanson, 2018 – Casey Mize), ami egészen jó arány, viszont ők átlagban 2 évet töltöttek el a kisligákban, mielőtt bemutatkoztak az MLB-ben.

Azért persze van rá példa, hogy ennél kevesebb idő is elég: a korszakos dobózseninek kikiáltott Stephen Strasburg a 2009-es választását követően 2010 nyarán már a Washington Nationals dobódombját koptatta, míg tavaly Garrett Crochet rögtön kiválasztása évében debütálhatott a Chicago White Sox csapatában. Ilyenre utoljára hat évvel korábban volt példa, amikor Brandon Finnegan, 2014-ben, az egyetemi döntő után a World Series-ben is pályára léphetett a Kansas City Royals tagjaként, viszont 2020-ban elmaradt a kisligás szezon, így Crochet minor ligás szereplés nélkül került az MLB-be.

A választási sorrend természetesen itt is a korábbi év eredményei alapján áll össze, az előző szezon leggyengébb csapata választhat először, viszont nagyon fontos különbség, hogy az MLB draft pick-ek nem cserélhetők! Kivéve a Competitive Balance körös választásokat, melyek amolyan töltelék körök az első és második, valamint a második és harmadik körök között.

A börzén az USA, Kanada és az Egyesült Államok külbirtokaihoz tartozó területek (pl. Puerto Rico) azon állampolgárai választhatóak, akik korábban sosem kötöttek szerződést major- vagy minor ligás csapatokkal, valamint olyan játékosok is részt vehetnek a draft-on, akik nem az előbb említett országok állampolgárai, ám tanulmányaikat (középiskola, főiskola/egyetem) az Amerikai Egyesült Államokban folytatják.

Középiskolás játékos csak akkor választható, ha tanulmányait már befejezte és leérettségizett, valamint nem kezdett meg tanévet egyik felsőoktatási intézményben sem, míg a főiskolások közül azon négyéves képzésre járó srácok kapnak lehetőséget, akik legalább 21 évesek, vagy már befejezték junior vagy senior évüket (magyarul harmad vagy negyedévüket).

Akik junior college-ba (egy- vagy kétosztályos főiskolába) járnak, bármely évben kiválaszthatók.

A csapatok egy előre meghatározott pénzösszeggel (bonus pool) gazdálkodhatnak, mely összeg függ a draftpozíciótól, a választások számától, valamint az előző évben a börzén elköltött összegtől is. Ez a keret csak a draft első 10 körére vonatkozik, a később kiválasztott játékosok bónusza csak abban az esetben számít bele, ha meghaladja a százhuszonötezer dollárt. Az első 10 kör minden választásának meg van az értéke, ám ez csak egy ajánlás, a csapatok szabadon tárgyalhatnak a játékosokkal a pénzösszegről. Idén a legnagyobb kerettel a Pittsburgh Pirates (14 394 000 dollár), míg a legkisebbel a Houston Astros (2 940 600 dollár) rendelkezik.

Hogy mi történik akkor, ha egy csapat túlköltekezi magát?

Amennyiben a bonus pool legfeljebb 5 százalékával lépi túl a megengedett keretet, a plusz összeg 75 százalékának megfelelő luxusadót kell fizetnie. Amennyiben a túlköltekezés 5-10 % közé esik, az adó mértéke továbbra is 75 % marad, ám mellette a következő évi első körös draftjogot is elveszítik, míg 10-15 %-os túllépés esetén már a pluszösszeg 100 %-át kell kicsengetni, miközben az első és második körös választásnak is búcsút mondhatnak. 15 százalékos extra költség után a luxusadó mellett a következő két év első körösének inthetnek búcsút, miközben a 100 százalékot ugyanúgy le kell tenni az asztalra. Nem is csoda, hogy 5 %-nál nagyobb túlköltekezés nem igazán szokott előfordulni.

