Ki van egyesen? Pontosan!

Nemrég jutott eszembe, hogy van egy baseball blogom, de a legkiválóbb baseball-komédia előtt még nem is emeltem kalapot. Ezúton pótlom ezt a hiányosságot.

Ahogyan Bud Abbott említi a Lou Costello-val közös „Who is on first?” c. szkeccsben, a St. Louis Wolves nem lehetne jó csapat egy kiváló catcher nélkül. Ugyanez igaz erre a blogra is: hogyan lehetne teljes, ha nem emlékeznék meg a két legenda fantasztikus, először 1938-ban előadott párbeszédéről?

Ki van egyesen?

abbott_costello.jpg

Abbott és Costello már találkozásuk előtt is belekóstolt a showbizniszbe, majd az 1930-as évek közepén összeálltak, és egészen a világhírnévig jutottak. A páros az 1940-es, 1950-es évek legsikeresebb duójának számított, a II. világháború ideje alatt például ők voltak a „legdrágábbak” az iparban. Állítólag úgy indult el kettősük, hogy az egyik előadás előtt Costello állandó partnere lebetegedett, így Abbott-nak kellett beugrania helyettesíteni. A showban résztvevő többi szereplő szerint annyira jól sikerült ez a rögtönzött párosítás, hogy rábeszélték Abbott-ot és Costello-t, hosszabb távon is maradjanak együtt.

A következő húsz évben számtalanszor szerepeltek rádióban (The Abbott and Costello Show), filmekben és televízióban, ám az ’50-es évek közepére megkopott a hírnevük, mivel mindenhol őket lehetett látni-hallani, talán a közönség is kicsit rájuk unt. A páros végül 1957-ben oszlott fel.

Bár finoman szólva sem vagyok a burleszk, vagy a század közepi komédia szakértője, a „Who’s on first?” valószínűleg így is nyugodtan említhető úgy, mint a valaha volt egyik legviccesebb előadás.

Aki esetleg még nem látta volna, annak javaslom, előbb nézze meg, nem akarom előre lelőni a poént.

Bár az előadásnak többféle verziója van, az egész performansz úgy kezdődik, hogy Costello megkéri Abbott-ot, mondja el, kik játszanak a csapatban, hogy amikor majd kimegy a meccsre, képben legyen a dolgokkal. Több sem kell a segítőkész Abbott-nak, máris elkezdi sorolni a csapattagokat, felhívva Costello figyelmét, hogy manapság már igen fura neveket adnak egy-egy spílernek.

Abbott: „Ki van egyesen, Mi van kettesen, Nem tudom hármason…”

Ekkor Costello megállítja: „Pontosan ezt szeretném tudni, a játékosok neveit. Tudja, hogy hívják őket?”

Abbott: „Igen.”

Costello: „Akkor….Ki van egyesen?”

Abbott: „Igen.”

Costello: „Úgy értem az egyes védő neve.”

Abbott: „Ki.”

Costello: „Az egyes védőé.”

Abbott: „Ki van egyesen.”

Costello: „Miért tőlem kérdezi?”.

Abbott: „Nem kérdezem, mondom. Ki van egyesen.”

 

Costello persze nem nagyon érti, mi történik, ezért megpróbálja rávezetni beszélgetőpartnerét, mire is gondolt.

Costello: „Amikor átutalja az egyes védő fizetését, ki kapja meg a pénzt?”

Abbott: „Minden centjét. Hiszen megérdemli.”

Costello: „Ki érdemli meg?”

Abbott: „Igen.”

Természetesen Costello ekkorra már teljesen összezavarodott, valamint kezd ideges is lenni, hogy nem jutnak előrébb, ezért megpróbál más irányból közelíteni.

Costello: „Nézze, én csak az szeretném megtudni, hogy mi a neve a játékosnak egyesen.”

Abbott: „Nem nem. Mi van kettesen.”

Costello: „De én nem azt kérdezem, ki van kettesen!”