A bonus pool azonban azt is jelenti, hogy különböző taktikákkal kell nekifutni a draftnak. Ha az első körös választott elviszi a pénz nagy részét, a többi körben csak „olcsóbb” játékosokat lehet választani, míg ha valaki jól sáfárkodik a kerettel, az a későbbi körökben is elhalászhatja a legjobbakat, továbbá egy kövérebb összeggel meggyőzhet egy erősen gondolkodó középiskolást, hogy mégiscsak inkább a baseball-t válassza az egyetem helyett. Sokszor azt csinálják a döntéshozók, hogy az első 2-3 körtől a tizedikig csak már az egyetemen is végzett dobókat draftolnak, akiket igen olcsón le lehet szerződtetni, lévén a profi baseball és a hétköznapi munkásélet közül választhatnak – ők pedig kisebb összegért is hajlandóak tovább élni gyerekkori álmukat. Persze akkor se lepődjünk meg, ha valaki több millió dollárra mond nemet, és választja inkább az egyetemet. Gerrit Cole-t 2008-ban például a New York Yankees draftolta, de ő nem írt alá, egyetemre ment, majd a 2011-es drafton elfogadta a Pittsburgh Pirates ajánlatát, ami végül 8 millió dollárról szólt.

manfred-mlb-draft-2021.png

A draftsorrendet, ahogy fent említettem, az előző évi szereplés határozza meg, de a csapatok részesülhetnek kompenzációs választásban és a szintén említett Competitive Balance körben is kaphatnak még extra lehetőséget.

Rögtön az első kör után akkor jár kompenzáció, ha a csapat az előző átigazolási szezonban olyan szabadügynököt veszített el, aki megkapta a qualifying offer-t (kb. mint az NFL-es franchise tag, csak ezt vissza lehet utasítani), részesül a liga bevételei egy részének szétosztásából (revenue sharing – leginkább a piac mérete és a bevételek alapján), valamint a kérdéses játékos legalább 50 millió dollár értékű szerződést kötött új csapatával. Amennyiben ezen feltételek teljesülnek, plusz egy választási lehetőség üti a játékos régi klubjának markát – az idei évben a Cincinnati Reds örülhetett ennek, bár ehhez el kellett veszíteniük Trevor Bauer-t, aki a Los Angeles Dodgers-be igazolt.

Amennyiben az érintett csapat nem részesül a bevételek újraosztásából, vagy az érintett játékos 50 mihálynál kevesebbért írt alá, luxusadó fizetési kötelezettségtől függően a harmadik vagy a negyedik kör után kapják meg a bánatpick-et.

bauer_dodgers.jpgTermészetesen azok az együttesek, akik magukhoz csábították a qualifying offer-t elutasító szabadügynököket, le kell, hogy mondjanak bizonyos draftjogokról, de a legmagasabb első körös választási lehetőség tabu. Azért a vastag pénztárcájú klubok így is kétszer meggondolják, hány szabadon igazolható játékost csábítanak magukhoz, ha hosszú távon is fenntartható klubmodellt szeretnének építeni.

Az erőviszonyok kiegyenlítésére törekvést jól jelzi a Competitive Balance kör is, melyben a 10 legkisebb piaccal, vagy 10 legkisebb bevétellel rendelkező csapatok kapnak extra választási jogokat, A és B körre osztva, melyben évről évre rotálódnak, de a győzelem-vereség mutatóknak és a bevételeknek is szerepük van.

Így állt hát össze az MLB 2021-es választási sorrendje, melyben az első öt helyezést az alábbi csapatok birtokolták:

  1. Pittsburgh Pirates
  2. Texas Rangers
  3. Detroit Tigers
  4. Boston Red Sox
  5. Baltimore Orioles

Konszenzusos 1/1-es választott nem volt, a szakértők leginkább a Jesuit előkészítő iskola SS tehetségét, Jordan Lawlar-t, az Eastlake középiskola SS reménységét, Marcelo Mayer-t, valamint a Vanderbilt egyetem két, országos hírnévre szert tevő dobóját, Jack Leiter-t és Kumar Rocker-t emlegették, mint lehetséges top választott.

Rocker 2019-ben produkált kiváló szezont, abban az évben a College World Series legjobb játékosának választották, a bajnoki címig vezető úton mindkét startját megnyerte, ráadásul a szezonban egy no-hitter-t is pörkölt, a Duke ellen, amely meccsen 19 strikeout-ot osztott ki.

Csapattársa, a korábbi MLB-dobó Al Leiter fia, Jack Leiter 2020-as egyetemi debütáló meccsén 12 K-t szórt, majd idén ő is elért egy no-hitter-t, amelyen 16 strikeout-ot osztott ki. A duplázás viszont nem sikerült a Vandy-nak (2020-ban nem rendeztek CWS-t), idén a Mississippi State lett a bajnok. Leiter hiába vezette győzelemre csapatát a finálé első mérkőzésén, a mindent eldöntő harmadik meccsen Rocker-t csúnyán elkapták és végül a Mississippi játékosainak nyakába akasztották az aranyérmet.

Ennek ellenére mindketten jó eséllyel indultak egy top 5-ös választás elé, ám a Pittsburgh Pirates meghúzta a váratlant.

A Kalózok első helyen a Lousville catcher-jét, Henry Davis-t választották ki, és bár a szakértők arra számítottak, hogy mindenképp mezőnyjátékos lesz a választás, a fent említett Lawlar-Mayer páros egyikét tippelte mindenki. Ennek ellenére Davis-t remek választásnak tartják; jó átlaggal és megfelelő erővel képes megütni a labdát, ráadásul bivalyerős karja van, ami nem hátrány a home plate mögött guggolva (az egyetemen, első két évében a bázislopók 34 %-át dobta ki). Az azonban kérdéses, hogy catcher lesz-e a végleges pozíciója, vagy átirányítják inkább hármasra vagy az outfield-re.

Mindenesetre nem véletlenül mondják róla a szakértők, hogy az idei év legjobb egyetemi ütőjátékosa, a szezonban többször sétált, mint strikeout-ot gyűjtött, valamint .370/.482/.663-as ütési átlagokat produkált 15 hazafutás mellett. Mivel a Pirates nem áll túl jól catcher utánpótlással (egy elkapó-reménység van a csapat 30 legígéretesebb játékosa között), ezek után talán már érthető is a választásuk, ráadásul Davis bónusza jelentősen kisebb lehet, mint Mayer-é vagy Lawlar-é.

henry_davis.png

A Texas Rangers viszont hozta a papírformát, ha már Jack Leiter bent volt a második választáskor, el is hozták az idei felhozatal legjobb dobóját. A csapat vezetőségét már rég lenyűgözte a jobbkezes dobó, így Chris Young-ék (a Rangers GM-je) örömmel húzták be, ráadásul a Rangers egyik játékosmegfigyelője, Kip Fagg úgy nyilatkozott, hogy 29 éves pályafutása alatt még ilyen jó gyorslabdát nem látott. Erre pedig lehet építeni, ráadásul a szakember szerint Leiter csavartjai is sokat fejlődtek ebben az idényben, így nem kevesebbet várnak tőle, minthogy a jövő nagy texasi csapatának első számú dobójává váljon. Ki másnak sikerülhetne ez, ha nem Jack Leiter-nek?