Abbott: „Ki van egyesen.”

who_is_on_first.jpeg

De ekkorra már egy kicsit Abbott is kijön a sodrából, mivel Costello folyton keveri a játékosokat:

Abbott: „Ne cserélje fel folyton a játékosokat!”

Costello: „Én nem cserélem fel őket. Mi a neve a játékosnak egyesen?”

Abbott: „Mi a játékos neve kettesen.”

Costello: „Nem azt kérdezem magától, hogy ki van kettesen!”

Abbott: „Ki van egyesen!”

Costello: „Nem tudom!”

Abbott: „Ő a hármas védő, róla most nem beszélünk.”

Mivel az 1930-as éveket írjuk ekkor és két úriember beszélget, még mielőtt nagyobb veszekedés lenne, lenyugodnak a kedélyek, ám szegény Costello semmivel sincs beljebb, mint a párbeszéd kezdetekor. Ezért inkább az outfield-ről kezd el érdeklődni Abbott-nál, hasonló sikerrel. Később azt is megtudjuk, hogy Costello remek catcher lehetne, és ha a St. Louis-i csapatban játszana, akkor egy védekezésnél, amikor felkapja a labdát, csak ki kellene dobnia egyesre kinek.

Abbott: „Látja, ez az első dolog, amit helyesen mondott a mai nap során!”

Costello: „De hát azt sem tudom, miről beszélek!”

Abbott: „Pedig csak ennyi, amit tennie kell.”

Costello: „Hogy egyesre dobom, kinek? És ki kapja a labdát?”

Abbott: „Pontosan!”

Costello: „Kinél van a labda ekkor?”

Abbott: „Pontosan!”

(…)

Costello: „Tehát akkor felkapom a labdát, és dobom egyesre Pontosan-nak.”

Abbott: „Neeeeeeem! Egyesre dobja!”

Costello: „És akkor ki kapja el?”

Abbott: „Pontosan.”

Costello: „Oké. Tehát akkor dobom Pontosan-nak.”

Abbott: „Nem, Ki-nek dobja.”

Costello: „Pontosan.”

Abott: „Na látja, megy ez.”

Costello: „De az előbb is ezt mondtam.”

Abbott: „Nem, nem ezt mondta.”

Ezen a ponton a páros már nem tud mit csinálni, csak elnézést kérni a közönségtől, amiért ezt a nem túl gördülékeny beszélgetést kell végighallgatniuk. Costello már forr a dühtől, ezért inkább gyorsan elsorolja a játékosokat, de fogalma sincs, miről beszél, teljesen össze van már zavarodva – ám a vicc az egészben az, hogy először ekkor mondja jól a kezdőcsapatot.

Itt viszont meg is állnék, az egész rutint nem fordítanám le, úgyse tudnám olyan jól visszaadni, mint ahogy Abbott és Costello csinálták.

lineup.jpg

A párbeszédnek viszont nem csak rám volt nagy hatása, másokat is megihletett és a popkultúrában számtalanszor állítottak már emléket a két legendának, többek között:

  • Az 1988-as Esőember c. filmben a Dustin Hoffman által játszott karakter a „Who’s on first?” szövegét mantrázva próbálja lenyugtatni magát az egyik jelenetben;
  • A Simpson család S10E15-ben Chalmers tanfelügyelő és Skinner igazgató adnák elő a rutint, de utóbbi elég hamar lelövi a poént és ezzel elrontja az egész show-t;

  • többször politikai témájú komédiákban is előkerült a rutin, amelyekben a kínai vezetőt Hu-nak hívják, a védelmi minisztert Watt-nak, de a Kofi Annan („coffee”) és a Yasser Arafat („Yes, Sir!”) nevek is félreértést szülnek;
  • Jerry Seinfeld nagy tisztelője legendás elődeinek, így Abbott és Costello természetesen több helyen is „feltűnik” a Seinfeld c. sitcom-ban. A S03E08-ban, amikor George Costanza, hallva, hogy Elaine Benes mit vett fel egy magnószalagra, belezúg a hölgybe, egy, Jerry Seinfeld-del folytatott párbeszéde során Seinfeld kikel magából: „Mi ez, egy Abbott és Costello rutin?”;
  • a Csúcsformában 3 c. filmben Chris Tucker keveredik bele egy hasonló párbeszédbe, amikor egy edzőteremben Yu és Mi mesterekkel („you” és „me”) próbál dűlőre jutni;
  • a rutin előtt természetesen Jimmy Fallon-nak is tisztelegnie kellett - 2012-ben egy kicsit átalakított verziót vitt a kamerák elé, Billy Crystal-lal és Jerry Seinfeld-del;