Harmadik helyen a Detroit Tigers tovább folytatta impresszív dobósorának (Casey Mize, Tarik Skubal, Matt Manning, Joey Wentz, Alex Faedo) erősítését és behúzta a Heritage Hall középiskola jobbkezesét, Jackson Jobe-ot. A GM, Al Avila elmondása szerint Jobe volt az első számú játékos a listájukon a szunnyadó potenciál tekintetében, így nem féltek attól, hogy ilyen magasan hozzanak el egy középiskolás dobójátékost, aki sokkal távolabbra van még az MLB-től, mint egyetemet végzett társai. Persze azért nem véletlenül volt Jobe a legmagasabban rangsorolt középsulis dobó és a Tigers-nél bőven van ideje fejlődni, Detroitban még csak most rakják össze a jövő csapatát.

marcelo_mayer.jpegEz a választás viszont azt jelentette, hogy a korábban élre rangsorolt két shortstop, Lawlar és Mayer is bent volt még, mikor a Boston Red Sox adta le választását, negyedikként. A bostoniak pedig köszönték szépen és elvitték a sokak által elsőként rangsorolt Marcelo Mayer-t, akinek mind védekezésbeli képességét, mind ütőkezelését az egekig magasztalták. A játékost a csapat rögtön Denverbe, az All Star gálára repítette, ahol egyből parolázhatott a csapat jelenlegi beállósával, Xander Bogaerts-szal is. Előttem az utódom? Ehhez Jeter Downs-nak is lesz majd egy-két szava; Downs hasonló pozícióban játszik és a BoSox második legígéretesebb tehetségének számít, de az a jó az atletikus shortstop-okban, hogy könnyen más pozíciókban is bevethetők. A szakértők szerint viszont Mayer-nek nem lesz problémája, simán képes lehet MLB-szinten is megmaradni a legnehezebb pozícióban.

És ahogy az lenni szokott, természetesen ő is lenyilatkozta, hogy a Yankees-legenda, Derek Jeter volt a példaképe, így tényleg méltó utódja lehet a nem véletlenül 2-es mezszámban játszó Bogaerts-nak (a kettes volt Jeter mezszáma).

A Red Sox divízió ellenfele, a Baltimore Orioles választott ötödikként és ők a második legjobb egyetemi ütőjátékosnak mondott, OF Colton Cowser-t húzták be, aki nem csak ütőteljesítményével, de sebességével is borsot törhet majd az ellenfelek orra alá (.374 ütőátlag, 16 hazafutás, 17 ellopott bázis az elmúlt szezonban). Ám a szakértők szerint szólt még egy nyomós érv Cowser mellett: az outfielder valószínűleg kevesebbért is hajlandó lesz aláírni, így az O’s megspórolhat egy kis bonus pool pénzt, amit későbbi körökben költhet el.

Így hát Jordan Lawlar egészen a hatodik helyig csúszott le, ahol az Arizona Diamondbacks választotta ki, akik nem akartak hinni a szemüknek. Biztosan volt oka, hogy Lawlar eddig csúszott, ahogy annak is, hogy a szakértők nagy része első választásként is el tudta képzelni. Ám a játékost a Vanderbilt egyetem csábítja, így némileg kérdéses, hogy aláírja-e első profi szerződését, ám a felajánlható majdnem 6 millió dollár (vagy még több) egész jó ütőkártya a D’backs kezében.

lawlar.jpg

Kumar Rocker viszont tovább csúszott, hiszen sem a Kansas City Royals (7. helyen a balkezes dobó Frank Mozzicato-t választották), sem a 8. Colorado Rockies (OF Benny Montgomery), sem a 9. Los Angeles Angels (RHP Sam Bachman) nem vitte el, így egészen a 10. választásig kellett várnia, ám végül a New York Mets az ő nevét írta a papírra. Abban a pillanatban, hogy az Angyalok sem őt választották, a Mets vezetősége félretett minden más játékosra vonatkozó dokumentumot és egyöntetűen Rocker-re szavaztak. Egyesek szerint igen hamar végigjárhatja a szamárlétrát, és a Mets ért is a dobók neveléséhez, de valamiért mégiscsak a 10. helyig csúszott, bár meg kell hagyni, az utánpótlás nevelés alfájának és omegájának nem mondható Rockies és Angels lépett át rajta, többek között.

A további első-, valamint a kompenzációs és Competitive Balance A körök további választásai, rövid elemzésekkel ITT tekinthetők meg, de a szakértők szerint kimondottan jó választás volt a San Francisco Giants-től a 14. helyen behúzott jobbkezes Will Bednar, akit idén a College World Series legjobbjának választottak, a 16. helyen a Miami Marlins által megszerezett SS Khalil Watson, vagy a Detroit Tigers által 32. helyen kiválasztott Ty Madden.

A draft első napjának egyéb érdekességeiről itt és itt olvashatnak, például arról, hogy Henry Davis csak a 7. catcher a draft történelemben, akit 1/1-ként választottak ki. Legutóbb 2019-ben Adley Rutschman-t húzta be így az Orioles, de előtte erre utoljára 2001-ben volt példa (Minnesota Twins - Joe Mauer).

A Bleacher Report értékelése szerint egyébként a San Diego Padres (C), a Tampa Bay Rays (C+) és a Kansas City Royals rontotta el leginkább az első kört (C+), míg a legjobb választásokat a Detroit Tigers (A), a Miami Marlins (A), a Washington Nationals (A) és a Texas Rangers (A) eszközölte.

Két-három év múlva kiderül, kinél dolgoztak a legjobban a megfigyelők.

Megjegyzés: a Houston Astros sem az első, sem a második körben nem választhatott, mert a liga megfosztotta a csapatot ezen jogoktól a jellopó-botrány következtében.

Az összes választás pedig ITT tekinthető meg.

 

(A képek forrása: pinstripealley.com, baseballamerica.com, latimes.com, masslive.com, nashvillepost.com)

Strikeout

MLB hírek, érdekességek. Baseball történelem. Popkultúra és baseball. Statisztikák. Jenkik Háza x New York Yankees Hungary Podcast.