  • állítólag a Google Assistant, Amazon Alexa és az Apple Siri-je is helyesen válaszol, ha megkérdezzük tőlük, Ki van egyesen?;
  • az USA-ban számtalan éttermet találhatunk Who’s on first névvel, amelyek természetesen az adott város első sugárútján helyezkednek el.

A „Who is on first?” még a Baseball Hall of Fame-be is bekerült, Cooperstown-ban külön emléktábla készült Abbott-ról és Costello-ról, a párbeszéd pedig egy külön teremben, végtelenített videóban tekinthető meg 1956 óta.

De van úgy, hogy az élet is szeret kicsit viccelni.

2007 szeptemberében a Los Angeles Dodgers-ben játszó shortstop, Chin-Lung Hu az Arizona Diamondbacks ellen ért el szimplát, amivel kijutott egyes bázisra. A kommentátor Vin Scully pedig ki is használta az alkalmat: „Végre kimondhatom: Ki („Hu”) van egyesen!.”

És ha valaki esetleg már az elején azt mondta volna, hogy ez a bejegyzés engem nem érdekel, annak csak annyit tudok mondani:

„Ő a shortstop!”.

 

(A képek forrása: ksdk.com, baseballhall.org, proedit.com)

Strikeout

MLB hírek, érdekességek. Baseball történelem. Popkultúra és baseball. Statisztikák. Jenkik Háza x New York Yankees Hungary Podcast.

Friss topikok

Címkék

Aaron Boone (2) Aaron Judge (6) Abbott és Costello (1) Adam Yauch (1) Adley Rutschman (1) Albert Pujols (3) ALCS (6) ALDS (5) Alex Rodriguez (2) All-Star Game (1) American Family Field (2) American League (2) Angel Stadium (3) Arizona Diamondbacks (12) Arte Moreno (2) Atlanta Braves (14) At Bat (4) Austin Riley (1) Babe Ruth (14) Baltimore Orioles (11) Barry Bonds (2) Beastie Boys (1) bemutatkozás (1) Bill Buckner (1) Blake Snell (2) Boston Red Sox (33) Bronx is burning (2) Brooklyn Dodgers (2) Brooklyn Nets (1) Bryce Harper (2) bunteto.com (1) Busch Stadium (2) Buster Posey (3) Camden Yards (2) Caribbean Series (2) Carlos Correa (7) Carlos Rodón (5) Charles B. Johnson (2) Charlie Sheen (1) Chase Field (3) Chicago Cubs (6) Chicago White Sox (11) Christian Yelich (1) Cincinnati Reds (9) Citizens Bank Park (2) Citi Field (2) Cleveland Guardians (6) Cleveland Indians (7) Colorado Rockies (8) Comerica Park (2) contact (1) Coors Field (2) Corbin Burnes (3) Corey Kluber (2) Corey Seager (2) Craig Counsell (1) Curt Schilling (1) Cy Young (1) Dave Roberts (1) David Ortiz (3) Derek Jeter (1) Detroit Tigers (13) Dick Monfort (2) DJ LeMahieu (3) Dodger Stadium (4) Domingo Germán (1) Don Mattingly (1) Draft (1) Eddie Rosario (1) Eduardo Rodriguez (1) Eloy Jiménez (2) Fenway Park (6) Fernando Tatis (4) Francisco Lindor (4) Freddie Freeman (1) George Steinbrenner (3) Globe Life Field (4) Gold Glove (1) Great American Ball Park (2) Guaranteed Rate Field (2) Guggenheim (2) Hall of Fame (1) Henry Davis (1) Home Run Derby (1) Houston Astros (22) intro (1) Jack Leiter (1) Jameson Taillon (2) Jarred Kelenic (1) Jenkik Háza (112) Jim Crane (2) Joey Votto (1) Joe DiMaggio (4) Joe Musgrove (2) Joe Pepitone (2) Johnny Damon (1) John Fisher (2) John Means (1) John Stanton (2) Jonathan India (1) Jordan Lawlar (1) Jorge Soler (2) Juan Soto (4) Justin Turner (3) Kansas City Royals (8) Kauffman Stadium (2) KeBryan Hayes (2) Ken Griffey Jr. (1) Ken Kendrick (2) Kiké Hernández (1) Kim Ng (2) Kollektív Szerződés (1) Kris Bryant (1) Kumar Rocker (1) LoanDepot Park (1) Lockout (8) Logan Webb (1) Los Angeles Angels (15) Los Angeles Dodgers (20) Lou Brock (2) Lou Gehrig (6) Marcelo Mayer (1) Mario Mendoza (1) Marlins Park (2) Max Fried (1) Max Scherzer (1) MCA (1) Mendoza Line (1) Miami Marlins (6) Mickey Mantle (6) Miguel Cabrera (1) Mike Trout (1) MiLB (2) Milwaukee Brewers (10) Minnesota Twins (5) Minor League (5) Minute Maid Park (2) MLB (70) MLBPA (5) MLB Hot Stove (1) MLB Hot Stove 2021 (7) MLB Trade Deadline (6) Mookie Betts (3) MVP (2) Nationals Park (2) National League (4) New York Giants (2) New York Islanders (1) New York Jets (1) New York Knicks (1) New York Mets (16) New York Rangers (1) New York Yankees (131) New York Yankees Hungary (110) Nick Castellanos (2) NLCS (2) NLDS (3) No-hitter (14) Noah Syndergaard (1) Nolan Arenado (1) Oakland Athletics (13) Opening Day (3) Oracle Park (2) Ozzie Albies (1) Patrick Corbin (1) Pedro Martinez (1) Perfect Game (1) PETCO Park (2) Peter Seidler (3) Philadelphia Phillies (16) Phil Niekro (1) Pittsburgh Pirates (8) Playoff 2021 (18) Playoff 2022 (3) Playoff 2023 (1) PNC Park (2) Podcast (114) Polo Grounds (1) Popkultúra (5) Progressive Field (2) Qualifying offer (2) Randy Arozarena (1) Ray C. Davis (2) Reggie Jackson (2) Reid Detmers (1) RingCentral Coliseum (2) Robbie Ray (1) Roberto Clemente (2) Rob Manfred (3) Rogers Centre (2) Roger Clemens (2) Roger Maris (1) Rookie of the Year (1) San Diego Padres (18) San Francisco Giants (12) Scott Boras (1) Seattle Mariners (15) Shohei Ohtani (6) Silver Slugger (1) Snapback (8) Spencer Turnbull (1) Spring Training 2022 (1) St. Louis Cardinals (13) Stadionok (6) Statisztika (6) T-Mobile Park (2) Tampa Bay Rays (19) Target Field (2) Ted Williams (2) Téli ligák (9) Texas Rangers (13) Toronto Blue Jays (13) Toros del Este (7) Trevor Bauer (1) Trevor Story (1) Triple Crown (1) Tropicana Field (2) Truist Park (2) Tyler Gilbert (1) Tyler Matzek (1) Tyler ONeill (1) Tylor Megill (1) Vlad Guerrero Jr. (1) Wade Boggs (1) Wade Miley (1) Wander Franco (4) Washington Nationals (6) Whitey Ford (5) Who is on first (1) Wild Card (2) Winter Meetings (1) World Baseball Classic (2) World Series (18) Wrigley Field (2) Yankee Stadium (6) Yogi Berra (4) Yu Darvish (3) Zac Gallen (1) Címkefelhő
süti beállítások módosítása