Friss topikok

Címkék

Aaron Boone (2) Aaron Judge (6) Abbott és Costello (1) Adam Yauch (1) Adley Rutschman (1) Albert Pujols (3) ALCS (6) ALDS (5) Alex Rodriguez (2) All-Star Game (1) American Family Field (2) American League (2) Angel Stadium (3) Arizona Diamondbacks (12) Arte Moreno (2) Atlanta Braves (14) At Bat (4) Austin Riley (1) Babe Ruth (14) Baltimore Orioles (11) Barry Bonds (2) Beastie Boys (1) bemutatkozás (1) Bill Buckner (1) Blake Snell (2) Boston Red Sox (33) Bronx is burning (2) Brooklyn Dodgers (2) Brooklyn Nets (1) Bryce Harper (2) bunteto.com (1) Busch Stadium (2) Buster Posey (3) Camden Yards (2) Caribbean Series (2) Carlos Correa (7) Carlos Rodón (5) Charles B. Johnson (2) Charlie Sheen (1) Chase Field (3) Chicago Cubs (6) Chicago White Sox (11) Christian Yelich (1) Cincinnati Reds (9) Citizens Bank Park (2) Citi Field (2) Cleveland Guardians (6) Cleveland Indians (7) Colorado Rockies (8) Comerica Park (2) contact (1) Coors Field (2) Corbin Burnes (3) Corey Kluber (2) Corey Seager (2) Craig Counsell (1) Curt Schilling (1) Cy Young (1) Dave Roberts (1) David Ortiz (3) Derek Jeter (1) Detroit Tigers (13) Dick Monfort (2) DJ LeMahieu (3) Dodger Stadium (4) Domingo Germán (1) Don Mattingly (1) Draft (1) Eddie Rosario (1) Eduardo Rodriguez (1) Eloy Jiménez (2) Fenway Park (6) Fernando Tatis (4) Francisco Lindor (4) Freddie Freeman (1) George Steinbrenner (3) Globe Life Field (4) Gold Glove (1) Great American Ball Park (2) Guaranteed Rate Field (2) Guggenheim (2) Hall of Fame (1) Henry Davis (1) Home Run Derby (1) Houston Astros (22) intro (1) Jack Leiter (1) Jameson Taillon (2) Jarred Kelenic (1) Jenkik Háza (112) Jim Crane (2) Joey Votto (1) Joe DiMaggio (4) Joe Musgrove (2) Joe Pepitone (2) Johnny Damon (1) John Fisher (2) John Means (1) John Stanton (2) Jonathan India (1) Jordan Lawlar (1) Jorge Soler (2) Juan Soto (4) Justin Turner (3) Kansas City Royals (8) Kauffman Stadium (2) KeBryan Hayes (2) Ken Griffey Jr. (1) Ken Kendrick (2) Kiké Hernández (1) Kim Ng (2) Kollektív Szerződés (1) Kris Bryant (1) Kumar Rocker (1) LoanDepot Park (1) Lockout (8) Logan Webb (1) Los Angeles Angels (15) Los Angeles Dodgers (20) Lou Brock (2) Lou Gehrig (6) Marcelo Mayer (1) Mario Mendoza (1) Marlins Park (2) Max Fried (1) Max Scherzer (1) MCA (1) Mendoza Line (1) Miami Marlins (6) Mickey Mantle (6) Miguel Cabrera (1) Mike Trout (1) MiLB (2) Milwaukee Brewers (10) Minnesota Twins (5) Minor League (5) Minute Maid Park (2) MLB (70) MLBPA (5) MLB Hot Stove (1) MLB Hot Stove 2021 (7) MLB Trade Deadline (6) Mookie Betts (3) MVP (2) Nationals Park (2) National League (4) New York Giants (2) New York Islanders (1) New York Jets (1) New York Knicks (1) New York Mets (16) New York Rangers (1) New York Yankees (131) New York Yankees Hungary (110) Nick Castellanos (2) NLCS (2) NLDS (3) No-hitter (14) Noah Syndergaard (1) Nolan Arenado (1) Oakland Athletics (13) Opening Day (3) Oracle Park (2) Ozzie Albies (1) Patrick Corbin (1) Pedro Martinez (1) Perfect Game (1) PETCO Park (2) Peter Seidler (3) Philadelphia Phillies (16) Phil Niekro (1) Pittsburgh Pirates (8) Playoff 2021 (18) Playoff 2022 (3) Playoff 2023 (1) PNC Park (2) Podcast (114) Polo Grounds (1) Popkultúra (5) Progressive Field (2) Qualifying offer (2) Randy Arozarena (1) Ray C. Davis (2) Reggie Jackson (2) Reid Detmers (1) RingCentral Coliseum (2) Robbie Ray (1) Roberto Clemente (2) Rob Manfred (3) Rogers Centre (2) Roger Clemens (2) Roger Maris (1) Rookie of the Year (1) San Diego Padres (18) San Francisco Giants (12) Scott Boras (1) Seattle Mariners (15) Shohei Ohtani (6) Silver Slugger (1) Snapback (8) Spencer Turnbull (1) Spring Training 2022 (1) St. Louis Cardinals (13) Stadionok (6) Statisztika (6) T-Mobile Park (2) Tampa Bay Rays (19) Target Field (2) Ted Williams (2) Téli ligák (9) Texas Rangers (13) Toronto Blue Jays (13) Toros del Este (7) Trevor Bauer (1) Trevor Story (1) Triple Crown (1) Tropicana Field (2) Truist Park (2) Tyler Gilbert (1) Tyler Matzek (1) Tyler ONeill (1) Tylor Megill (1) Vlad Guerrero Jr. (1) Wade Boggs (1) Wade Miley (1) Wander Franco (4) Washington Nationals (6) Whitey Ford (5) Who is on first (1) Wild Card (2) Winter Meetings (1) World Baseball Classic (2) World Series (18) Wrigley Field (2) Yankee Stadium (6) Yogi Berra (4) Yu Darvish (3) Zac Gallen (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása